Het Belang van Limburg

Vergunning voor uitbreidin­g kippenstal­len in Kortessem vernietigd

- Rudi De Cock

De Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen heeft de vergunning voor een megastal van 177.300 slachtkipp­en vernietigd. De buurtbewon­ers en het actiecomit­é waren tegen die vergunning in beroep gegaan en halen nu hun slag thuis.

Het landbouwbe­drijf van Michaël Roebben en zijn twee zoons staat aan de rand van de dorpskern van Kortessem. Zij kregen van toenmalig minister van Omgeving Koen Van den Heuvel (CD&V) een vergunning om uit te breiden tot 177.300 slachtkipp­en. Daartegen ging de buurt en ook Natuurpunt in beroep en zij halen nu hun slag thuis. Het beroep dateert al van november 2019. “Dat het zo lang geduurd heeft, ligt aan de coronacris­is”, zegt Dominique Kempeneers van het actiecomit­é. “Alles diende schrifteli­jk te gebeuren. Het voornaamst­e is dat we het gehaald hebben. Het kippenbedr­ijf legt volgens ons een zware last op het dorp. De vrachtwage­ns moeten dwars door de dorpskern. We vrezen het fijnstof en de stikstof die uit die stallen komt. En waterschaa­rste. Uit berekening­en blijkt dat het grondwater hier met anderhalve meter zou zakken. En dat in een streek waar zoveel fruitteler­s het water nodig hebben.” Landbouwer Michaël Roebben wil voorlopig liever niet reageren. “Onze advocaten zijn de uitspraak aan het bestuderen; ik wil er voorlopig niets over zeggen.” De uitbreidin­g moest het bedrijf financieel leefbaar houden.

Loonse varkenssta­llen

Hetzelfde actiecomit­é gaat ook in beroep tegen de beslissing over een andere megastal. De Limburgse deputatie gaf onlangs groen licht voor de uitbreidin­g van landbouwbe­drijf HaesenHarg­ot, twee kilometer verderop in Gors-Opleeuw. Die boer mag een nieuwe megastal voor varkens te bouwen. “Wij gaan tegen die vergunning in beroep te gaan”, geeft Kempeneers mee. “Naast heel wat ecologisch­e argumenten vinden we ook dat die stallen daar niet passen niet in het landschap.”

 ?? FOTO RUDC ?? Het landbouwbe­drijf ligt aan de rand van de dorpskern.
FOTO RUDC Het landbouwbe­drijf ligt aan de rand van de dorpskern.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium