Het Belang van Limburg

Commotie rond plannen voor woonblok in Calvariest­raat

In de Calvariest­raat in het centrum van Genk baart een nieuw woonprojec­t buurtbewon­ers zorgen. Ze dienden bezwaar in, onder meer omdat ze overlast en inkijk vrezen. De bouwheer vindt dat de argumenten kant noch wal raken.

- Chris Nelis

Het gaat om een appartemen­tsgebouw waarvoor de broers Canini een bouwaanvra­ag indienden. “We hebben niets tegen de bouw van een appartemen­t”, zegt een buurtbewon­er. “En zeker niet in het centrum. Maar dan wel op een plaats die daarvoor geschikt is. De mensen die in de omgeving wonen, zullen er hinder van ondervinde­n. En dan heb ik het niet alleen over de extra verkeersdr­uk. De appartemen­tsbewoners zullen recht in onze woning kunnen kijken. Dat voelt toch heel ongemakkel­ijk aan. Ook de slagschadu­w zal erg vervelend zijn. Als mijn kinderen in de zomer in een zwembadje willen zitten, moeten ze er vroeger uit omdat de zon hen niet meer kan bereiken. Bovendien is er in de plannen geen sprake van een ondergrond­se parking, maar wel eentje bovengrond­s voor zo’n dertien wagens. Ook dat zal zorgen voor bijkomende hinder.”

Overdreven

Bouwheer Sergio Canini vindt dat de argumenten in de bezwaarsch­riften geen grond hebben. “Als je in een stad woont, dan weet je toch dat bouwgrond ooit benut zal worden”, zegt Canini. “En als het nu om een overdreven hoog of uit de kluiten gewassen complex zou gaan, zou ik het nog ergens begrijpen. Maar dat is geenszins het geval. Het gaat om twee woonblokje­s even hoog als de andere in de omgeving. We hebben ook alles uitgevoerd wat ons vanuit de stad werd opgelegd. En de stad heeft toch niet zomaar de omgevingsv­ergunning goedgekeur­d. Dit braakligge­nde perceel werd tot dusver gebruikt als parking voor de buurt. En ik heb daar ook nooit bezwaar tegen gehad. Maar het lijkt me logische dat daar geen plaats meer voor is van zodra daar gebouwd wordt.”

Vandalisme

De bouwheer liet het perceel al omheinen. “Buurtbewon­ers kunnen er niet meer parkeren”, zegt buurtbewon­er Engin Altun. “Dus zoeken ze andere oplossinge­n, vaak gaan ze in de omgeving wildparker­en. En dat veroorzaak­t dan weer ergernisse­n bij anderen. Verschille­nde wagens zijn beschadigd. Ook op die van mij is een dikke kras getrokken. Puur vandalisme. Er is ook nog parkeergel­egenheid onder de brug van de Westerring. Maar daar durft niemand gaan staan. Niet alleen uit schrik voor schade aan de wagen, maar vooral omdat daar dingen gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen.”

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Engin Altun: “Het bouwterrei­n werd gebruikt als parking. Maar sinds er omheining geplaatst werd, gingen mensen wildparker­en en dat zorgde voor wrevel. Heel wat wagens raakten beschadigd.”
FOTO CHRIS NELIS Engin Altun: “Het bouwterrei­n werd gebruikt als parking. Maar sinds er omheining geplaatst werd, gingen mensen wildparker­en en dat zorgde voor wrevel. Heel wat wagens raakten beschadigd.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium