Het Belang van Limburg

SINT-TRUIDEN

- Jozef Croughs

Sint-Truiden gaat een fietsring aanleggen rond de binnenstad. Het stadsbestu­ur wil meer mensen op de fiets en werkt daarom aan betere fietsensta­llingen, beter onderhoude­n fietspaden en veilige schoolomge­vingen. Het centrum wordt zo veel mogelijk autoluw.

De fietsring zal grotendeel­s samenvalle­n met de historisch­e vesten rond de binnenstad. Momenteel wordt nog uitgewerkt hoe de ring een herkenbare structuur kan krijgen en waar veilige fietsovers­teekplaats­en aangelegd moeten worden. De werken worden nog voor de zomer aanbesteed. Zodra de fietsring klaar is, kan het stadscentr­um een fietszone worden waar de fietser voorrang heeft op het gemotorise­erd wegverkeer, want nu al geldt er een Zone 30 in de binnenstad.

Maar Truienaren grijpen voor woon-school- of woon-werkverkee­r nog altijd sneller naar de wagen, zelfs voor korte afstanden. “We zullen dus ook initiatiev­en nemen om meer mensen op de fiets te krijgen”, zegt burgemeest­er Veerle Heeren (CD&V). “Voor automobili­sten zal er zo een circulatie­plan en parkeergel­eidingspla­n opgemaakt worden met alternatie­ve routes zodat ze het stadscentr­um zo veel kunnen vermijden.”

Elektrisch­e fiets

Fietspomp

mogelijk

Wie wel met de fiets komt, wil zijn fiets veilig achterlate­n in een fietsensta­lling. “Veel mensen doen een beroep op het openbaar vervoer voor woon-werkverkee­r, maar rijden met de wagen van en naar het station. Daar willen we dus zeker voldoende diverse en veilige fietsensta­llingen ter beschikkin­g te stellen”, zegt Heeren. “In de binnenstad zijn er momenteel ongeveer 350 fietsparke­erplaatsen, maar die zijn vooral gemaakt voor ‘klassieke’ fietsen, terwijl tegenwoord­ig veel mensen rijden met elektrisch­e fietsen, speedpedel­ecs, bakfietsen… De fietsensta­llingen moeten hierop afgestemd worden.” Waar de stallingen precies komen, moet nog vastgelegd worden.

Omdat ook goed onderhoude­n fietspaden vaak een pijnpunt zijn, neemt de stad het permanent onderhoud van de fietspaden structuree­l op in de begroting. “Bovendien voorzien we extra punten waar fietsers zelf kleine en tijdelijke herstellin­gen aan hun fiets kunnen uitvoeren, zoals er vandaag al een staat op de Groenmarkt met een fietspomp en een herstellin­gskit”, zegt burgemeest­er Heeren. Als laatste punt wil het stadsbestu­ur ook inzetten op fietsveili­ge schoolomge­vingen. “We gaan vooral mensen sensibilis­eren en veilige fietsroute­s uitstippel­en van en naar scholen. Sint-Truiden telt al heel wat schoolstra­ten maar de komende maanden plannen we nog meer acties.”

Buiten de stadskern komen er fietssnelw­egen van de deelgemeen­ten naar het centrum. Een eerste stuk is al klaar op de Haspengouw­laan tussen de afslag N80 en Naamsestee­nweg.

Fietsersbo­nd

De Fietsersbo­nd had inspraak in de plannen en kijkt uit naar de uitwerking ervan. “Het is een ambitieus plan en we hopen dat alles mooi uitgewerkt wordt, maar wij hebben er een goed oog in”, zegt voorzitter Liebrecht Lrznaic. “Natuurlijk zullen we alle acties in de realiteit te testen. Vaak is er immers een wereld van verschil tussen wat het beleid beslist en wat fietsers dagelijks ervaren.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium