Het Belang van Limburg

Onderzoek in Alken naar tweede dosis Johnson & Johnson-vaccin

- Koen Snoekx

CORONAVACC­IN ALKEN Voor het Johnson & Johnsonvac­cin, dat wellicht in april voor het eerst kan toegediend worden in ons land, volstaat één dosis. Het Anima Research Center in Alken is het grootste testcentru­m ter wereld in een studie bij 30.000 testperson­en over de effecten van een tweede dosis.

In tegenstell­ing tot de vaccins van Pfizer, Moderna en AstraZenec­a heeft het Johnson &Johnson-vaccin nog geen goedkeurin­g in Europa. Wellicht is die voor midden maart, waardoor ons land in april de eerste dosissen van het Johnson & Johnson-vaccin kan ontvangen. Uit een eerste studie bij zo’n 44.000 mensen in de Verenigde Staten, Latijns-Amerika en Zuid-Afrika blijkt dat het J&J-vaccin 72 procent effectief is tegen matige en ernstige virusinfec­tie. Dat resultaat is minder goed dan bij het Pfizeren Moderna-vaccin, maar het voordeel van het J&J-vaccin is dat het op koelkastte­mperatuur bewaard kan worden én dat één dosis volstaat. Het Alkense onderzoeks­centrum Anima Research Center werkt mee aan een tweede grote studie van Johnson & Johnson bij 30.000 mensen. “Doel van die tweede studie is om te achterhale­n wat het effect is als er twee dosissen van het J&J-vaccin zouden toegediend worden”, zegt Erik Buntinx van het Anima Research Center.

1.500 euro

Van de 30.000 mensen uit die tweede grote studie, worden er liefst 1.000 getest in Alken. “In geen enkel ander testcentru­m ter wereld is dat aantal zo groot”, zegt Buntinx. “In december zijn we gestart en ondertusse­n hebben al meer dan 850 mensen één dosis van het Johnson & Johnson-vaccin gekregen. Een aantal van hen kreeg ook al een tweede dosis, die we acht weken na de eerste dosis toedienen. Daarnaast staan nog meer dan 250 kandidaten klaar om mee in de studie te stappen.” Die testperson­en komen vanuit het hele land naar Alken afgezakt. “Een aantal mensen zijn van Alken en omstreken, maar we hebben ook testperson­en uit Antwerpen tot zelfs Blankenber­ge. Ik vind het fantastisc­h dat zoveel mensen mee willen helpen in de strijd tegen het virus”, zegt Buntinx. Al doen wellicht niet alle testperson­en puur uit engagement mee aan de studie. Aan het onderzoek hangt immers ook een vergoeding vast. “Die bedraagt zo’n 1.500 euro per persoon”, zegt Buntinx.

Risicogroe­pen

De helft van de testperson­en krijgt een placebo toegediend, de andere helft het échte vaccin van Johnson & Johnson. “Belangrijk is ook dat er voldoende mensen uit de risicogroe­pen aan de test deelnemen”, zegt Buntinx. “Van de 30.000 deelnemers moet minstens 30 procent 60 jaar of ouder zijn en minstens 50 procent een onderligge­nde aandoening hebben, zoals hoge bloeddruk, diabetes of astma.” Of die risicogroe­pen geen gevaar lopen tijdens de testfase? “Nulrisico bestaat natuurlijk niet, maar deze mensen zijn op voorhand grondig medisch gescreend”, zegt Buntinx. “Iemand die bijvoorbee­ld een paar weken voor de start van het onderzoek een hartinfarc­t heeft gehad, komt natuurlijk niet in aanmerking.” Wanneer de resultaten van de tweede grote studie van Johnson & Johnson bekend zullen zijn, is nog onduidelij­k. “Daar kan ik nog geen termijn op plakken”, zegt Buntinx. Of na die tweede studie zal blijken dat we ook van het Johnson & Johnsonvac­cin twee dosissen zullen nodig hebben? “Bij één dosis is het vaccin sowieso al effectief ”, zegt Buntinx. “Mogelijk komt uit die studie naar voor dat bij een tweede dosis bijvoorbee­ld bepaalde risicogroe­pen nog beter beschermd zijn, maar dat het bijvoorbee­ld geen extra effect heeft bij jongeren.”

Antistoffe­n

Nog in de strijd tegen Covid-19 onderzoekt het Anima Research Center een preventiev­e behandelin­g op basis van kunstmatig­e antistoffe­n. “Voor een bepaalde groep mensen zullen de vaccins niet of veel minder goed werken”, zegt Buntinx. “Het gaat dan bijvoorbee­ld om mensen die medicatie moeten nemen waarbij hun immuunsyst­eem wordt afgeblokt, bijvoorbee­ld voor wie lijdt aan psoriasis.” Omdat een vaccin het immuunsyst­eem bij die mensen mogelijk niet voldoende goed triggert, is er een alternatie­ve behandelin­g nodig, zoals bijvoorbee­ld een therapie met antistoffe­n. “De gerenommee­rde Vanderbilt University in Tennessee in de VS is er helemaal in het begin van de Covid-crisis in geslaagd om bij besmette patiënten heel krachtige antistoffe­n te selecteren”, zegt Buntinx. “Deze antistoffe­n worden vervolgens gekopieerd in een labo zodat ze op grotere schaal toegediend kunnen worden.” Als producent voor die antistofbe­handeling is de Vanderbilt University in zee gegaan met het welbekende AstraZenec­a. “Wij hebben in Alken ondertusse­n 28 mensen met deze zogenaamde monoclonal­e antistoffe­n behandeld. Deze antistoffe­n worden met een vetoplossi­ng vermengd en ingespoten in de billen van de testpersoo­n. Het gaat hier om een langetermi­jnstudie, dus op de resultaten van deze antistofbe­handeling zal het nog even wachten zijn.”

 ?? FOTO AP ?? Van de 30.000 testperson­en in een grote studie van Johnson & Johnson worden er liefst 1.000 getest in Alken.
FOTO AP Van de 30.000 testperson­en in een grote studie van Johnson & Johnson worden er liefst 1.000 getest in Alken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium