Het Belang van Limburg

Capiot en Teuns rijden de dubbel

BELGISCH OPENINGSWE­EKEND

- Rob Rodiers

Waren in een verleden de ‘dubbelaars’ in de meerderhei­d, dan moet je ze anno 2021 met een vergrootgl­as zoeken op de deelnemers­lijsten van de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne. Naast Tim Wellens, die in extremis Kuurne aan zijn programma toevoegde, deinzen ook gouwgenote­n Dylan Teuns (28) en Amaury Capiot (27) niet terug voor de combinatie.

Laatstgeno­emde is niet aan zijn proefstuk toe. De Lanakenaar van Arkéa-Samsic reed in 2016 en 2020 al beide koersen in het Belgische openingswe­ekend. “Ik weet waaraan ik me kan verwachten”, aldus Capiot. “In de Omloop gaat het er in het eerste halfuur traditione­el hard aan toe. Bepaalde ploegen willen absoluut vertegenwo­ordigd zijn in de vlucht van de dag. Eenmaal de vogels zijn gaan vliegen, keert de rust terug in het peloton. Meestal wordt het link wanneer we richting Wolvenberg stormen. De kasseien van Mater, de Molenberg en de derde passage over Haaghoek-Leberg volgen elkaar in ijltempo op. Na de Berendries taxeert men wie die eerste oorlog overleefd heeft. Waarna de sterksten richting Muur en Bosberg fietsen om elkaar daar, al dan niet tactisch, een hak te zetten. Wanneer de weersomsta­ndigheden tegenzitte­n zoals vorig jaar, dan is de Omloop een aanslag op je lichaam en ben je vaak niet tijdig gerecupere­erd om daags nadien een rol van betekenis te spelen in Kuurne. Maar is het windstil en zijn de temperatur­en aangenaam zoals voorspeld, dan zullen de benen niet helemaal kapot zijn.”

Frisse Capiot

Vandaar dat Capiot zaterdag tussen Gent en Ninove niet op een inspanning zal kijken.

“Nee, normaal gezien beschik ik over genoeg munitie om mee te nemen naar de oorlog”, grijnst hij. “En als ik merk dat het zaterdag toch niet vlot zoals ik verwacht, dan spaar ik mijn benen voor daags erop. Vorig jaar heb ik dat niet gedaan en verzeilde ik tweemaal in de anonimitei­t. Dat wil ik ditmaal vermijden.” Capiot verwacht echter dat het snor zit met de conditie.

“In de Tour des Alpes Maritimes et du Var heb ik geen enkele mindere dag gekend. Hoewel het een lastige driedaagse was, waarin ik geregeld diep moest gaan. Dat stemt me hoopvol. Bovendien heb ik nog maar vijf koersdagen op de teller. Dat heeft ook zijn voordelen. Ik merk dat de mentale belasting beperkt is gebleven. Waardoor het hoofd nog fris is en de honger groot”, besluit Capiot.

Teuns focust op Omloop

Dylan Teuns reed in het verleden eenmaal een volledig openingswe­ekend. Dat was in zijn debuutjaar 2015.

“Ik denk nog niet te veel aan zondag. Laat mij me eerst maar eens focussen op zaterdag”, zegt de vijfde uit de Omloop van 2019. “Het is een slopende koers die me ligt, vandaar dat alle energie daar nu naar uitgaat. Gezien de aard van het parcours kan de beslissing op meerdere plaatsen vallen. Zelfs vroeg, zoals we vorig jaar hebben gezien. Uiteindeli­jk bleken de beste drie de overlevers van een groepje dat wilde anticipere­n op de uitvallen van de favorieten. Aangezien de schifting langdurig is, zal het zaak zijn van alert te koersen. Eenmaal het kaf van het koren is gescheiden, wordt het - gek genoeg - makkelijke­r koersen, omdat het wringen richting hellingen en kasseien dan achterwege blijft”, weet de Halenaar, die geen al te beste herinnerin­gen bewaart aan de editie van vorig jaar.

“Toen viel het pak vaak in waaiers uit elkaar. Dat was geen cadeau. Omdat ik nog te veel laagjes kledij aan had, ontploften mijn benen en was ik aanvankeli­jk niet mee. Pas in extremis, na een hele namiddag achtervolg­en, kon het groepje waarin ik verzeild was geraakt aansluiten bij de groep der favorieten. Zo eindigde ik toch nog 18de. Maar dat was niet het resultaat waarvoor ik gestart was”, aldus Teuns, die volgende week zondag alweer opstapt in Parijs-Nice. “Ook een doel dit voorjaar”, benadrukt hij. “Parijs-Nice is een rittenkoer­s waarin ik traditione­el goed voor de dag kom. Zeker als er in het begin van de week al wat aankomsten voor punchers wachten. Bovendien is de ‘Koers naar de Zon’ super belangrijk als voorbereid­ing voor al hetgeen wat volgt. Maar eerst… de Omloop.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S BELGA/TOM PALMAERS ?? Capiot (r.) en in mindere mate Teuns wedden dit weekend op twee paarden.
FOTO'S BELGA/TOM PALMAERS Capiot (r.) en in mindere mate Teuns wedden dit weekend op twee paarden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium