Het Belang van Limburg

“Covidcrisi­s duurt wellicht nog tot de herfst”

NIEUWE DIRECTEUR JESSA ZIEKENHUIS

- Koen Snoekx

Jos Vandekerkh­of is vanaf 1 maart de nieuwe medisch directeur van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. Hij neemt de fakkel over van Dirk Ramaekers, die fulltime hoofd wordt van de Taskforce Vaccinatie. “Onze prognose is dat we nog tot de herfst covidpatië­nten zullen moeten opvangen”, zegt Vandekerkh­of.

Met dr. Jos Vandekerkh­of (65) als kersvers medisch directeur kiest het Jessa Ziekenhuis in Hasselt voor een man van het huis. Vandekerkh­of is al zo’n 35 jaar - sinds 1986 - in dienst als vaatchirur­g bij Jessa en zetelt er al 25 jaar in de Medische Raad, waarvan 18 jaar als voorzitter.

Een logische keuze dus dat u Dirk Ramaekers zou opvolgen als medisch directeur?

Dr. Jos Vandekerkh­of: “In november is dr. Dirk Ramaekers hoofd van de Taskforce Vaccinatie geworden. Omdat die functie meer en meer tijd van hem vergde, ben ik beetje bij beetje taken van hem gaan overnemen. Nu Dirk fulltime voor het Commissari­aat Corona kiest, heeft de Raad van Bestuur mij gevraagd om medisch directeur te worden. Omdat die functie niet verenigbaa­r is met die van hoofd van de Medische Raad, wordt dr. Patrik Peene de nieuwe voorzitter. Als medisch directeur zal ik daarnaast ook mijn activiteit­en als vaatchirur­g moeten stopzetten. Al zal dat in stapjes gebeuren, omdat ik mijn patiënten natuurlijk niet zomaar wil laten vallen. Eerder heb ik trouwens ook al eens een aanbieding gekregen om medisch directeur van een ziekenhuis te worden. Maar omdat ik mijn werk als arts nog te graag deed, ben ik daar toen niet op ingegaan. Nu vind ik dat de tijd er wel rijp voor is.”

Wat zijn uw plannen als kersvers medisch directeur?

“We zitten nog altijd in volle covidcrisi­s, dus het virus bepaalt nog altijd voor een groot stuk de agenda. Met 17 covidpatië­nten, van wie 8 op intensieve, is het momenteel gelukkig relatief rustig in ons ziekenhuis, maar de situatie kan zo weer omslaan. Als de mensen zich niet aan de regels houden, zitten we misschien volgende maand zomaar in een derde golf. Dat moeten we te allen tijde vermijden, want het personeel heeft al zoveel van zichzelf gegeven dat de rek er stilaan uit is. Als ziekenhuis zitten wij dan ook absoluut niet te wachten op versoepeli­ngen. Dat zal voor ons pas mogelijk zijn als een voldoende aantal mensen gevaccinee­rd is. Onze prognose is dat we zeker nog tot de zomer en wellicht nog tot de herfst covidpatië­nten in het ziekenhuis zullen moeten opvangen.”

Hoe hebt u de covidcrisi­s het afgelopen jaar beleefd als arts?

“De covidcrisi­s heeft het afgelopen jaar enorm gewogen op de reguliere zorg en daar ben ik als arts in de vaatheelku­nde ook rechtstree­ks mee geconfront­eerd. Zo hebben we veel meer overlijden­s en amputaties op onze dienst gezien. We zagen bijvoorbee­ld meer patiënten die te lang gewacht hadden met letsels in het been of de voet, waardoor we niet anders konden dan over te gaan tot amputatie. Problemati­sch is ook dat mensen tot vandaag wegblijven uit het ziekenhuis uit angst om besmet te geraken, terwijl wij absoluut kunnen garanderen dat het ziekenhuis een veilige omgeving is.”

Er komt nog een ander zwaar dossier op uw bureau terecht. De bouw van het nieuwe Jessa Ziekenhuis, dat tegen 2029 of 2030 helemaal klaar zou moeten zijn.

“We willen in Hasselt een ziekenhuis van de toekomst bouwen, maar dat wil zeggen dat we nu al een prognose moeten maken van hoe de geneeskund­e er over acht à negen jaar zal uitzien. Zeker is alvast dat we naar een kleiner ziekenhuis moeten gaan, waarbij het verblijf van de patiënt zo kort, maar tegelijk ook zo aangenaam mogelijk wordt. Daarnaast is het belangrijk dat we ons ziekenhuis­netwerk verder op punt zetten.”

Jullie gaan van ruim 1.000 ziekenhuis­bedden nu naar nog 866 in de toekomst. Waarom?

“Mogelijk zullen het er nog minder dan 866 zijn. De verblijfsd­uur van patiënten zal in de toekomst alleen maar korter worden. De focus komt te liggen op dagverblij­f. Patiënten herstellen in hun thuisomgev­ing doorgaans comfortabe­ler dan in een ziekenhuis­omgeving. De zware heelkunde blijft natuurlijk wel behouden. Op dat vlak kan je geen capaciteit afbouwen. Ook moet ons nieuwe ziekenhuis pandemiepr­oof zijn. Bij de uitbraak van de huidige pandemie hebben we letterlijk ons ziekenhuis moeten vertimmere­n om covidafdel­ingen in te richten. In de toekomst moeten patiëntens­tromen veel gemakkelij­ker te scheiden zijn, waardoor we besmette patiënten onmiddelli­jk kunnen cohorteren. Ook voor de toekomst zullen we er immers rekening mee moeten houden dat nieuwe pandemieën kunnen uitbreken.”

 ??  ??
 ?? SVEN DILLEN
FOTO ?? Vandekerkh­of is al zo’n 35 jaar sinds 1986 - in dienst als vaatchirur­g bij Jessa en zetelt er al 25 jaar in de Medische Raad, waarvan 18 jaar als voorzitter.
SVEN DILLEN FOTO Vandekerkh­of is al zo’n 35 jaar sinds 1986 - in dienst als vaatchirur­g bij Jessa en zetelt er al 25 jaar in de Medische Raad, waarvan 18 jaar als voorzitter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium