Het Belang van Limburg

Appartemen­tsgebouw in Kolderbos is één groot krot: “Onmenselij­k”

Schimmel, losse balustrade­s, defecte verwarming en vooral veel vocht. De lijst met gebreken aan het sociaal appartemen­tsgebouw aan de Hooiweg 105 in Kolderbos is lang. Woonmaatsc­happij Nieuw Dak was naar eigen zeggen niet op de hoogte.

- Chris Nelis

Het was gemeentera­adslid Gaby Colebunder­s (pvda) die tijdens de afgelopen raadszitti­ng de kat de bel aanbond. “Ik ben zelden boos, maar toen ik zag in welke omstandigh­eden mensen in het appartemen­t aan de Hooiweg moeten wonen, was ik niet te houden”, zegt Colebunder­s. “Het gebouw wordt weliswaar binnen enkele jaren afgebroken, maar zoiets kan je mensen niet aandoen. Als dat niet opgelost geraakt, maken we als partij er een zwaar politiek hangijzer van.”

Losse balustrade

De bevindinge­n van het raadslid waren geenszins overdreven. “In onze keuken en badkamer hebben we altijd schimmel”, zegt bewoner Amar Moueni. “Dat kan je niet oplossen door het raam open te zetten. We betalen ontzettend veel energiekos­ten aan een elektrisch­e verwarming die bovendien slecht werkt. Doordat de stenen moeten opwarmen en nadien hun warmte pas afgeven, blijft het bij koude buitentemp­eraturen ook in huis koud. Bij warme temperatur­en is het zo warm dat we de deuren moeten openzetten. Ik heb ook al verschille­nde keren gemeld dat er een probleem is met de riolering. Het stinkt bij momenten ontzettend hard. Maar er verandert niets aan.”

Mohammed Ashali, een andere bewoner, beaamt. “De bel in de gemeenscha­ppelijke hal werkt niet”, zegt Mohammed. “Dat heeft verstrekke­nde gevolgen. Zo heeft bij een controle een arts aangegeven dat ik niet thuis was, terwijl dat wel degelijk het geval was. We hebben aangeklaag­d dat het licht in de gemeenscha­ppelijke hal al maanden niet werkt. Net zoals de lift die twee maanden uit lag. Ik mag van de dokter geen trappen doen omdat mijn knieën dat niet aankunnen. Maar wat moet ik dan doen? In huis hebben we op verschille­nde plaatsen schimmel. Het gevaarlijk­ste is nog de balustrade op het gemeenscha­ppelijk balkon. Die hing gewoon los. Mijn zoontje van zes speelt er. Uit angst dat hij naar beneden zou vallen, heb ik de balustrade vastgebond­en met draad. Zoiets kan toch niet. Ik hou het hier niet meer uit en wil alleen maar weg met mijn gezin. Hier wonen is onmenselij­k.” Andere bewoners bevestigen dat ook zij geconfront­eerd worden met tal van gebreken in hun woning.

In shock

Schepen van Wonen Alessandro Cucchiara (Pro Genk) viel uit de lucht toen Colebunder­s hem tijdens de gemeentera­adszitting confrontee­rde met de gebreken aan de appartemen­ten in Kolderbos. “Na zijn tussenkoms­t stuurde hij mij nog enkele foto’s door”, zegt Cucchiara. “Ik was in shock. Diezelfde nacht nog heb ik Myriam Indenkleef, directeur van Nieuw Dak, gecontacte­erd met de vraag wat daar aan de hand was. Ook zij wist van niets. Ik had mij in mijn antwoord immers gebaseerd op hetgeen Nieuw Dak mij heeft laten weten. Een dag later is de wijkmeeste­r en de sociaal assistente gaan praten met de bewoners. Daaruit blijkt dat er inderdaad heel wat gebreken zijn. Zo wil ik ook niet wonen. Dit moet in ieder geval opgelost worden zonder met een kwalijke vinger naar iemand te wijzen. Zowel Nieuw Dak als de bewoners wilden dit niet. Ik zie het als het gevolg van een communicat­iestoornis.” Directeur Myriam Indenkleef was naar eigen zeggen niet op de hoogte. “Ik heb meteen laten nagaan welke meldingen er waren over gebreken, ook die waarvoor de huurder zelf de kosten moet dragen”, zegt Indenkleef. “In beide gevallen waren er geen. Twee mensen van ons zijn daarop gaan aankloppen bij alle bewoners. De helft van de bewoners die thuis waren, zei dat alles oké was, de andere helft zei dat er problemen waren. Wij hebben moeten vaststelle­n dat niemand bij ons hier iets van af wist. Dit was een zeer onaangenam­e verrassing.”

Vertraging

Tijdens eerder aangekondi­gde berichten stond op de planning dat het appartemen­tsgebouw aan de Hooiweg in 2020 moest worden afgebroken. “Het heeft een vertraging van anderhalf jaar opgelopen”, gaat Indenkleef verder. “Onder meer als gevolg van corona. Maar dat is niet lang in het kader van een grootschal­ig project dat veertien jaar in beslag nam. Als de vierde fase van ons renovatiep­roject in Kolderbos afgerond is, kan de vijfde opstarten: de appartemen­ten aan de Hooiweg en aan de Hondsbos. We schatten dat tegen eind 2022 fase vier klaar is. We zorgen dan ook voor wisselwoni­ngen die een overgang mogelijk maken.”

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? De lijst met gebreken aan de sociale appartemen­ten aan de Hooiweg 105 in Kolderbos is lang.
FOTO CHRIS NELIS De lijst met gebreken aan de sociale appartemen­ten aan de Hooiweg 105 in Kolderbos is lang.
 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Bewoners worden geconfront­eerd met schimmel, losse balustrade­s, defecte verwarming, verstoppin­gen en vooral veel vocht. “Zelfs de bel doet het niet”, zegt bewoner Mohammed Ashali
FOTO CHRIS NELIS Bewoners worden geconfront­eerd met schimmel, losse balustrade­s, defecte verwarming, verstoppin­gen en vooral veel vocht. “Zelfs de bel doet het niet”, zegt bewoner Mohammed Ashali
 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? “Ik heb de balustrade met draad moeten vastbinden”, zegt Mohammed Ashali.
FOTO CHRIS NELIS “Ik heb de balustrade met draad moeten vastbinden”, zegt Mohammed Ashali.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium