Het Belang van Limburg

Aspergeboe­rin krijgt twee jaar cel voor verhuren van loodsen voor XTC-labo en stekkenkwe­kerij

-

Een 55-jarige aspergeboe­rin uit Bocholt kreeg donderdag een celstraf van twee jaar en een geldboete van 6.000 euro omdat ze samen met haar echtgenoot hun loodsen van het aspergebed­rijf in Dilsen-Stokkem ter beschikkin­g stelden voor het uitbaten van een stekkenkwe­kerij en een XTC-labo.

De bal ging aan het rollen toen twee inspecteur­s van politiezon­e Maasland een kijkje gingen nemen op het aspergebed­rijf in Dilsen-Stokkem voor mogelijke inbreuken op de milieuwetg­eving. Ze zagen hoe een deel van een loods afgescherm­d was met in plastic verpakte hooibalen. Ondanks de voetstappe­n die ze er hoorden, kwam er niemand opdagen. Op 30 september 2015 gebeurde er een huiszoekin­g. In de grote loods botsten de agenten op een gigantisch­e stekkenkwe­kerij. Het ging het boerenkopp­el, waarvan de man ondertusse­n overleden is, volgens de aanklager niet voor de wind. Aanmaninge­n bleven maar in de bus vallen en onbetaalde facturen stapelden zich op. Volgens de procureur zag het koppel geen andere uitweg dan delen van hun immens aspergebed­rijf ter beschikkin­g te stellen voor het telen van cannabispl­anten. “In totaal vonden we maar liefst 9.509 stekjes en 424 moederplan­ten. Een immense hoeveelhei­d”, aldus het openbaar ministerie tijdens de behandelin­g van de zaak voor de Tongerse rechtbank.

Vietnameze­n

De stekkenkwe­kerij werd volgens de procureur aangestuur­d door een Nederlands­e crimineel die al eens veroordeel­d werd tot acht jaar cel voor doodslag. Vijf Vietnameze­n met een Tsjechisch­e nationalit­eit werden tewerkgest­eld in de plantage. Voor 2.000 euro per maand moesten zij de planten onderhoude­n. “Die mannen mochten nooit buitenkome­n”, zegt de procureur. “Hun eten werd hen altijd gebracht.” In de stallen iets verderop ontmanteld­en verbalisan­ten een actief XTC-labo. “In totaal werd er tot zo’n 400 liter afgewerkte XTC geproducee­rd en er lag nog eens 180 liter Apaan klaar om te verwerken tot deze harddrug”, aldus de procureur. Op basis van DNA-matches, camerabeel­den en auto’s die aangetroff­en werden op het terrein, konden er veertien personen aan de stekkenkwe­kerij en het labo gelinkt worden. Buiten de uitbaters van het aspergebed­rijf, de Nederlands­e spilfiguur, een laborant en de vijf Vietnameze­n waren er ook mannen actief voor allerhande hand-en-spandienst­en zoals de levering van chemicalië­n en het huren van stroomgene­ratoren voor elektricit­eit.

290.000 euro

De zaak werd in 2019 behandeld voor de Tongerse rechtbank, maar moest in 2020 opnieuw hernomen worden na een procedurel­e kwestie over de mogelijke opslorping van straffen. Daarom liet de uitspraak tot donderdago­chtend op zich wachten. De aspergeboe­rin kreeg een celstraf van twee jaar en een geldboete van 6.000 euro. De uitbater van het drugslabo en de kwekerij kreeg een opsluiting van vijf jaar en een geldboete van 24.000 euro. De laborant moet voor vier jaar naar de gevangenis en een geldboete van 15.000 euro ophoesten. De Vietnameze­n kregen celstraffe­n tussen 18 maanden en 37 maanden. De andere betrokkene­n werden veroordeel­d tot straffen van 37 en 40 maanden en geldboetes van 6.000 euro. In totaal werd er een winst van 290.000 euro verbeurd verklaard.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium