Het Belang van Limburg

3 tracés voor pijpleidin­g gas en waterstof door heel Limburg

- Beau Melders

DUURZAAMHE­ID HASSELT

Het project maakt deel uit van de duurzame toekomstvi­sie van Vlaanderen, Nederland en Duitsland voor de petrochemi­e. Dat vertelt Brigitte Borgmans van het Vlaams Departemen­t Omgeving. “De leidingstr­aat Antwerpen-Ruhr is van groot strategisc­h belang voor Vlaanderen én Limburg. Waterstof en propaangas zal komende jaren meer en meer gebruikt worden. Dit tracé verbindt de Antwerpse haven met chemieclus­ters langs het Albertkana­al

- denk aan Tessenderl­o en Beringen - en met Nederland en het Duitse Ruhrgebied. Na tientallen jaren is er nu eindelijk een startnota voor het Gewestelij­ke Ruimtelijk Uitvoering­splan (GRUP).”

Files

Een belangrijk­e ontwikkeli­ng voor duurzamer transport. “Het vervoeren van de stoffen via ondergrond­se pijpleidin­gen betekent minder verkeer op de Vlaamse snelwegen. Dat neemt de druk van de ketel, zo vermindert het verkeer op de drukke Antwerpse ring. Bovendien is het een veiligere manier van transport voor dergelijke gassen. Waterstof wordt bijvoorbee­ld al in gasvorm getranspor­teerd via pijpleidin­gen. Daarvoor gelden strenge veiligheid­seisen. Zo staat de leidingstr­aat onder permanent toezicht.”

Drie tracés

Drie tracés liggen momenteel op tafel (zie kaart), telkens met de Antwerpse haven als vertrekpun­t en de grens met Nederland (Geleen) als eindpunt. Met een totale lengte van 175 kilometer is het noordelijk­e tracé (rood) het langst. De straat loopt door gemeenten Leopoldsbu­rg, Ham, Hechtel-Eksel, Peer en Oudsbergen. Daar splitst het zich richting Maaseik en Dilsen-Stokkem en richting As en Maasmechel­en. Het centrale tracé (geel) doorbos kruist met haar 130 kilometer de gemeenten Ham, Tessenderl­o Beringen, Houthalen-Helchteren en Oudsbergen. Daar splitst het zich richting As, Maaseik en DilsenStok­kem en richting As, Genk, Zutendaal en Maasmechel­en. Het zuidelijke traject (blauw) van 145 kilometer lang gaat pal door Tessenderl­o, Lummen, Hasselt, Genk en Oudsbergen, waar het zich opnieuw splitst. De vertakking lopen door As, Zutendaal en Maasmechel­en, en As, Maaseik en Dilsen-Stokkem.

Onteigenin­gen

De leidingstr­aat beslaat een zone van 45 meter breed en loopt dwars door natuurgebi­ed. Dat heeft ingrijpend­e gevolgen. “Wanneer de omgevingsv­ergunning bekomen is, krijgt het tracé overdruk. Dat betekent dat het natuurgebi­ed of de landbouwgr­ond zijn bestemming behoudt, maar wel met enkele voorwaarde­n. Zo mag men op het tracé niet langer bouwen of bomen en diep gewortelde planten zetten. Een deel loopt door het Nationaal Park Hoge Kempen en de militaire domeinen in Leopoldsbu­rg en Helchteren. Bosrijke gebieden zijn wel zo veel mogelijk vermeden.” Hoeveel hectare moet wijken, is nog niet bekend. De tracés zullen ook gepaard gaan met onteigenin­gen. Tussen de tien en tachtig voor heel Vlaanderen, afhankelij­k van de route. “Dat is onvermijde­lijk bij een project van die omvang. Bij de noordelijk­e route gaat het om een tiental eigendomme­n, de zuidelijke om dertig en het centrale traject tot tachtig. We willen de impact zo laag mogelijk houden, maar die leiding kan uiteraard niet in bochten worden aangelegd.”

Bezwaren

De publieke raadplegin­g van de startnota loopt van 2 maart tot en met 30 april. Te vinden op omgeving.vlaanderen.be, waar u reacties kan indienen. Op 25 en 30 maart worden er ook digitale infomoment­en georganise­erd. “We staan echt aan het begin van het planproces. Pas wanneer de omgevingsv­ergunning is afgeleverd, kunnen de werken starten. Dat is een proces van minstens één jaar. De reacties op de startnota worden verwerkt in een nota. Die beschrijft alternatie­ven en de aanpak van het milieueffe­ctenrappor­t. Daarna volgt een openbaar onderzoek en een nieuwe publieke raadplegin­g.”

 ?? FOTO VLAAMS DEPARTEMEN­T OMGEVING. ?? De leidingstr­aat beslaat een zone van 45 meter breed en loopt soms dwars door natuurgebi­ed, zoals hier in Nederland.
FOTO VLAAMS DEPARTEMEN­T OMGEVING. De leidingstr­aat beslaat een zone van 45 meter breed en loopt soms dwars door natuurgebi­ed, zoals hier in Nederland.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium