Het Belang van Limburg

Archeologe­n vinden skeletten op kerkhof van Catharinak­apel

- Jozef Croughs

Bij opgravinge­n op het perceel van de nieuwe scholencam­pus van Hasp-O-Centrum hebben archeologe­n zes skeletten opgegraven. “Tussen de 12de en de 18de eeuw stond hier een kapel, een klooster en een kerkhof”, stelt Daan Broeckmans, archeoloog bij ABO nv.

Midden april start in opdracht van ‘Scholen van Morgen’ en AG Real Estate de bouw van een grote nieuwe scholencam­pus van HaspO-Centrum. De archeologi­sche opgravinge­n zijn al enkele weken bezig. Radio 2 maakte donderdag bekend dat er vondsten gedaan werden in de bocht van de Boomgaarde­nstraat waar het kerkhof gelegen zou hebben. “De vondsten zijn niet echt een verrassing want ze waren al ontdekt tijdens een proefput. Wij wisten dus wat wij konden verwachten”, zegt Broeckmans. Wanneer deze mensen precies gestorven zijn, is nog niet duidelijk, maar van enkele skeletten heeft men al het geslacht kunnen bepalen. “Met zekerheid kunnen we zeggen dat het om een vrouw en een man gaat. Van een derde skelet zijn we zeker dat het om een persoon gaat jonger dan 18 jaar, want de botten waren nog niet volgroeid.” De volgende dagen gaan de opgravinge­n manueel verder om te kijken of onder de afgegraven laag nog skeletten liggen.

Het staat vast nu dat er een kapel stond tussen de 12de en 18de eeuw. De komende dagen zal ook duidelijk worden of er een klooster in de buurt stond. Men verwacht geen resten van de kapel of het klooster terug te vinden ter hoogte van het terrein waar de school komt, deze liggen meer richting het station van Sint-Truiden. “Of er ook exactere dateringen bepaald kunnen worden, zal afhangen van hetgeen we nog vinden. Indien er aardewerk of andere voorwerpen bij de skeletten gevonden worden, kan dat. Anders zal natuurwete­nschappeli­jk onderzoek het eventueel achteraf kunnen uitwijzen”, weet Broeckmans.

De skeletten worden nu gereinigd. “Na het reinigen wordt alles gefotograf­eerd. Elk deel wordt met GPS vastgelegd en nadien verpakt. In het eigen depot worden ze gewassen en onderzocht door onze fysisch antropoloo­g. Uiteindeli­jk worden ze naar een ander depot gebracht waar ze bewaard zullen worden,” besluit Broeckmans.

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? Hoe oud de skeletten zijn, is nog niet duidelijk.
FOTO JOZEF CROUGHS Hoe oud de skeletten zijn, is nog niet duidelijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium