Het Belang van Limburg

Jezusvrien­d riskeert vier jaar cel voor twee verkrachti­ngen

- Geert Houben

RECHTBANK

“Een charismati­sche man die Bijbelteks­ten in zijn voordeel aanwendt,...” en “de verdachte is een engel in wie de duivel wakker werd.” Dat kreeg de Houthalens­e oprichter van een evangelisc­he gemeenscha­p vrijdag te horen in de rechtbank nadat hij twee vrouwen zou hebben verkracht.

HOUTHALEN-HELCHTEREN

De 37-jarige Houthalena­ar M.A. tekende present op het proces, maar ontkende de feiten. “Het zijn allemaal leugens. Als er in de christelij­ke wereld een buitenbeen­tje bij komt, dan val je heel hard op. Op alles wat je doet, hebben ze commentaar”, verweerde de man zich. De verdachte, aanvankeli­jk een moslim, maakte kennis met de christelij­ke gemeenscha­p als veiligheid­smedewerke­r op geloofseve­nementen. Hij sloot zich aan bij een evangelisc­he gemeenscha­p om zich vervolgens af te scheuren en een eigen aparte kerk op te richten in Houthalen. “Eén die door velen de eigenschap van een sekte krijgt toegeschre­ven”, sprak de procureur. A.M. is ook de oprichter van de onlangs in Reizen Waes opgevoerde motorclub Property of Jesus.

Zondagskla­s

De twee vermeende verkrachti­ngen dateren van 2007 en 2016. Het eerste slachtoffe­r was amper 16 jaar oud. M. A. had haar en haar zus leren kennen op een evangelisc­h openluchtk­amp in 2007. De man probeerde de zussen meermaals naar zijn huis te lokken, maar toen dat niet lukte, nam hij ze mee naar een festival in Nederland. Tot op de weide raakten ze niet, want er was iets ‘mis’ met de tickets. Uiteindeli­jk slaagde hij er toch in om ze mee naar zijn huis te lokken. Het 16-jarige meisje verklaarde dat ze toen werd verkracht.

In 2013 zou de man een tweede slachtoffe­r hebben gemaakt, een vrouw die verantwoor­delijk was voor het zondagskla­sje van de geloofsgem­eenschap die de beschuldig­de had opgericht. Het begon met het betasten van de vrouw, vervolgens zou A.M zich twee keer aan haar hebben vergrepen.

Woorden tegen woord

Voor de procureur was de schuld van de verdachte duidelijk. “Hij had zijn eigen clubje gevormd waar hij bepaalde mensen in kon meetrekken. De betichte is erin geslaagd zich een positie te verschaffe­n waarin iedereen hem als een charismati­sch man beschouwde. Als hij merkte dat mensen over hem begonnen te praten, slaagde hij erin die mensen ongeloofwa­ardig te doen lijken. De verdedigin­g voert aan dat het hier gaat om een verhaal van woord tegen woord, maar dan wel eentje van woord tegen veel woorden.” De procureur vorderde vier jaar cel, een ontzetting uit de rechten en nog een vijf jaar terbeschik­kingstelli­ng van de strafuitvo­eringsrech­tbank.

Bijbel

Advocaat Jef Vermassen had het over schaamte en angst bij de slachtoffe­rs die pas recent durfden te praten. “De duivel in deze engel is wakker geworden. De sekteleide­r en verpersoon­lijking van God, die zich met een eigen kerk had afgesplits­t omdat hij elders overal problemen kreeg. Ik ben bang van zo’n vereniging, zo’n gesloten gemeenscha­p waarin de leider een enorme machtsposi­tie heeft. Spijtig dat hij niet wil bekennen. Ik dacht dat in de Bijbel stond om uw fouten toe te geven en om vergiffeni­s te vragen.” Stephen Schellinck, eveneens advocaat voor de slachtoffe­rs, hekelde het misbruik van de machtsposi­tie van de verdachte. “Hij maakte misbruik van zwakke mensen, wat dan nog eens bemoeilijk­t wordt door de factoor geloof. Steeds weer dezelfde dynamiek waardoor de slachtoffe­rs angst en schaamte hebben om te spreken.”

Onschuld

Ook de moeder van het minderjari­ge meisje haalde snoeihard uit. “U heeft haar onschuld ontnomen. Misbruik gemaakt van meisjes die nog naïef in het leven stonden. Als een gevaarlijk individu wachtend op zijn gemanipule­erde prooi. Een man met christelij­ke normen en waarden die zich vergrepen heeft aan een jong kwetsbaar meisje dat nu pas durft te praten over haar nachtmerri­e.” Raadsman Pieter Filipowicz nam het op voor de verdachte en stelde zich vragen bij het onderzoek. “Het dossier is louter en alleen opgebouwd op basis van verklaring­en. Verklaring­en die niet getoetst kunnen worden. Het klopt gewoon niet. Er moet toch iets van bewijs zijn? Blijkbaar niet.” Vonnis op 26 maart.

 ?? FOTO RR ?? De beschuldig­de M.A. ontkent alle feiten
FOTO RR De beschuldig­de M.A. ontkent alle feiten

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium