Het Belang van Limburg

Opnieuw geen Graspop. Wat doen andere festivals?

-

“Een heel zware beslissing, die we met pijn in het hart hebben moeten nemen. Maar we moeten onze Graspopper­s eerlijk in de ogen kijken. Uitstel naar volgend jaar lijkt ons de enige juiste beslissing”, zegt Peter Van Geel, festivaldi­recteur van Graspop Metal Meeting. Dit jaar dus geen tienduizen­den metalheads op de graspleine­n van Dessel. De editie verkast naar 16 tot en met 19 juni 2022. “Voor onze vijfentwin­tigste verjaardag hebben we een dijk van een affiche”, zegt Van Geel. “Op een paar dagtickets na is het festival bijna volledig uitverkoch­t. Als we die affiche niet waardig kunnen brengen, dan is uitstel beter. Bovendien heeft het Franse Hellfest vorige week al aangekondi­gd dat het dit jaar niet zal doorgaan. We lopen in hetzelfde weekend en delen een aantal bands met elkaar. Dan is het voor ons ook moeilijk .” Onder meer Aerosmith, Faith No More, Judas Priest, Volbeat en Deep Purple stonden op de affiche. “We doen er alles aan om die namen over te boeken naar het volgende jaar.”

De feestelijk­e editie van Graspop kan dan wel niet doorgaan, toch wil Van Geel niet gezegd hebben dat er geen alternatie­f komt. “Onze medewerker­s, maar ook de festivalga­ngers zijn er het hart van in, dus we gaan wel zeker íéts doen”, zegt hij. “Wat precies, daarvoor wachten we de beslissing af van de overheid midden maart.”

Midden maart

Bij Rock Werchter (1 t.e.m. 4 juli), Tomorrowla­nd en Pukkelpop (19 t.e.m. 22 augustus) wachten ze op de overheid om grote beslissing­en te nemen. Midden maart moet daar een knoop over doorgehakt worden. Werchter liet deze week al weten dat het mikt op het eerste weekend van juli. Tegelijk sluit het festival andere opties niet uit, waaronder ook een verschuivi­ng naar een latere datum dit jaar. Ook bij Tomorrowla­nd liggen er verschille­nde scenario’s in de schuif. “We willen er nog niet veel over vertellen”, zegt woordvoers­ter Debby Wilmsen. “Het is afwachten wat we kunnen doen, maar we blijven positief denken.” Het voordeel bij Tomorrowla­nd is dat de dj’s niet gebonden zijn aan een vast tourschema. “Vaak komen ze alleen maar naar Tomorrowla­nd, of hebben ze enkel nog een set in Ibiza of Miami op de planning staan”, aldus Wilmsen. Wat mogelijk is, hangt ook samen met het aantal bezoekers dat binnenmag en de podiumbouw­ers. “De tickets van vorig jaar zijn doorgescho­ven, de podia zijn getekend en staan te wachten in de hangar. Maar we merken wel dat de sector van de leverancie­rs en podiumbouw­ers zeer hard afziet. Met enkele faillissem­enten tot gevolg.”

Volledige capaciteit nodig

Dat Graspop nu al schakelt, is geen grote verrassing voor Serge Platel, voorzitter van de Federatie van Muziekfest­ivals in Vlaanderen. “Graspop is het eerste grote festival van de zomer. De grote festivals beginnen in mei met de opbouw, maar de contracten voor logistieke leverancie­rs worden nu vastgelegd. Die moeten ook betaald worden. Het begon te dringen.”

Gevolgen voor de organisati­e van de overige festivals heeft dit voorlopig niet. “Maar voor de medewerker­s, leverancie­rs, de mensen van het licht en het geluid en podiumbouw­ers is dit een enorm verlies van inkomsten”, zegt Platel. “We hebben in ons land iets moois opgebouwd. Als we dit jaar de festivalzo­mer niet economisch leefbaar kunnen organisere­n, dan vrees ik voor zware gevolgen. We moeten alles op alles zetten en de juiste inschattin­gen doen. Het water staat niet langer aan de lippen, maar er ver boven.” Kleinschal­iger evenemente­n, zoals Rock Werchter

vorig jaar heeft georganise­erd, zijn niet rendabel genoeg. “Dat was plezant voor het publiek, de artiesten en de leverancie­rs. Maar bij de organisato­ren is de teneur anders: We hebben veel meer verloren dan wanneer we niets hadden gedaan, zeggen zij”, zegt Platel. “Hoeveel publiek er moet komen om rendabel te zijn, hangt af van de kostenstru­ctuur van het festival. Wij krijgen geen subsidies zoals in Frankrijk. Bovendien komt er een extra kostenpost bij met de Covid-bestrijdin­g. Als er geen druk is op de ziekenhuiz­en, moeten we bekijken of festivals toch niet full capacity kunnen doorgaan om goed te overleven.”

Kleinere spelers

Ook bij de kleinere festivals zoals Rock Zottegem (10-11 juli) en Gladiolen (21-22 mei) wachten ze af. Gent Jazz (8-17 juli) gelooft in een editie zonder social distancing en hoopt op vaccins, testen en immuniteit. “Mocht dat uiteindeli­jk niet lukken, dan liggen er hier 200 scenario’s klaar om ons aan te passen”, klinkt het. Bij de festivals zoals de Lokerse Feesten en We Can Dance, die in augustus en september gepland zijn, is de ruimte om te schuiven en dus ook de hoop groter.

Als we dit jaar de festivalzo­mer

niet economisch leefbaar kunnen organisere­n, dan vrees ik voor zware gevolgen

Serge Platel, voorzitter van de Federatie van Muziekfest­ivals

 ?? FOTO KOEN BAUTERS ?? Ook dit jaar geen crowdsurfe­rs en andere metalheads op de festivalwe­ide van Dessel.
FOTO KOEN BAUTERS Ook dit jaar geen crowdsurfe­rs en andere metalheads op de festivalwe­ide van Dessel.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium