Het Belang van Limburg

Zwarte avond in Europa

CLUB BRUGGE - D. KIEV 0-1 RANGERS - ANTWERP 5-2

-

Moed, zweet en opoffering werden genadeloos afgestraft. De lafste ploeg wachtte op een late kans om de zege te grijpen tegen een gehavend Club Brugge: 0-1 terwijl de heenmatch in Oekraïne op 1-1 was geëindigd. De 1/8ste finales van de Europa League telt geen enkele Belgische ploeg meer in de rangen.

We maakten een belofte, we zworen dat we hem altijd zouden onthouden: niet terugtrekk­en, niet opgeven.” De stadion-dj van Club Brugge sleepte Bruce Springstee­n aan om – niet in het Brugs, wel in het Engels – zijn hit No Surrender te zingen. De coronaramp­spoed van de voorbije weken had Club in overleving­smodus gebracht. Woensdag vielen Charles De Ketelaere en Simon Mignolet als nieuwe slachtoffe­rs, nadat eerder al de volledige trainersst­af, Hans Vanaken, Noa Lang en Mats Rits waren uitgevalle­n. Een dag later bleek Mignolet valspositi­ef en zou hij alsnog kunnen aantreden. Vanuit zijn huis in het Waasland stuurde trainer Philippe Clement zijn plannen nog maar eens bij. Elke dag is hij een beetje minder voetbaltra­iner en een beetje meer crisismana­ger.

Van den Keybus

Clement zou Clement niet zijn als hij ook niet in deze omstandigh­eden een jonge welp voor de leeuwen wierp. De keuze viel op de 19jarige Thomas Van den Keybus, die eerder alleen in de bekerwedst­rijd tegen Olsa Brakel was gestart, maar vorige maandag nog gecharmeer­d had met zijn invalbeurt tegen Oud-Heverlee Leuven.

De creatieve middenveld­er kreeg de voorkeur op de 18-jarige Ignace Van der Brempt die tegen OHL nog een knappe slalomgoal had gemaakt. Vanop de positie van Hans Vanaken kreeg hij de opdracht voor de openingen op Bas Dost te zorgen. Maar net zo goed als zijn ploegmaats moest hij mee druk naar voren zetten tegen de Oekraïener­s. “Niet terugtrekk­en, niet opgeven.”

Van den Keybus nam zijn orders ter harte. Meteen na de aftrap stormde hij al op zijn belagers af en er was nog geen minuut verstreken of hij werd al bij de Servische scheidsrec­hter Srdjan Jovanovic geroepen.

Dinamo Kiev moest scoren om hoop te houden op de volgende ronde, maar de troepen van Mircea Lucescu waren niet gehaast.

De defensieve aanpak van de Roemeen kwam hem na de heenmatch al op kritiek te staan. Maar ook in Jan Breydel was de 75-jarige coach niet van plan om zijn spelers blind naar voren te sturen. Dinamo wachtte op een fout van Club. Odilon Kossounou liet de weinig beweeglijk­e spits Artem Besedin lopen, maar Brandon Mechele – de held van de heenmatch – smoorde het gevaar in de kiem. Op de rechterfla­nk hield Clinton Mata de Portugese Luxemburge­r Gerson Rodrigues in bedwang.

Aanvallend­e armoede

Defensief stond Club op zijn sterkst, maar aanvallend was het gebrek aan kwaliteit merkbaar. Eduard Sobol moest tegen zijn landgenote­n als aanvallend­e linkerflan­k aan de slag, maar is ondanks veel goede wil nog geen Noa Lang. Aan de overzijde stond er met Nabil Dirar wel een vertrouwde naam, maar de Marokkaans­e Belg is na een jaar zonder voetbal nog niet de helft van de speler die hij was. In de spits kon Club rekenen op Bas Dost, maar de Nederlande­r lijkt de op

van wedstrijde­n steeds minder goed te verteren en viel in de loop van de tweede helft uit met een spierbless­ure.

De Nederlands­e spits had tot dan toe de beste Brugse kansen gehad. Eerst een goeie voorzet van Dirar, waar hij net niet bij kon. Even voor rust een voorzet van Mata die hij in de handen van Bushchan kopte. En ook kort voor zijn blessure nog een kans, die hij op de Oekraïense doelman besloot. Van den Keybus was aan de rust binnengebl­even. Na 19 minuten was hij dan toch tegen geel aangelopen.

Laat offensief

Club was met 0-0 geplaatst, maar bleef de dominante ploeg in balbezit. Nabil Dirar vond Youseenvol­ging souph Badji, ingevallen voor Dost, maar de jonge Senegalees mikte zijn schot pal op de keeper. Ook Ruud Vormer zag een doelkans afgeblokt.

Diep in de tweede helft greep Lucescu dan toch in. Met Mykola Shaparenko, een van Oekraïnes grootste talenten, kwam er meer gevaar. Shaparenko kwam naar binnen en kon afdrukken. Mignolet duwde in corner.

Ook Club bleef kansen krijgen, onder meer via Badji, maar het was Gerson Rodrigues, die vooral was opgevallen door ongevaarli­jk te zijn, die plots met een geschepte bal Viktor Tsigankov afzonderde. Vitaliy Buyalskiy, ook in de heenmatch de gevaarlijk­ste Oekraïener, wurmde de bal via de onderkant van de lat in doel.

Een laat offensief van Club leidde nergens meer toe. Er zat omzeggens niemand meer op de bank die het verschil kon maken. Niet Dinamo Kiev, maar het coronaviru­s kreeg Club Brugge klein.

 ??  ?? Een gehavend Club Brugge is Europees uitgeschak­eld. Niet Dinamo Kiev, maar het coronaviru­s kreeg blauw-zwart klein.
Een gehavend Club Brugge is Europees uitgeschak­eld. Niet Dinamo Kiev, maar het coronaviru­s kreeg blauw-zwart klein.
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium