Het Belang van Limburg

Thuiswerkm­oe

- Guido Cloosterma­ns

Nog een paar weken en we vieren (herdenken) het begin van de eerste lockdown. Velen hebben sindsdien veel, hoofdzakel­ijk of zelfs permanent thuis gewerkt. De thuiswerkm­oeheid neemt ondertusse­n echter toe.

Het was aanvankeli­jk een leuke ervaring. Het was mooi lenteweer, in een ideale wereld zaten we met de laptop op ons terras, met zicht op zwemvijver, glaasje witte wijn erbij, tjilpende vogeltjes op de achtergron­d. Het leek wel een lange vakantie. Thuiswerke­n had nog andere voordelen. Volgens Car-Pass reden we vorig jaar gemiddeld 4.000 kilometer minder met de auto. Niet alleen, maar toch ook dankzij het thuiswerk. Helaas leven we niet allemaal in een ideale wereld. Heel wat werknemers konden niet thuiswerke­n, stonden aan de band in fabrieken of zaten aan kassa’s in supermarkt­en. Anderen spartelden zich door de lockdown op een krap appartemen­t met zicht op muur. Voor sommigen werd thuiswerk een regelrecht­e nachtmerri­e. Naarmate de dagen korter werden en de nachten langer, kwamen de klachten over thuiswerk meer en meer aan de oppervlakt­e. Uit een enquête van ACV Limburg bleek zopas dat acht op de tien Limburgse werknemers weliswaar positieve ervaringen hadden met thuiswerk, maar dat meer dan de helft van hen toch ook klachten ondervond, met name eenzaamhei­d, vermoeidhe­id en stress. Drie op de tien thuiswerke­rs gaven zelfs aan profession­ele hulp te hebben gezocht. Werkgevers morren over het verplichte en voltijdse thuiswerke­n. Uit de corona-enquête van de Economic Risk Management Group bleek in december vorig jaar al dat bijna de helft van de ondernemer­s vindt dat de arbeidspro­ductivitei­t lijdt onder het telewerk. Uit een enquête van de Belgische specialist in beeldscher­men Barco, waaruit De Tijd citeert, blijkt dat 43 procent van de werknemers zich minder geëngageer­d voelt.

Het voltijds thuiswerke­n werkt vervreemdi­ng in de hand, werknemers missen de pauze aan het koffieappa­raat, het persoonlij­k contact, het gesteggel op maandag over de tussenkoms­t van de VAR. Brainstorm­en via Teams functionee­rt niet. Steeds meer werkgevers willen hun mensen weer zien op de werkvloer, ook al hoeft dat niet elke dag. Het verplichte thuiswerk zet een rem op innovatie en bedreigt de concurrent­iepositie van ons land. Werkgevers pleiten voor een versoepeli­ng. Dat kan volgens hen op een veilige manier. Zoals ook bleek uit het onderzoek van ACV Limburg is thuiswerk hoe dan ook een blijver, maar dan wel in een soort van hybride vorm: vrijwillig, afwisselen­d een paar dagen thuis, dan weer een paar dagen naar het bedrijf. Mooi, toch voor hen die in een ideale wereld leven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium