Het Belang van Limburg

Beton van nieuwe fietspaden schilfert af: “Uitzonderl­ijk fenomeen”

-

FIETSINFRA­STRUCTUUR PELT/HAMONT-ACHEL

Het beton van de recent aangelegde fietspaden langs de Breugelweg in Pelt en de N71 Hamonterwe­g/Bosstraat in Pelt en Hamont-Achel schilfert af op meerdere plaatsen. De verschille­nde wegbeheerd­ers zitten samen om te zoeken naar een oorzaak die misschien verband houdt met het harde winterweer.

De fietspaden langs Breugelweg en de N71 zijn twee verschille­nde wegenwerke­n die de voorbije twee jaar werden voltooid. De fietspaden vallen onder drie verschille­nde wegbeheerd­ers: gemeente Pelt voor de Breugelweg, en de stad Hamont-Achel en het Agentschap Wegen en Verkeer voor de N71. Ook waren er bij de projecten verschille­nde studiebure­aus en aannemers betrokken. “Het is uiterst ongewoon”, luidt het bij de betrokkene­n. “Alle kwaliteits­controles die op het beton van de fietspaden uitgevoerd werden, waren immers gunstig.” Sep Vandijck, woordvoerd­er van AWV, stelt dat het onderzoek moet worden afgewacht. “Dit fenomeen maken we nergens anders op onze wegen in Limburg mee. In het verleden hebben we dit soort schade wel al eens lokaal zien optreden en dan nog op kleinere stukken die handmatig werden afgewerkt. Maar verspreid over lange fietsstrok­en zoals hier het geval is, dat is toch wel heel uitzonderl­ijk.”

Bèr van de Schans (Pro), schepen voor Openbare Werken in Hamont-Achel, betreurt dit. “Na het winterweer kregen we plots heel wat klachten van fietsers over betonschil­fers. Het is wel de eerste keer dat deze fietspaden een dergelijk winteroffe­nsief hebben meegemaakt. Er werd al geopperd dat het strooizout een factor kan zijn, maar dat lijkt me moeilijk te geloven. Dan zou de schade op heel wat plaatsen moeten optreden.”

Ook zijn Peltse collega Dirk Vanseggele­n (CD&V) kan alleen maar gissen. “Voor we een oplossing kunnen bespreken, zal eerst een oorzaak moeten worden gevonden”, luidt het.

Alle partijen gaan nu gezamenlij­k onderzoeke­n wat er aan de hand is. “Intussen zullen de fietspaden regelmatig geborsteld worden om kapotte banden te voorkomen. De slechtste stroken zullen signalisat­ie krijgen.”

 ?? FOTO RR ?? Langs de N71 kwamen betonschil­fers los.
FOTO RR Langs de N71 kwamen betonschil­fers los.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium