Het Belang van Limburg

In het Centrum voor Kinderpsyc­hiatrie van het Hasseltse Jessa Ziekenhuis kunnen ze de hoeveelhei­d aanmelding­en sinds enkele weken niet meer bijhouden.

- Sanne Deferme

GEESTELIJK­E GEZONDHEID HASSELT/ZUTENDAAL/BILZEN

De winter is traditione­el een drukke periode voor kinder- en jeugdpsych­iaters, maar door de coronacris­is dikken hun wachtlijst­en dit jaar aan tot een recordleng­te. In het Centrum voor Kinderpsyc­hiatrie van het Hasseltse Jessa Ziekenhuis, een dagkliniek met twintig plaatsen, zijn de wachttijde­n sinds de kerstvakan­tie verdubbeld tot wel zes maanden.

“Het effect van de lockdown is bij ons lange tijd minder zichtbaar geweest”, zegt kinderpsyc­hiater Ellen Vranken. “Kinderen bleken veerkracht­iger dan we dachten. Maar sinds de kerstvakan­tie krijgen we enorm veel crisisaanv­ragen. Ik denk dat de situatie te uitzichtlo­os geworden is. In het begin van de pandemie zijn we bovendien ook twee maanden gesloten geweest. Die achterstan­d hebben we nog steeds niet weggewerkt.”

Meer meisjes

De problemati­ek weegt ook steeds meer op het hele gezin. “Ouders die twee kinderen tegelijk komen aanmelden, zijn geen uitzonderi­ng meer”, zegt Vranken. “Ze kunnen de zorg niet meer aan en vragen ons om het over te nemen.” Vooral het aantal meisjes neemt bij alle leeftijden toe. “Hun klachten zijn ook veel heftiger. We zien meer suïcideged­achten of -plannen. Bij de jongens zien we een ander patroon. Zij lijken zich meer thuis terug te trekken. Een verklaring hebben we daar voorlopig nog niet voor.”

Autisme

De problemati­eken die psychiater­s te zien krijgen, zijn heel divers. “Jongeren met autisme hebben het bijvoorbee­ld bijzonder moeilijk. Hun structuur is volledig weggevalle­n nu ze niet of niet voltijds naar school kunnen. Door het wegvallen van naschoolse activiteit­en hebben veel kinderen

Dokter Sofie Crommen

Kinderpsyc­hiater ook geen uitlaatkle­p meer, wat dan weer voor woede-uitbarstin­gen kan zorgen.” Psychiater­s missen vooral de tussenkoms­t van aanklampen­de zorg buiten het ziekenhuis. “Thuisbegel­eidingsdie­nsten werken bijvoorbee­ld veel meer online”, zegt Vranken. “Maar dat werkt toch niet even goed en bovendien bereiken ze de meest kwetsbare gezinnen zo niet. Die komen dan uiteindeli­jk rechtstree­ks bij ons terecht en vragen meteen een opname.”

Eetstoorni­ssen

Kinderpsyc­hiater Sofie Crommen, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Kinder- en jeugdpsych­iatrie, heeft in haar praktijk in Zutendaal zelfs een tijdelijke consultati­estop moeten invoeren. “Ik kan voorlopig geen nieuwe patiënten meer aannemen. Al is dat niet de eerste keer”, zegt Crommen. “In de kinder- en jeugdpsych­iatrie is het al veel te lang veel te druk. Ook voor corona was er al sprake van werkelijk

 ??  ??
 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Kinderpsyc­hiater Sofie Crommen, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Kinder- en jeugdpsych­iatrie, heeft in haar praktijk in Zutendaal een tijdelijke consultati­estop moeten invoeren.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Kinderpsyc­hiater Sofie Crommen, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Kinder- en jeugdpsych­iatrie, heeft in haar praktijk in Zutendaal een tijdelijke consultati­estop moeten invoeren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium