Het Belang van Limburg

Sanicole bereidt coronaveil­ige airshow voor, met voor het eerst zittribune­s

- Geert Van Baelen

“In september vorig jaar zijn we al voorzichti­g beginnen nadenken over hoe we onze airshow binnen de toen geldende maatregele­n zouden kunnen organisere­n. Ondertusse­n hebben we die ideeën getoetst bij verschille­nde instanties”, zegt Geoffrey Buekenberg­hs, Airshow Director. “De feedback was positief en nu zijn we de plannen concreet aan het uitwerken.” Het beeld van de vorige edities waarbij 40.000 bezoekers ontspannen slenteren over de lange weide langs het tarmac van Sanicole zal er dit jaar niet in zitten. “We gaan de bezoekers spreiden door naast de sunsetshow op vrijdagavo­nd en de grote publieksda­g op zondag, ook zaterdag erbij te nemen. Op zaterdag en zondag zullen we dan identieke shows aanbieden aan een wisselend publiek. Daarnaast gaan we de capaciteit van het terrein beperken. Ik schat op 5.000 tot 7.500 bezoekers per dag.”

Zittend

Misschien wel de meest ingrijpend­e nieuwighei­d is dat de vliegtuige­n hun kunsten zullen tonen voor een zittend publiek. “Ik hoop echt dat ik me vergis, maar ik vrees dat in september een massa mensen samengepak­t op een weide gewoon niet mogelijk is. Daarom zullen we op ons terrein vijf fysiek van elkaar gescheiden zittribune­s creëren. Elk vak zal 1.500 zitplaatse­n bevatten. Afhankelij­k van de toegelaten bezettings­graad kunnen we stoeltjes toewijzen zodat de afstand gegarandee­rd is. Elk vak beschikt over eigen sanitaire voorzienin­gen en catering zodat de interactie tussen de mensen tot een minimum beperkt blijft.”

Statische vliegtuige­n

Buekenberg­hs beklemtoon­t dat binnen dit basisconce­pt nog restrictie­s kunnen worden opgelegd indien nodig. “Afhankelij­k van de maatregele­n kunnen we elk vak van een aparte ingang voorzien, maar we kunnen ook gaan naar twee ingangen. Achter de tribunes komt een wandelboul­evard waar we dan de traditione­le gadgetstan­ds opstellen in een soort minimarkte­n met daarbinnen coronaveil­ige wandelrich­tingen. Wie niet zit, moet altijd een mondmasker dragen.”

Een belangrijk aspect van de airshow is het bewonderen van vliegtuige­n aan de grond. “Die willen we centralise­ren op de oost- en westzijde van het terrein. Daar zouden we eventueel met tijdslots kunnen werken. Mensen zullen dus nog kunnen plaatsneme­n in een cockpit, maar het zal gepaard gaan met de nodige ontsmettin­gsprocedur­es. We beseffen dat het niet evident is om kinderen te kluisteren aan een stoel, dus voor hen voorzien we coronaveil­ige speelruimt­en.”

Prijskaart­je

Die extra infrastruc­tuur heeft een hoog kostenplaa­tje. “Dat willen we zo min mogelijk doorrekene­n aan onze bezoekers. We hopen op Vlaamse steun aan organisato­ren die in deze omstandigh­eden een evenement willen organisere­n. In mei zal onze ticketverk­oop starten. Wie eerst bestelt, kreeg bij vorige edities een korting tot 50 procent, die zal dit jaar misschien iets minder zijn. Maar die berekening moeten we nog maken.” Ondertusse­n werden ook de eerste deelnemers al vastgelegd zoals de unieke helikopter­collectie van de Tsjechisch­e luchtmacht. “Tot begin juli zijn veel Europese airshows, waaronder heel wat Engelse, sowieso geschrapt. Maar je merkt dat bij alle organisato­ren en vliegteams de drive om terug de lucht in te kunnen gaan, enorm is.”

 ?? FOTO SANICOLE ?? Partrouill­e Suisse heeft al bevestigd voor de coronaveil­ige airshow.
FOTO SANICOLE Partrouill­e Suisse heeft al bevestigd voor de coronaveil­ige airshow.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium