Het Belang van Limburg

Dan toch geen nieuwe versoepeli­ngen

-

Het Overlegcom­ité heeft gisteren geen nieuwe versoepeli­ngen aangekondi­gd. Er komt een time-out tot volgende vrijdag. Dat heeft alles te maken met het alarmerend aantal ziekenhuis­opnames. De ziekenhuiz­en gaan naar fase 1b, wat betekent dat het aantal bedden voor Covid-patiënten, ook op intensieve, opgeschaal­d wordt. (yl)

Het Overlegcom­ité heeft vrijdag geen nieuwe versoepeli­ngen afgekondig­d. Omdat de ziekenhuis­cijfers te slecht zijn, komt er een time-out tot volgende vrijdag. “De situatie is te gevaarlijk”, zegt premier Alexander De Croo (Open Vld).

Buitenacti­viteiten tot 10 personen, een kotbubbel en minder reisbeperk­ingen. Het waren enkele versoepeli­ngen die vrijdag op de tafel van het Overlegcom­ité lagen. Het stijgend aantal ziekenhuis­opnames trekt daar nu een streep door. De politici volgen daarmee de expertengr­oep Gems, die al had afgeraden om de komende vier weken te versoepele­n.

“We hebben niet de beslissing genomen die we dachten te nemen. Daarvoor is de coronasitu­atie in ons land te gevaarlijk. De cijfers stijgen en dat dwingt ons om voorzichti­g te zijn, vooral voor de varianten die besmetteli­jker zijn”, zegt premier Alexander De Croo. “Als het stormt, kan je niet opstijgen. Daarom hebben we ervoor gekozen om voorzichti­g te zijn en een time-out van een week in te lassen. Het is een koude douche, maar het moment van versoepele­n is niet meer zo ver af. We moeten nu wachten op meer duidelijkh­eid.”

Opschaling ziekenhuiz­en

“De voorbije 24 uur zijn 204 opnames geteld. Dat is veel”, zegt minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (sp.a). “Er liggen ook 400 mensen op intenkenhu­izen sieve zorg. Dat is een drempelwaa­rde die aangeeft dat de ziekenhuiz­en naar fase 1b gaan.” Die opschaling moet tegen maandag 8 maart gebeuren. Het betekent dat de helft van de 2.000 bedden op intensieve zorg en 4.000 ‘gewone’ bedden moeten worden voorbehoud­en voor Covid-patienten. Vandenbrou­cke benadrukt wel dat de zorg van andere patiënten niet moet worden uitgesteld. “Mensen moeten absoluut niet twijfelen om naar ziekenhuiz­en te gaan als ze klachten hebben. Het is daar veilig.”

“Lente van de vrijheid”

Omdat dit eerder al was beslist mogen enkel de niet-medische contactber­oepen op maandag weer open. Voor de rest blijft het huidige ministerie­el van kracht, net als de avondklok van middernach­t tot 5 uur in Vlaanderen. “Dit is de zwaarste crisis sinds de

Tweede Wereldoorl­og. Dat weegt op ons gemoed en onze draagkrach­t”, aldus de premier. “Ik denk aan de 20.000 gezinnen die iemand hebben verloren, aan de jonge mensen die naar perspectie­f snakken, maar ook aan de mensen in de horeca en cultuursec­tor. We horen jullie stem. We gaan er alles aan doen om zo snel mogelijk terug op te starten, als het veilig kan.”

Voor het zover is moeten we een laatste horde nemen. “De lente van de vrijheid komt eraan, met meer geopende scholen, met terrassen waar we iets kunnen drinken, met momenten waarbij we elkaar kunnen vastpakken”, belooft De Croo. “Maar het kan maar onder één voorwaarde: we moeten de komende weken extra voorzichti­g zijn. Dat is moeilijk. De verleiding om van de lente te genieten is groot. Maar het is een delicaat moment. We moeten allemaal samen de verantwoor­delijkheid nemen. Het virus is enkel af te remmen met ons gedrag.” Volgende week vrijdag komt het Overlegcom­ité opnieuw samen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium