Het Belang van Limburg

Ook straathoek­werkers en uitbaters van zorgboerde­rijen krijgen sneller vaccin

-

Op de lijst van zorgberoep­en die voorrang krijgen in de vaccinatie­campagne staan onder meer rookstopbe­geleiders, straathoek­werkers en mensen met een zorgboerde­rij. “Een vaccin zou ons én de jongeren al veel rust geven”, klinkt het dankbaar in zorgimkeri­j Naïs in Ulbeek (Wellen).

“Het samenstell­en van de lijst was geen gemakkelij­ke oefening”, zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. “We hebben rekening gehouden met een aantal criteria, zoals het risico dat beroepen lopen en de bijdrage van het beroep aan de toegang tot zorg voor de meest kwetsbaren. Het is een vrij uitgebreid­e lijst geworden, maar sowieso zullen er argumenten zijn voor of tegen beroepsgro­epen die er niet of net wel opstaan.”

Zorg gehalveerd

Bij de samenstell­ing van de lijst is duidelijk rekening gehouden met alle aspecten van de zorgsector. Zo zijn de straathoek­werkers, rookstopbe­geleiders en mensen die actief zijn op een zorgboerde­rij niet vergeten. Dat laatste wordt op gejuich onthaald in zorgimkeri­j Naïs in Ulbeek (Wellen). “Kwetsbare jongeren kunnen hier een zinvolle tijdsbeste­ding vinden”, zegt Marlies Denys van de zorgimkeri­j. “Zo kunnen ze zorgen voor de bijen, maar ook voor de kippen, alpaca’s, konijnen, eenden en honden. Door corona hebben we lang stilgelege­n, maar nu zijn we weer open.”

Toch is een snel vaccin meer dan welkom. “De zorg die wij aanbieden is momenteel nog gehalveerd”, zegt Marlies. “Omdat we willen vermijden dat jongeren hier samen eten, kunnen ze nog maar halve dagen komen. Bovendien vinden sommige gasten het nu te risicovol om naar hier te komen, aangezien ze ook thuis en op school al veel mensen zien. Een vaccin zou ons én de jongeren dus al veel rust geven, en de werking weer normaliser­en. We zijn dan ook heel blij dat we voorrang zullen krijgen in de vaccinatie­campagne.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium