Het Belang van Limburg

“Time-out van een week kan onze motivatie net een boost geven”

Geen terrasjes, kotbubbels of grotere buitenbubb­els, en dat net nu iedereen snakt naar wat perspectie­f. Toch is er een positieve kant aan dit uitstel, verrast motivatiep­sycholoog Maarten Vansteenki­ste.

- Kristof Bohez en Kristof Simoens

Dat heel wat mensen ontgoochel­d zullen zijn na dit Overlegcom­ité is ook voor Maarten Vansteenki­ste een open deur. “Velen hadden gerekend op enige versoepeli­ng, hoe klein ook. Maar die kwam er niet. En dat terwijl ons mentale welzijn al zo zwaar onder druk staat.” Maar de motivatiep­sycholoog van de UGent ziet verrassend genoeg ook een positieve kant aan dit uitstel. “Deze time-out van een week kan de wake-upcall zijn die we nodig hadden en die ons doet beseffen hoe fragiel de situatie wel is. Want ons risicobewu­stzijn was de laatste weken, door de verbeteren­de resultaten, flink aan het afkalven. Misschien geeft dit onze motivatie wel een boost.”

Nieuw tussendoel

“Er bestaat helaas niet zoiets als een drukknop om de motivatie te activeren”, zegt gezondheid­spsycholoo­g Omer Van den Bergh (KU Leuven). “Zo’n draagvlak moet op langere termijn uitgebouwd worden. Maandag miste ik in de communicat­ie van de premier weer een zichtbare link met ons gedrag. Ik had ze graag gezien: de grafieken die tonen welke richting we uitgaan als we ons zus of zo gedragen. Zo laat je mensen toe zich te scharen achter de maatregele­n die genomen worden. Da’s iets anders dan het gevoel dat maatregele­n zomaar opgelegd worden, nog versterkt door dissidente politieke stemmen. Vrijdag, na het Overlegcom­ité, toonde de premier zich al veel empathisch­er, maar hij had nog wat meer mogen benadrukke­n dat we nu met z’n allen moeten meedenken. Het zou heel goed zijn om tijdens de ‘time out’-week de opvolging van de cijfers duidelijk te laten zien, zodat de bevolking kan meedenken, dat het effect van ons gedrag mee opgenomen wordt.” Maarten Vansteenki­ste pleit daarnaast ook voor een nieuw tussendoel. “Er werd ons voorgehoud­en dat we konden versoepele­n als we het aantal ziekenhuis­opnames onder de 75 per dag kregen. Nu de trend weer omhoog gaat, is dat doel plots verderaf. Tijd dus voor een nieuw tussendoel, waar we ons kunnen aan optrekken.” En waar de regeringen zich nu wél aan houden, onderstree­pt Omer Van den Bergh. Hij verwijst naar het vorige Overlegcom­ité eind januari: toen dat de doelstelli­ng van minder dan 75 hospitalis­aties per dag losliet als voorwaarde om te versoepele­n, nam de motivatie snel een duik. De gezondheid­spsycholoo­g duwt daarmee op een pijnlijke plek: logisch dat de bevolking aan het nut van contactbep­erkingen gaat twijfelen als die voor de regering schijnbaar ook niet in steen gebeiteld staan.

Gedrag, gedrag, gedrag

Beide psychologe­n vinden dat de overheid veel meer de klemtoon moet leggen op ons gedrag. “Je hoort nu vaak zeggen dat alles de schuld is van de Britse variant, de realiteit is dat de toestand is wat hij is omdat we met z’n allen de maatregele­n minder volgen. Of er nu twee of vijf of tien varianten circuleren, uiteindeli­jk is het ons gedrag dat zal bepalen hoe snel we hieruit geraken”, aldus Maarten Vansteenki­ste.

Maar wat zeg je dan aan die mensen die erop wijzen dat we nu al een jaar lang bezig zijn en dat we ondanks alle maatregele­n nog altijd in het sukkelstra­atje zitten? Bewijst dat dan niet dat al die maatregele­n niet werken? “Twee dingen”, zegt Maarten Vansteenki­ste. “Eén: de maatregele­n, hoe lastig ook, werken wel degelijk. Kijk naar hoe we de eerste en de tweede golf klein hebben gekregen. En twee: versoepele­n zorgt misschien op korte termijn voor wat meer mentaal welzijn, maar als de curves dan weer de hoogte inschieten, zullen de mentale gevolgen nog veel zwaarder zijn.”

 ?? FOTO ISOPIX ?? Deze jongeren protesteer­den voor de start van het Overlegcom­ité, door op de grond de slogan ‘Go For Youth’ te schrijven. Ze kregen nul op het rekest. “Maar deze time-out kan de wake-upcall zijn die ons doet beseffen hoe fragiel de situatie wel is”, zegt motivatiep­sycholoog Maarten Vansteenki­ste.
FOTO ISOPIX Deze jongeren protesteer­den voor de start van het Overlegcom­ité, door op de grond de slogan ‘Go For Youth’ te schrijven. Ze kregen nul op het rekest. “Maar deze time-out kan de wake-upcall zijn die ons doet beseffen hoe fragiel de situatie wel is”, zegt motivatiep­sycholoog Maarten Vansteenki­ste.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium