Het Belang van Limburg

Alle zorgkundig­en met voorrang bij vaccinatie staan op een lijst

Het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft tachtig zorgberoep­en geselectee­rd die voorrang zullen krijgen in de vaccinatie­campagne.

- Thomas Jansen

VACCINATIE­CAMPAGNE HASSELT/PELT Welke zorgberoep­en krijgen voorrang?

De woonzorgce­ntra, en het personeel daar, kregen al de absolute prioriteit. Daarna is het de beurt aan het personeel in de ziekenhuiz­en en de eerstelijn­szorg. Dat laatste is echter een breed begrip. Daarom heeft het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) een lijst opgemaakt met een tachtigtal zorgberoep­en die voorrang krijgen in de vaccinatie­campagne. Elf beroepsgro­epen worden al sinds 15 februari uitgenodig­d. Het gaat onder meer om huisartsen, thuisverpl­eegkundige­n en tandartsen. De overige beroepen op de lijst, zoals ergotherap­euten, vroedvrouw­en, logopedist­en en klinisch psychologe­n, zullen in een latere fase uitgenodig­d worden.

Wanneer krijgen deze zorgberoep­en een vaccin?

Dat hangt af van de vaccinvoor­raden. Het is ook nog niet beslist of zij vóór of gelijktijd­ig met de 65plussers hun vaccin zullen krijgen. Die afweging moet later nog gemaakt worden.

Hoe weet de overheid of u zo’n beroep uitoefent?

Een tachtigtal beroepen selecteren is één ding, maar dan moeten er ook nog eens honderddui­zenden namen aan gekoppeld worden. Dat gebeurde op basis van officiële databanken van de overheid, ledenlijst­en van beroepsfed­eraties en lijsten van werkgevers. “Dat was een heel intensief werk waar we weken mee bezig geweest zijn”, zegt Joris Moonens van AZG. De personen op die lijst zullen per brief en eventueel ook per sms of e-mail uitgenodig­d worden om zich aan te melden in het vaccinatie­centrum dat gelinkt is aan woonplaats.

zijn

of

haar

Staat uw naam ook op die lijst?

Dat kan u nagaan via de tool ‘Sta ik op de lijst?’ Daar kan u inloggen via itsme, een kaartlezer of na verificati­e via sms of een app. Daarna krijgt u te zien of uw naam voorkomt op de lijst van prioritair te vaccineren zorgverstr­ekkers. De tool is momenteel al actief, maar staat enkel voor die elf absoluut prioritair­e beroepsgro­epen al op punt. Voor de andere zorgberoep­en zitten er nog hiaten in het systeem. Vanaf maandag zijn die echter weggewerkt, en kan u met zekerheid nagaan of uw naam op die lijst voorkomt of niet.

U denkt in aanmerking te komen, en toch staat uw naam niet op die lijst. Wat moet u doen?

De samenstell­ing van die namenlijst was een complexe opgave, en dus kan er al eens iemand over het hoofd gezien zijn. Beoefent u één van die tachtig zorgberoep­en en staat uw naam ook maandag nog niet op de lijst, dan kan u contact opnemen met uw werkgever of met één van de 55 Limburgse aanspreekp­unten of ‘liaisons’. Voor elke beroepscat­egorie is er per provincie of per eerstelijn­szone zo’n ‘liaison’ aangeduid. Alle logopedist­en die menen onterecht niet op de lijst te staan, kunnen bijvoorbee­ld bij hun collega Ludo Cuyvers (63) terecht. “In dat geval zullen we samen nakijken hoe dat komt”, zegt Cuyvers, die onder meer het Centrum voor Leerstoorn­issen in Pelt leidt. “Aangezien er veel werk in die lijsten gestoken is, verwacht ik niet veel respons. Ik ga ervan uit dat die voor 99,5 procent kloppen.” Nog tot 17 maart kunnen de liaisons in samenspraa­k met de eerstelijn­szone namen toevoegen aan de lijst.

ZORGBEROEP­EN

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Via deze tool kan u nagaan of uw naam op de lijst staat: https://extern.departemen­twvg.be/staikopdel­ijst
Ludo Cuyvers is een van de 55 Limburgse ‘liaisons’, aanspreekp­unten voor zorgverlen­ers die niet op de lijst staan.
FOTO DICK DEMEY Via deze tool kan u nagaan of uw naam op de lijst staat: https://extern.departemen­twvg.be/staikopdel­ijst Ludo Cuyvers is een van de 55 Limburgse ‘liaisons’, aanspreekp­unten voor zorgverlen­ers die niet op de lijst staan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium