Het Belang van Limburg

400 testperson­en krijgen Chinees vaccin in Alkens onderzoeks­centrum

- Koen Snoekx

Het Anima Research Center in Alken gaat 400 testperson­en inenten met een Chinees vaccin. Het is voor het eerst dat er in ons land getest zal worden met een vaccin van een Chinees bedrijf.

Het Chinese Clover Biopharmac­euticals Inc heeft als eerste, en voorlopig ook enige, bedrijf een aanvraag ingediend om een vaccin uit te testen in ons land. Dat bevestigt het Federaal Geneesmidd­elenagents­chap (FAGG). Het Chinese bedrijf wacht nog op een positief advies van het Ethisch Comité en een definitiev­e goedkeurin­g van het FAGG, maar mikt zelf op de tweede helft van maart om zijn klinische proef op te starten. Eén van de centra die geaccredit­eerd is om het Chinese

Clover-vaccin uit te testen is het medisch onderzoeks­instituut Anima Research Center in Alken. “We plannen om in april te starten met het inenten van 300 à 400 testperson­en met het Chinese vaccin”, zegt hoofdonder­zoeker Erik Buntinx. Een vaccinatie van de brede bevolking in ons land met een Chinees vaccin is nog niet voor snel, omdat Europa hiervoor geen toestemmin­g geeft.

CORONAVACC­IN

Het Anima Research Center in Alken gaat 400 testperson­en inenten met een Chinees vaccin. Het is voor het eerst dat er in ons land getest zal worden met een vaccin van een Chinees bedrijf. “Wellicht in april kunnen we in Alken de eerste mensen inenten”, zegt Erik Buntinx van het Anima Research Center.

Alken kwam tijdens de eerste coronagolf nationaal in het nieuws wegens onmenselij­k hard getroffen door Covid-19. Maar ondertusse­n wordt er in de Haspengouw­se gemeente volop mee strijd geleverd om het coronaviru­s de wereld uit te helpen. Epicentrum van die strijd in Alken is het medisch onderzoeks­centrum Anima Research Center, dat onder leiding staat van psychiater Erik Buntinx (58). Buntinx heeft al meer dan 25 jaar ervaring in studies met nieuwe medicijnen, vooral voor toepassing­en in de psychiatri­e. Maar sinds twee jaar is het Alkense centrum ook actief op andere onderzoeks­domeinen, zoals het testen van vaccins. “We leveren op dit moment op drie terreinen strijd tegen het coronaviru­s”, zegt Buntinx, die het Anima Research Center

runt samen met zijn echtgenote Hilde Bollen en zijn dochter Linde Buntinx. Twee onderzoeke­n lopen al. Zo voert het Anima Research Center een groot testonderz­oek met het Johnson & Johnson-vaccin en loopt er een studie met kunstmatig­e antistoffe­n van AstraZenec­a. (zie hiernaast)

Goedkeurin­g

Vooral het derde testonderz­oek springt in het oog. Zo is het Anima Research Center in Alken geaccredit­eerd om ook een Chinees vaccin uit te testen. Het gaat om een kandidaat-vaccin van het Chinese bedrijf Clover Biopharmac­euticals Inc. Dat bedrijf heeft een aanvraag ingediend om als eerste in ons land een klinische proef uit te voeren met een Chinees vaccin. Clover Biopharmac­euticals Inc wacht nu nog op een positief advies van het Ethisch Comité en op de goedkeurin­g van het Federaal Agentschap voor Geneesmidd­elen en Gezondheid­sproducten (FAGG). Die goedkeurin­g laat nog even op zich wachten omdat er nog wat vragen zouden zijn over onder meer het productiep­roces van het Clovervacc­in en de invoerlice­nties. Clover Biopharmac­euticals Inc zelf mikt op de tweede helft van maart voor een definitiev­e go. “Wij voorzien in onze planning om in april in ons centrum te starten met het inenten van testperson­en met het Chinese vaccin”, zegt Erik Buntinx. “Bedoeling is dat er zo’n 300 à 400 testperson­en in Alken ingeent zullen worden.” Naast het Anima Research Center zouden er in ons land ook nog drie andere onderzoeks­centra het Chinese vaccin gaan testen.

400 testperson­en

Het Chinese Clover-vaccin is een vaccin op basis van antigenen. “Het Clover-vaccin is een vrij klassiek vaccin dat geen genetisch materiaal van het virus bevat, maar bestaat uit antigenen die het immuunsyst­eem op gang brengen”, zegt Buntinx. Het vaccin vereist twee dosissen. Of de zoektocht naar testperson­en niet moeilijk zal worden, gezien het om een onbekend Chinees vaccin gaat? “Voor de deelname aan ons testprogam­ma van het Johnson & Johnson-vaccin hadden in totaal zo’n 2.500 mensen zich kandidaat gesteld, onder wie heel wat jongeren. Voor het testprogra­mma van het Chinese vaccin hebben we net veel jonge kandidaten nodig, dus we hopen dat we hen kunnen overtuigen om deel te nemen. Al besef ik wel dat er rond een Chinees vaccin een zekere gevoelighe­id hangt en dat sommige mensen er misschien liever niet

mee ingeënt willen worden.” Het FAGG benadrukt wel dat tijdens de evaluatie van de aanvraag voor een klinische proef met een nieuw vaccin er “bijzondere aandacht gaat naar de veiligheid van de deelnemers”. “Ook mag je als deelnemer te allen tijde een studie verlaten”, zegt Ann Eeckhout van het FAGG. “Na het beëindigen of verlaten van een studie kan de deelnemer ook nog altijd gevaccinee­rd worden met een ander anti-Covid19-vaccin, wanneer gewenst.”

Russisch vaccin

Dat het Clover-vaccin of andere vaccins uit China op korte termijn effectief toegediend zullen worden aan de brede bevolking in ons land is weinig waarschijn­lijk. Het Europees Geneesmidd­elenagents­chap (EMA) heeft immers nog voor geen enkel Chinees vaccin toestemmin­g gegeven. Daarnaast sluit de EU enkel aankoopove­reenkomste­n met producente­n van een coronavacc­in als ook een deel van de productie op Europees grondgebie­d plaatsvind­t. “Toch betekent dat niet dat er geen klinische proeven met een Chinees vaccin mogen uitgevoerd worden in Europa”, klinkt het bij het FAGG. Wellicht hoopt Clover Biopharmac­euticals Inc met deze klinische proef gegevens over de veiligheid en de doeltreffe­ndheid van het Clover-vaccin te verzamelen, met het oog op een aanvraag tot marktvergu­nning in Europa in de toekomst. Of er in ons land nog testen met andere niet-Europese vaccins gepland staan, zoals bijvoorbee­ld Russische vaccins? “Op dit moment zijn er geen aanvragen voor klinische proeven met Russische vaccins ingediend, maar het is wel mogelijk dat dit in de toekomst gebeurt”, aldus Ann Eeckhout van het FAGG.

“We hebben veel jonge kandidaten nodig, dus we hopen dat we hen kunnen overtuigen om deel te nemen. Al besef ik wel dat er rond een Chinees vaccin een zekere gevoelighe­id

hangt”

Erik Buntinx

Anima Research Center

 ??  ??
 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Erik Buntinx en zijn dochter Linde Buntinx van het Anima Research Center in Alken. “Wellicht in april zullen we hier de eerste testperson­en kunnen inenten met het Chinese vaccin.”
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Erik Buntinx en zijn dochter Linde Buntinx van het Anima Research Center in Alken. “Wellicht in april zullen we hier de eerste testperson­en kunnen inenten met het Chinese vaccin.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium