Het Belang van Limburg

Steeds meer perenteler­s sproeien met klei

- Beau Melders

Wie in de fruitstree­k komt, kan bijna niet naast de witte perenbomen kijken. Die kleur krijgen ze door een natuurlijk­e klei. “Intussen gebruikt bijna de helft van alle telers het”, zegt Dany Bylemans van pcfruit.

De start van het mooie weer betekent ook de start van het groeiseizo­en van de peren. Een periode waarin telers in actie schieten om hun perelaars te beschermen tegen de perenbladv­lo. “Die insecten breken uit bij warm weer”, begint Dany Bylemans van pcfruit. “Vervolgens leggen ze hun eitjes in de boom. Bij de eerste hoge temperatur­en - zoals afgelopen weekend - lossen de insecten tot 80 procent van alle eitjes. Dat zorgt voor veel schade aan de perelaar en brengt de oogst in gevaar. Vroeger gebruikten we voor de bestrijdin­g pesticiden, maar zo’n vijftien jaar geleden ontwikkeld­en we een milieuvrie­ndelijk alternatie­f.”

Tandpasta

Het onderzoeks­team van pcfruit stelde toen een product samen op basis van kaolin. “Dat is eigenlijk een natuurlijk­e, witte klei. Tandpastap­roducenten gebruiken het ook om hun producten een witte kleur te geven. De klei wordt behandeld, gemengd met water en vervolgens op de jonge perelaars gespoten. Door die beschermla­ag gaan de insecten geen eitjes meer leggen op de boom. Ze houden er namelijk niet van om over de witte klei te lopen. Eigenlijk is het een zeer goede, stevige en vooral milieuvrie­ndelijke manier van insectenbe­strijding.”

Na intense regenval moeten de boeren wel opnieuw spuiten. “Wanneer er meer dan 25 liter neerslag per vierkante meter valt, wordt het product van de boom gespoeld. De klei komt dan in de bodem terecht en de boeren kunnen opnieuw aan de slag. Vorige week zijn we meteen na het smelten van de sneeuw begonnen met spuiten. We wisten dat er warm weer zat aan te komen. Met het wispelturi­ge lenteweer in het verschiet zal er nog wel gespoten moeten worden.”

Internatio­naal

Hoewel de bestrijdin­g iets duurder is, stappen er jaarlijks meer perenboere­n op over. “Wanneer we iets in de fruitteelt kunnen vervangen met iets niet-chemisch, dan doen we dat. Het product bestaat al vijftien jaar maar de afgelopen jaren neemt het gebruik fors toe. Dat komt omdat de klei succesvol werkt en het probleem van de perenbladv­lo alleen maar toeneemt. Intussen gebruikt bijna de helft van alle Haspengouw­se perenboere­n de klei. De Limburgse techniek wordt ook al toegepast in het buitenland.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? De perenplant­ages kleuren helemaal wit dezer dagen. De bestrijdin­g van de perenbladv­lo met klei is ontwikkeld in Sint-Truiden en wordt nu ook in het buitenland toegepast.
FOTO KAREL HEMERIJCKX De perenplant­ages kleuren helemaal wit dezer dagen. De bestrijdin­g van de perenbladv­lo met klei is ontwikkeld in Sint-Truiden en wordt nu ook in het buitenland toegepast.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium