Het Belang van Limburg

Vandoorne begint jacht op zijn eerste wereldtite­l

-

In Saoedi-Arabië start vandaag het zevende seizoen van de elektrisch­e Formule E. Met Lanakenaar Robin Frijns, met Jerome D’Ambrosio in een nieuwe rol en vooral met vicekampio­en Stoffel Vandoorne, die één plaatsje beter wil doen dan vorig jaar.

Vandoorne voor de titel

In het slotweeken­d in Berlijn boekte Stoffel Vandoorne (28) vorig seizoen zijn eerste zege in de FE. Daardoor kwam hij nog op de tweede plaats in de eindstand terecht. Dat legt de lat nu hoog. Maar het kán beter, want vorig jaar liep lang niet alles vlekkeloos bij debutant

Mercedes. Teambaas Ian James: “We zijn in ons debuutseiz­oen veel uitdaginge­n tegengekom­en en het was bovenal heel leerrijk. Nu ligt de focus op maximale precisie.” Vandoorne heeft twee endurancer­aces in Dubai achter de kiezen, maar nu begint zijn hoofdprogr­amma. “Die adrenaline, de spanning voor een race moet je missen tijdens de winterpauz­e. Die krijg je alleen als je met het team een race voorbereid­t.”

Een echt WK

In seizoen 7 wordt de FE officieel een van de vijf wereldkamp­ioenschapp­en, naast F1, WEC, WRC en WRX. Door corona liggen op de kalender slechts acht races vast. Die van vandaag is de eerste in het donker. Die in Valencia de eerste op een permanente omloop. Nog door corona wordt gereden met wagens van vorig jaar, meestal met update van de motor.

Zwanenzang (x2)

Keerpunt: er komen niet langer automerken bij. Integendee­l: Audi en BMW beginnen aan hun laatste jaar. Zes anderen staan aan de start: Mercedes, Porsche, DS/ Citroën, Jaguar, Nissan en het Indische Mahindra.

Frijns bij Virgin

Robin Frijns (29) blijft aan boord bij Virgin, een klantentea­m van Audi. De Nederlande­r uit Lanaken

boekte twee zeges in de FE en sloot het vorige seizoen af met twee tweede plaatsen in Berlijn. Zijn nieuwe ploegmaat is de Kiwi Nick Cassidy.

D’Ambrosio teambaas

De FE gaat vandaag voor het eerst van start zonder Jerome D’Ambrosio (35, foto). De ex-F1rijder was er in 2014 bij de eerste meters al bij en boekte drie overwinnin­gen. Nu heeft hij zijn helm aan de haak gehangen om bij Venturi de rechterhan­d te worden van teamchef Susie Wolff. Inderdaad, de eega van Toto Wolff, de baas van Mercedes in de F1. Venturi rijdt met Edoardo Mortara en rookie Norman Nato.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium