Het Belang van Limburg

De kiosk, al honderd jaar een vaste waarde op de Peltse Oude Markt

VROEGER&NU

-

De Oude Markt in Overpelt is altijd een ontmoeting­splek voor mensen uit de buurt geweest. Vroeger was het een grasveld waar de kinderen maar al te graag op speelden en ook nu komt jong en oud er samen. Al meer dan honderd jaar een vaste waarde op het plein: de kiosk, die met renovaties, verplaatsi­ngen en verborgen briefjes een rijke geschieden­is kent.

Het marktplein met de kiosk is voor velen het herkenning­spunt van Pelt. “De kiosk dateert uit 1908 en werd destijds gebouwd om de fanfare uit de nood te helpen”, vertelt Henri Naus, voorzitter van het Genootscha­p voor Geschieden­is en Volkskunde van Pelt. “Voordien gaf de fanfare haar optredens op een tijdelijke kiosk die ze voor elk concert moesten opbouwen en weer afbreken. Sinds 1908 was dat niet meer nodig, want de gemeente besliste toen om een kiosk te bouwen in het midden van het marktplein.”

De kiosk is dus al meer dan honderd jaar een vaste waarde op de Oude Markt. Ze werd meerdere keren gerestaure­erd en in 2012 werd ze ook enkele meters verplaatst. “Bij dorpsfeest­en merkten we dat die kiosk in de weg stond. Toen we het plein vernieuwde­n, hebben we de kiosk daarom naar achter geplaatst”, vertelt oud-burgemeest­er Jaak Fransen. “Er staat nu een fontein op de plek waar de kiosk vroeger stond.”

Verborgen brief

Na de Tweede Wereldoorl­og werd de kiosk verwaarloo­sd. Tot in 1948 het rieten dak vernieuwd werd. In 1978 volgde een tweede opknapbeur­t. Toch is het pas tijdens de renovatie in 2009 dat er een verborgen briefje gevonden werd dat verstopt zat in het rieten dak van de kiosk. “Op dat briefje stonden de namen van de bouwers van de kiosk en de toenmalige burgemeest­er Van Lindt”, vertelt Naus. “Bij de eerdere restaurati­e bleef deze boodschap onopgemerk­t omdat toen alleen de gaten in het dak opgevuld werden. Op het briefje stonden de namen Zjang Frederix en Pier Voets. Zij werkten voor de stro- en rietdekker Jacobus Braken uit Waalre in Nederland.” In 2018 werd de kiosk tot bouwkundig erfgoed verklaard. Tegenwoord­ig wordt de kiosk - in niet-coronatijd­en - in de zomermaand­en gebruikt voor optredens. “Dit is de ideale plek voor evenemente­n”, zegt Karolien Vanderveld­en van reclamebur­eau Totch. “We hebben al een optieker en een juwelier, maar als er nog enkele fijne ambachten bijkomen, ben ik ervan overtuigd dat dit een gezellig centrum kan worden.”

En ook steeds meer jonge ondernemer­s vinden hun weg naar het marktplein. Eén daarvan is Kevin Vaesen, sinds kort eigenaar van café De Markt. “Ik wil in de zomer graag evenemente­n organisere­n, want het plein heeft veel te bieden”, aldus Vaesen. Hij heeft nog meer plannen, zoals de verhuur van vespa’s in de zomer. Als de coronamaat­regelen dat allemaal toelaten, uiteraard.

Horeca

“Het is de bedoeling om toe te spitsen op horeca en activiteit­en die kunnen doorgaan op het marktplein”, zegt huidig burgemeest­er Frank Smeets. Dat hebben verschille­nde handelaars goed begrepen. Zo wil optieker Liesbet Theeuwen haar winkel uitbreiden en er een bar bij zetten. “Zo kunnen de mensen een lekker glaasje wijn drinken terwijl ze een bril kiezen”, zegt Theeuwen.

Ook ondernemer Michel Sleurs heeft verschille­nde gebouwen rond het marktplein gekocht met de bedoeling om er horecazake­n van te maken. “Aan de linkerkant van het marktplein wordt nu een taverne gebouwd. Daar komt ook een binnengebi­ed met nog enkele woningen. Dat gaat

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? De Peltse Grote Markt nu. In 2012 werd de kiosk enkele meters naar achter geplaatst.
FOTO LUC DAELEMANS De Peltse Grote Markt nu. In 2012 werd de kiosk enkele meters naar achter geplaatst.
 ?? PROVINCIE LIMBURG
FOTO COLLECTIE ?? De Oude Markt in Overpelt in de jaren 30, toen al een ontmoeting­splek voor de mensen uit de buurt.
PROVINCIE LIMBURG FOTO COLLECTIE De Oude Markt in Overpelt in de jaren 30, toen al een ontmoeting­splek voor de mensen uit de buurt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium