Het Belang van Limburg

Vier jaar voorwaarde­lijk voor gestreamde zelfmoordc­rash

- RECHTBANK DIEPENBEEK Geert Houben

Moordpogin­g. Zo bestempelt de Hasseltse rechtbank de daad van twee Hasseltse vrienden die in juli 2017 een zelfmoordp­act afsloten en met 194 km/u op een boom in Diepenbeek knalden. Ze de overleefde­n crash wonderwel. De 26-jarige bestuurder is nu veroordeel­d tot vier jaar cel voorwaarde­lijk.

“Op het moment dat ik 200 km/u haal, gooi ik alles om. Zijt ge zeker maat? Dan gaan we ervoor”, vraagt bestuurder M. “Zeker”, antwoordt passagier en jeugdvrien­d Björn. Vol ongeloof kunnen de Facebookvr­ienden

van Björn alles volgen, want de Hasselaar streamt het tafereel live via zijn smartphone. Passagier Björn incasseert de grootste klap. Hij belandt meerdere dagen in coma en verliest zijn rechterhan­d. Bestuurder M. belandt op spoed, maar komt nagenoeg ongeschond­en uit de botsing. Wel wordt hij 32 dagen opgenomen voor zijn psychische problemen.

Toestemmin­g

Ook al stemde passagier in met de crash, toch is de bestuurder schuldig bevonden aan moordpogin­g. “De toestemmin­g of het verzoek van een persoon om hem te doden, neemt de strafbaarh­eid van de handeling niet weg gezien de strafrecht­elijke beschermin­g van het menselijk leven”, aldus het vonnis.

“De beklaagde had duidelijk de intentie tot doden en handelde met voorbedach­ten rade. Anderzijds neemt de rechtbank mee in overweging dat de beklaagde en de passagier samen besloten om hun leven te beëindigen.”

De twee zijn intussen geen vrienden meer. “Ik heb levenslang gekregen. Het valt me zwaar”, zei Björn na het proces in deze krant. Hij vraagt een schadeverg­oeding van zijn vroegere jeugdvrien­d. Maar door mee te gaan in het verhaal van de bestuurder, accepteerd­e Björn de risico’s, aldus de rechtbank. Bijgevolg draait de bestuurder op voor twee derde van de gevorderde schadeverg­oeding en is Björn voor een derde verantwoor­delijk. Voor de moordpogin­g krijgt de bestuurder vier jaar cel met volledig uitstel. Hij moet wel ernstige inspanning­en doen om Björn te vergoeden en op zoek gaan naar werk. De proceskost­en van bijna 10.000 euro zijn volledig voor zijn rekening.

→ Wie vragen heeft over zelfdoding, kan anoniem contact opnemen met de Zelfmoordl­ijn op het gratis nummer 1813 of via www.zelfmoord1­813.be.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Passagier Bjorn M. verloor zijn rechterhan­d bij de crash.
FOTO SVEN DILLEN Passagier Bjorn M. verloor zijn rechterhan­d bij de crash.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium