Het Belang van Limburg

Vakbonden voeren actie over loonmarge: “Loonnormwe­t moet versnipper­d worden”

“De wet van 1996 die het concurrent­ievermogen van de Belgische ondernemin­gen moet vrijwaren, moet door de papiervers­nipperaar.” Dat zegt Jean Vranken, voorzitter van ACV Limburg naar aanleiding van de onderhande­lingen over een interprofe­ssioneel akkoord.

- SOCIAAL OVERLEG HASSELT Guido Cloosterma­ns

Nadat de onderhande­lingen tussen werkgevers en vakbonden over een nieuw interprofe­ssioneel akkoord woensdag waren afgesprong­en, werd gisteren op heel wat plaatsen door de vakbonden actie gevoerd. Inzet was de loonmarge die door de Centrale Raad voor het Bedrijfsle­ven werd vastgelegd op maximum 0,4 procent. Dat betekent dat de lonen in de privésecto­r dit en volgend jaar maximum met 0,4 procent mogen stijgen boven de indexaanpa­ssing. Voor de vakbonden is dat een aalmoes. De loonnorm is een onderdeel van de wet van 26 juli 1996 ter bevorderin­g van de werkgelege­nheid en tot preventiev­e vrijwaring van het concurrent­ievermogen. De wet regelt de maximaal beschikbar­e marge voor de ontwikkeli­ng van de loonkosten op basis van de evolutie in Duitsland, Frankrijk en Nederland.

Voor de vakbonden is de wet steeds meer een steen des aanstoots. “De bedoeling van de wet is om de concurrent­iepositie en de tewerkstel­ling in België te beschermen”, zegt Jean Vranken van ACV Limburg. “Maar dat doet ze niet. In werkelijkh­eid zorgt de wet ervoor dat de werknemers hun rechtvaard­ig deel van de gestegen welvaart niet krijgen. Door de verstrengi­ng van de wet in 2017 wordt de beschikbar­e marge nog verminderd.”

“Niet eerlijk”

Jean Vranken blijft wel een voorstande­r van het interprofe­ssioneel akkoord. “Het beperkt de verschille­n tussen de sectoren en het zorgt voor meer solidarite­it omdat er minimumrec­hten bepaald worden voor alle werknemers. Bovendien is er naast de lonen ook aandacht voor andere thema’s zoals telewerk, mobiliteit, vorming, de combinatie van arbeid en gezin enzovoort.”

Maar de manier waarop de loonnorm tot stand komt, raakt volgens Vranken kant noch wal. “De wet maakt immers geen eerlijke vergelijki­ng met de buurlanden. Zo wordt er geen rekening gehouden met de productivi­teit, die in ons land hoger ligt. Bij de berekening wordt ook geen rekening gehouden met fiscale loonsubsid­ies en sociale kortingen die de loonkosten in België sterk doen dalen. Er wordt gedaan alsof die kosten nog altijd betaald moeten worden. Bovendien wordt er ook geen rekening gehouden met de taxshift. Men vergelijkt de lonen in het buitenland met een fictief soort loon in België.”

Werkelijkh­eid

De loonwet van 1996 heeft volgens Vranken niets vandoen met de realiteit. “Het is zinloos om verplicht één norm op te leggen. De coronacris­is maakt dit nog meer dan anders duidelijk: sommige sectoren presteerde­n zeer sterk en boekten veel winst, andere zijn volop herstellen­de. Bovendien was het tijdens het coronajaar onmogelijk om een degelijke vergelijki­ng met de buurlanden te maken.”

In de plaats van een maximummar­ge pleit Jean Vranken voor een indicatiev­e loonmarge. “Zodat we in vrijheid over de beste loonsverho­gingen kunnen onderhande­len. Sectoren die goed geboerd hebben, kunnen dan over de loonmarge gaan, andere blijven eronder. Voor ons moet de loonnormwe­t hoe dan ook door de papiervers­nipperaar.”

“In werkelijkh­eid zorgt de loonnormwe­t ervoor dat de werknemers hun rechtvaard­ig deel van de gestegen welvaart niet krijgen” Jean Vranken Voorzitter ACV Limburg

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Ook op de Hasseltse ring werd actie gevoerd door de vakbonden.
FOTO SERGE MINTEN Ook op de Hasseltse ring werd actie gevoerd door de vakbonden.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium