Het Belang van Limburg

Syntra vertrekt uit Tongeren

- Jan Bex

“Helaas moeten wij jullie melden dat de campus in Tongeren vanaf september 2021 zal sluiten. Dit betekent dat er vanaf volgend schooljaar geen opleidinge­n meer zullen doorgaan in Tongeren.” Zo begint de e-mail waarmee alle cursisten zijn aangeschre­ven die in Syntra Tongeren een opleiding volgen. De opleidinge­n worden vanaf september in Hasselt of Genk georganise­erd.

Syntra Tongeren is een van de zes opleidings­centra van Syntra Limburg. Daarvan zijn er vier - Hasselt, Genk, Pelt en Tongeren - in eigen beheer. Alleen in Maaseik en Westerlo, dat laatste hoort vreemd genoeg ook tot de groep Syntra Limburg, worden lokalen gehuurd. Maar in Tongeren is het dus vanaf september 2021 gedaan om je daar bij te scholen. De zowat 300 cursisten kunnen, indien hun cursus dit schooljaar nog niet afgerond is, hun cursus wel voortzette­n, maar dan in Hasselt of Genk.

Dure apparatuur

Dat zegt Dirk Vanstipele­n, directeur afgevaardi­gde-bestuurder van Syntra Limburg. “We geven steeds meer gespeciali­seerde opleidinge­n. Die vragen ook steeds meer up-to-date apparatuur. Dat in vier vestiginge­n tegelijk organisere­n is bijzonder duur. Het kan efficiënte­r en vooral met meer kwaliteit als we op minder plaatsen meer investeren. Een besparing is dit dus niet zozeer. Onze lokalen in Hasselt en Genk zullen we hierdoor ook moeten optimalise­ren”

Corona speelt alweer zijn rol, ook in de beslissing om te stoppen met het aanbieden van Syntra-cursussen in Tongeren vanaf september. Vanstipele­n: “We merken heel goed dat hybride leren meer en meer ingang vindt, dus een mix van digitaal thuis leren en de klassieke manier. Zeker bij meer theoretisc­he vakken of opleidinge­n ervaren nogal wat cursisten het als aangenaam om een cursus ook eens van thuis uit te kunnen volgen. Op een moment dat hen zelf past. In die context hebben wij ons afgevraagd of het wel opportuun is om in onze vestiginge­n zo veel klassen ter beschikkin­g te houden. Ook die overweging speelde mee om Tongeren te sluiten.” Een derde reden heeft te maken met het soort cursussen dat vooral Tongeren aanbiedt. Vanstipele­n: “Meer en meer stellen we vast dat bedrijven en werknemers zich focussen op digitale vaardighed­en. Laat dat nu net het segment zijn waar Syntra Tongeren zich minder op gefocust heeft. Tongeren is bijvoorbee­ld sterk in artistieke of ambachteli­jke richtingen, zoals bijvoorbee­ld restaurati­e van schilderij­en.”

Geen ontslagen

Zullen er opleidinge­n verdwijnen? Vanstipele­n: “We laten geen enkele van onze cursisten in Tongeren in de kou staan. De cursussen die in Tongeren wegvallen, zullen we opnieuw organisere­n in Hasselt of Genk. Ook blijven al onze 120 medewerker­s en onze meer dan duizend docenten aan boord van Syntra Limburg. Er is meer dan werk genoeg. De cursisten van

Tongeren moeten niet bevreesd zijn dat er opleidinge­n zullen verhuizen naar Pelt. We gaan die mensen geen 70 km laten rijden.” Maar eerst blijven de cursussen dit schooljaar gewoon doorlopen zoals voorzien. “Voor mensen met tweede zittijd blijven die zelfs lopen tot einde augustus”, aldus Vanstipele­n. “Daarna pas stoppen we onze activiteit­en in Tongeren. Op termijn zullen we wellicht een koper zoeken voor onze vestiging in Tongeren, maar zo ver zijn we nog niet. Eerst alles netjes afwerken.”

“We laten onze cursisten in Tongeren niet in de kou staan. De cursussen zullen we opnieuw organisere­n in Hasselt of Genk” Dirk Vanstipele­n Synrra Limburg

 ?? TOM PALMAERS
FOTO ?? “Meer en meer stellen we vast dat bedrijven en werknemers zich focussen op digitale vaardighed­en. Maar Syntra Tongeren heeft zich meer gefocust op artistieke of ambachteli­jke richtingen”, zegt Dirk Vanstipele­n.
TOM PALMAERS FOTO “Meer en meer stellen we vast dat bedrijven en werknemers zich focussen op digitale vaardighed­en. Maar Syntra Tongeren heeft zich meer gefocust op artistieke of ambachteli­jke richtingen”, zegt Dirk Vanstipele­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium