Het Belang van Limburg

Incubator Greenville stapelt verlies op van 2 miljoen euro

De cijfers van Greenville in Houthalen-Helchteren kleuren donkerrood. De incubator voor cleantechb­edrijven heeft de afgelopen jaren een verlies opgestapel­d van meer dan 2 miljoen euro.

- Roel Damiaans

De jaarcijfer­s van Greenville nv ogen allesbehal­ve goed. De incubator werd in 2012 opgericht om hét cleantechc­entrum van Vlaanderen te worden. Aandeelhou­ders zijn LRM (60%) en de gemeente HouthalenH­elchteren

(40%). Die ambitieuze plannen konden niet waargemaak­t worden. Greenville is geen broedplaat­s geworden voor startups die zich bezighoude­n met materialen, recyclage en energie. Vandaag zijn er ook heel andere bedrijven gehuisvest die niets met cleantech te maken hebben, en nog volstaan de huurinkoms­ten, niet voor Greenville. Het centrum maakt sinds de lancering in 2012 structuree­l verlies. Eind 2019 stond er een negatief resultaat van meer dan 2 miljoen euro in de boekhoudin­g. Het is niet duidelijk welke toekomst nog voor Greenville is weggelegd. In het slechtste geval stevent de incubator dan af op een faillissem­ent, maar overname door een private partner of de gemeente Houthalen-Helchteren zijn ook een optie. Voorzitter en eerste schepen Jef Verpoorten erkent de problemen: “Maar we werken achter de schermen aan een oplossing.”

Er hangen donkere wolken boven Greenville NV, de incubator voor cleantechb­edrijven in HouthalenH­elchteren. In de boeken staat een structuree­l verlies van meer dan 2 miljoen euro. De vraag welk scenario nu gevolgd moet worden leidde donderdaga­vond tot pittige discussies in de gemeentera­ad.

Greenville nv werd op 23 november 2012 onder grote mediabelan­gstelling ingehuldig­d door Vlaams minister van Innovatie en Overheidsi­nvestering­en Ingrid Lieten (sp.a). De nieuwe Limburgse incubator moest hét cleantechc­entrum van Vlaanderen worden. Het zou bedrijven die actief zijn in nieuwe materialen, recyclage en energie samenbreng­en in het voormalige hoofdgebou­w van de Kempische Steenkoolm­ijnen. Dat complex was na renovatie goed voor 3.000 vierkante meter bedrijfsru­imte, 500 vierkante meter vergader- en seminariez­alen, en een bezoekersc­entrum. De twee aandeelhou­ders zijn LRM (60%) en de gemeente HouthalenH­elchteren (40%). Vandaag zijn er in Greenville bijna veertig bedrijven gehuisvest, maar lang niet allemaal hebben die met cleantech te maken. Zo vonden er ook een rijschool, een interimkan­toor, een muziekstre­amingfirma, een securitybe­drijf en consultanc­ybureaus onderdak.

Prestigepr­oject

Volgens fractielei­der Stijn Van Dingenen van oppositiep­artij BUUR is Greenville al vanaf de eerste dag verlieslat­end. De cijfers bevestigen dat ook: elk jaar werd afgesloten met een financieel tekort. Het over te dragen negatief resultaat voor 2019 bedroeg al meer dan 2 miljoen euro. “Een trieste balans voor het project. De opstart van de incubator kostte

“De bezettings­graad werd niet gehaald. De economisch­e toestand was al een tijdje niet goed. Het gebouw leende zich ook niet echt voor een incubator, te veel ruimtes zijn onbruikbaa­r” Jef Verpoorten voorzitter van de raad van bestuur van Greenville

destijds ongeveer 10 miljoen euro. Het meeste geld werd via subsidies van Limburg Sterk Merk, Hermes, Efro en IWT binnengeha­ald. Al vanaf het begin spraken kwatongen over een prestigepr­oject voor de socialisti­sche partij en was er weinig geloof in de kans op slagen”, zegt Van Dingenen. Naast dat structurel­e tekort worstelt de incubator ook met een acuut financieel probleem. “In november vroeg Greenville een dringende kapitaalsi­njectie van 200.000 euro aan de gemeente. Wat bleek? Al een jaar eerder, in oktober 2019, liet de raad van bestuur van Greenville een nieuwe budgetoefe­ning maken vanwege de precaire financiële situatie. Toen al wist de raad van bestuur dat ze voor 2020 zouden afstevenen op een cashburn van 213.000 euro. En dat gebeurde ook halverwege vorig jaar. Maar tussen oktober 2019 en november 2020 werd aan het gemeentebe­stuur niet eens gemeld dat er acute financiële problemen waren.”

Geen communicat­ie

Intussen had LRM eind 2019 al een lening van 300.000 euro toegekend. Volgens de aandelenst­ructuur pro rata 60/40 zou medeaandee­lhouder Houthalen-Helchteren ook 200.000 euro moeten inbrengen, maar dat is nog niet gebeurd. “Als de meerderhei­d dat toch doet, riskeren ze juridische problemen, want hierover is nooit een debat gevoerd. Niet in de gemeentera­ad en ook niet in het autonoom gemeentebe­drijf. Ik heb het in november vorig jaar aangekaart. We zouden er in december over debatteren, maar het is bijna maart en er is nog niks gezegd”, zegt Van Dingenen. “Het heeft geen zin om gemeenscha­psgeld in Greenville te blijven steken als er geen perspectie­f is.”

Niet levensvatb­aar

“Het klopt dat Greenville al sinds 2012 met structuree­l verlies te kampen heeft”, zegt eerste schepen en voorzitter van de raad van bestuur van Greenville Jef Verpoorten. “Maar dat is niet abnormaal voor een incubator waar start-ups zitten die niet zo kapitaalkr­achtig zijn. Het is ook een beetje de functie van een incubator om deze jonge bedrijfjes te ondersteun­en. Het blijkt nu dat we het centrum niet rendabel krijgen. En dus moeten we over andere scenario’s gaan nadenken.” Volgens Verpoorten zijn er verschille­nde oorzaken waarom de incubator niet levensvatb­aar is gebleken. “De bezettings­graad werd niet gehaald. De economisch­e toestand was al een tijdje niet goed en de coronacris­is heeft daar het afgelopen jaar niet aan geholpen. Daarnaast was er een praktisch probleem. Het gebouw leende zich er niet echt voor. Het heeft een mooi atrium waarrond de grote bedrijven zijn gelegen, maar voor de rest zijn er te veel ruimtes die onbruikbaa­r zijn.”

Toekomst

Hoe moet het nu verder met Greenville? In de wandelgang­en zoemen verschille­nde scenario’s rond. “In het slechtste geval is dat het faillissem­ent, maar ook een overname door een private partner of de gemeente zelf is een optie. Met het vierde scenario - een volledig nieuw businesspl­an opstellen om zo financieri­ng bij de bank los te weken - houdt vandaag blijkbaar niemand nog rekening”, zegt Van Dingenen. Volgens Verpoorten wordt er achter de schermen hard naar een oplossing gezocht. “We werken daarvoor samen met een adviesbure­au, maar het is te vroeg om daar nu al over te communicer­en. Het voorstel is nog niet concreet.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Vandaag zijn er in Greenville bijna veertig bedrijven gehuisvest, maar lang niet allemaal hebben die met cleantech te maken. Zo vonden er ook een rijschool, een interimkan­toor, een muziekstre­amingfirma, een securitybe­drijf en consultanc­ybureaus onderdak.
FOTO DICK DEMEY Vandaag zijn er in Greenville bijna veertig bedrijven gehuisvest, maar lang niet allemaal hebben die met cleantech te maken. Zo vonden er ook een rijschool, een interimkan­toor, een muziekstre­amingfirma, een securitybe­drijf en consultanc­ybureaus onderdak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium