Het Belang van Limburg

Adriano, de supervedet­te van Eupen die in simpele Hyundai naar training komt

- ZONDAG 20.45 UUR Pieter Vanlommel en Gunter Schoofs

Hij moet een van de spelers met het strafste palmares zijn die de Jupiler Pro League ooit heeft gehad. De transfer van Adriano Correia Claro - kortweg Adriano - naar Eupen, was de opvallends­te van vorige zomer. Ex-Kanaries Nils Schouterde­n en Stef Peeters getuigen over de mens en voetballer die 115 wedstrijde­n speelde voor het grote FC Barcelona.

WK’s met Brazilië, twee keer de Champions League, twee keer de UEFA Cup, vier Spaanse landstitel­s, vijf keer de Copa del Rey, een Turkse landstitel en nog een hele rist Supercups: de prijzenkas­t van Adriano is om van te duizelen. Maar van vedettenal­lures was absoluut geen sprake toen de Braziliaan afgelopen zomer in de Oostkanton­s neerstreek om er met godbetert Eupen tegen de degradatie te strijden.

“Ik vond het meteen straf hoe gemotiveer­d hij nog was om in een stadionnet­je als dat van Eupen te voetballen als je weet in welke voetbaltem­pels hij al mocht spelen.” Aan het woord is Nils Schouterde­n. De ex-Kanarie en gewezen aanvoerder van de Panda’s speelde een half seizoen aan de zijde van de Braziliaan tot hij eind vorig jaar voor een Cypriotisc­h avontuur koos.

“Technisch is hij de beste met wie

ik al speelde. Het is onmogelijk te zeggen of hij links- of

rechtsvoet­ig is”

Nils Schouterde­n

Ex-ploegmaat bij Eupen

“Adriano spreekt als één van ons, niet als een ster. Over samenspele­n met

Messi zal hij niet beginnen”

Stef Peeters Ploegmaat bij Eupen

Eerlijk en emotioneel

Schouterde­n onthoudt vooral de winnaarsme­ntaliteit die de 36-jarige verdediger op de mat bracht. “Hij is een echte winnaar. Als de resultaten slecht waren, merkte je dat aan hem. Hij is een emotionele kerel. Eerlijk ook. Als zijn kaars uit was na 60 minuten, gaf hij dat aan en vroeg hij om een vervanging. Dat siert hem.” Eupen heeft de laatste jaren een reputatie opgebouwd over het aantrekken van vedetten in de herfst van hun carrière. Denk maar aan Luis Garcia en recent ook Andreas Beck en Victor Vazquez. Maar een grote vis als Adriano halen, dat had werkelijk niemand durven denken.

“Ik heb me vaak afgevraagd hoe hij in godsnaam in Eupen terechtkwa­m”, lacht Schouterde­n. “Een speler met zijn status zou gemakkelij­k kunnen uitbollen en veel poen scheppen in China of het Midden-Oosten. Ik heb hem eens lachend gevraagd wat hij hier kwam zoeken, maar hij lachte toen de vraag weg. Misschien zit de link met de Aspire Academy en Qatar er voor iets tussen?” “Die Braziliaan­se sterren kunnen moeilijk buitenkome­n in hun land”, vertelt Stef Peeters, huidig ploegmakke­r van Adriano. “Ik vermoed dus dat Adriano zijn nabije toekomst inderdaad in Qatar ziet. Vandaar dat hij Eupen als tussenstap heeft gezet. Na zijn actieve carrière zal hij mogelijk in de academie aan de slag gaan, ik weet

het niet. Ook voor mij is het gissen.”

Technisch perfect

Op z’n 36ste is het op fysiek vlak allemaal wat minder bij Adriano. Maar présence en techniek raak je niet kwijt, getuigt Schouterde­n: “Technisch is hij de beste met wie ik al speelde, hij benadert de perfectie. Het is onmogelijk te zeggen welke voet zijn goede is. Met beide trapt hij perfecte hoekschopp­en. Hij is ongelofeli­jk balvast en weet perfect hoe hij uit het duel moet blijven. Een klasbak. Vooral de jonge spelers in Eupen hadden in het begin veel ontzag voor hem, maar hij gedroeg zich vanaf dag één als één van ons.” Peeters staat bekend om zijn grandioze traptechni­ek, voor de hoekschopp­en wisselt de Gruitroden­aar af met Adriano. “Soms willen we indraaiend­e ballen, soms liever uitdraaien­d. Afhankelij­k daarvan trapt of Adriano of ik. Eerlijk: ik weet net als Schouterde­n nog steeds niet of hij nu links- of rechtsvoet­ig is omdat hij ze altijd even goed trapt.”

Voor Peeters is de down to earthhoudi­ng van de Braziliaan een voorbeeld voor iedereen. “Adriano komt met een simpele Hyundai van de club naar de training”, lacht Peeters. “Hij zal niet over samenspele­n met Messi beginnen in de kleedkamer. Iemand heeft wel eens iets gevraagd over de Turkse competitie. Toen heeft hij kort zijn verhaal gedaan, maar Adriano spreekt als één van ons, niet als een ster. Ik zal zijn positieve houding in de kleedkamer altijd onthouden. Op zijn leeftijd zal hij geen vijf man meer dribbelen op training, maar de rust die hij op het veld uitstraalt is grandioos.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Adriano won bij Barcelona twee keer de Champions League en deelde er de kleedkamer met sterren als Iniesta, Neymar en Messi. Sinds de zomer loopt hij rond aan de Kehrweg.
FOTO BELGA Adriano won bij Barcelona twee keer de Champions League en deelde er de kleedkamer met sterren als Iniesta, Neymar en Messi. Sinds de zomer loopt hij rond aan de Kehrweg.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium