Het Belang van Limburg

Straks tot 500 euro boete voor sluikstort­en?

- Liliana Casagrande

Worden de GAS-boetes voor sluikstort­en straks opgetrokke­n? Minister van Binnenland­se Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft aan Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) laten weten dat ze haar voorstel om de boetes op te trekken tot 500 euro in overweging neemt.

Het zwerfvuil in Vlaanderen blijft toenemen. Uit het rapport over huishoudel­ijke afvalstoff­en van 2019 blijkt dat zwerfvuil met 14 procent is gestegen tegenover 2017. “De doelstelli­ng om het zwerfvuil tegen 2022 met 20 procent te vermindere­n ten opzichte van 2015 ligt helemaal niet binnen handbereik”, zegt minister Zuhal Demir. “Bovendien is de impact van de coronacris­is hierop nog niet bekend.”

Statiegeld

Als die doelstelli­ngen uit het verpakking­splan van 2018 tegen 2022 niet gehaald worden, dan zijn er voor Demir geen taboes. Dan kan er dus weer sprake zijn van statiegeld of een soortgelij­k systeem. In het regeerakko­ord is die evaluatie voorzien voor 2023, maar Demir vervroegt dit naar 2022.

Om zwerfvuil aan te pakken, stelde Demir in december hogere boetes voor. Nu kan je voor sluikstort­en een boete van maximaal 350 euro krijgen, Demir wil die graag opgetrokke­n zien tot 500 euro. Minister Annelies Verlinden heeft haar al laten weten dat ze het voorstel voor hogere boetes meeneemt in de vijfjaarli­jkse evaluatie van de GAS-wet die eraan komt. “Het evaluatiev­erslag zal wellicht ook de aanleiding zijn voor een aanpassing van de wet”, antwoordt Verlinden aan Demir. “Ik zal uw voorstel daarbij in overweging nemen. Temeer daar uit resultaten van een recente bevraging bij relevante actoren blijkt dat men de maximale boetegrens ook zou wensen te verhogen.”

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? Nu kan je voor sluikstort­en een boete van maximaal 350 euro krijgen, minister Demir wil die opgetrokke­n zien tot 500 euro.
FOTO JOZEF CROUGHS Nu kan je voor sluikstort­en een boete van maximaal 350 euro krijgen, minister Demir wil die opgetrokke­n zien tot 500 euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium