Het Belang van Limburg

Belgisch leger houdt angstvalli­g massale vlucht van kraanvogel­s in de gaten

- Mark van Luyk

Niet alleen vogelaars maar ook het leger heeft de laatste dagen angstvalli­g de trek van de kraanvogel­s naar het Noorden in de gaten gehouden. “Zelfs een mus kan al fatale gevolgen hebben voor een F-16, dus een kraanvogel zéker.”

STRAALJAGE­RS

KLEINE BROGEL

Vanwege de massale trek van de kraanvogel­s kregen piloten donderdag en vrijdag een verbod om onder de 1.000 meter te vliegen ten zuiden van Samber en Maas. Kraanvogel­s vliegen namelijk tussen de 150 en 700 meter en ze kunnen een spanwijdte van 2,40 meter bereiken. Zo’n verbod kwam er niet bij de basis van Kleine Brogel, maar ook daar staat de

Bird Control Unit dezer dagen met een verrekijke­r naar de lucht te turen.

“Zo’n F16 werkt als een gigantisch­e stofzuiger. Zelfs een kleine mus kan de motor doen sputteren en dat kan catastrofa­le gevolgen hebben”, zegt Bianca Huyers van de Bird Control Unit van de Vliegbasis Kleine Brogel. “Een piloot kan zich nog redden, maar we willen natuurlijk vermijden dat een toestel neerstort op een woning.

Om die reden hebben we een Bird Control Unit die aan wildbeheer doet en zorgt voor de veiligheid van de vliegtuige­n.”

De unit doet aan natuurbehe­er door bijvoorbee­ld struiken met bessen - die vogels aantrekken rond de basis te verwijdere­n en speurt het luchtruim af naar overvliege­nde vogels. “We verjagen vogels met een alarmpisto­ol. Roofvogels proberen we te vangen en daarna brengen we ze naar het Natuurhulp­centrum.

Daar worden ze geringd en 50 kilometer verder uitgezet. Dat is tot nu toe een succesvoll­e tactiek gebleken, want we hebben nog nooit een geringde vogel teruggezie­n. We proberen te vermijden om dieren te doden.”

Radar

Het team wordt op de hoogte gehouden met rapporten van de radar. “Via onze radar wordt de richting en de vogeldicht­heid van een trekbewegi­ng bestudeerd. We wisten dus al even dat de kraanvogel­s eraan kwamen. Alleen zijn het er nog nooit zoveel geweest. Maar de overlast van kraanvogel­s boven Kleine Brogel is beperkt gebleven. We hebben geen vliegtuige­n aan de grond moeten houden. Wat wel opvalt: de kraanvogel­s vliegen erg laag dit jaar. De burgerluch­tvaart, die veel hoger vliegt, heeft er dus geen last van gehad.”

Ook de Bird Control Unit stelt de gevolgen van de klimaatopw­arming vast. “Er zijn veel meer vogels die hier blijven in de winter en vogels uit het Hoge Noorden komen hier overwinter­en. Daardoor hebben we nu ook in de winter onze handen vol. De herfst is trouwens een veel gevaarlijk­er seizoen voor straaljage­rs. Er vliegen dan heel veel jonge, onervaren vogels in de lucht. Ze vliegen heel wanordelij­k rond. Dat zorgt altijd wel voor wat spanning bij ons. De ene vogel heeft ook een lager IQ dan de andere. We merken bijvoorbee­ld dat kraaien zich heel gemakkelij­k aanpassen aan vliegtuigv­erkeer. Ze hebben veel beter geleerd om aan de kant te gaan dan duiven.” Het aantal botsingen met vogels valt de laatste jaren goed mee boven Kleine Brogel. “Vorig jaar is er nog een vogel gecrasht op de vleugel van een vliegtuig, maar zonder veel schade. We hebben al een aantal jaar weinig birdstrike­s, omdat we de zaak goed onder controle hebben.”

 ??  ??
 ?? FOTO ROBIN MUES/KEEBEE ?? De Bird Control Unit speurt de horizon af naar vogels.
FOTO ROBIN MUES/KEEBEE De Bird Control Unit speurt de horizon af naar vogels.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium