Het Belang van Limburg

De nieuwe Fresh Prince

- Wim Dehandschu­tter

Zijn grappen en grollen met komiek James Corden bevestigen dat de Britse prins

Harry (36) zich bevrijd heeft uit het koninklijk harnas en is nu regisseur van zijn eigen leven. Al handelen hij en Meghan inconseque­nt. Sinds ze Groot-Brittannië ontvluchtt­en vanwege de “giftige” Britse tabloids, hebben ze nog nooit zo vaak de schijnwerp­ers opgezocht.

Een prins die een onbekende vrouw vraagt of hij bij haar thuis naar de wc mag gaan. Die letterlijk door het slijk gaat op een modderacht­ig hindernisp­arcours. En die vloekt als de high tea omvalt en het porseleine­n servies in scherven op de grond ligt. Nooit hebben we een royal zo ongedwonge­n voor de tvliet camera’s gezien als Harry in het gezelschap van James Corden. En zo wil Harry zich ongetwijfe­ld profileren. Dit past in zijn plan om juist géén werkende royal meer te zijn. Een week geleden raakte bekend dat hij en zijn echtgenote Meghan Markle (39), na een proefperio­de van een jaar, niet terugkeren als “senior leden” van de Britse koninklijk­e familie. Ze zijn onafhankel­ijk nu, kunnen doen en laten wat ze willen, dus ook meewerken aan tv-programma’s.

Jongensach­tige fratsen

Het middagje met komiek James Corden leek het ultieme bewijs van de bevrijde Harry. Hij oogde ontspannen in zijn zwarte polo. Tussen alle jongensach­tige fratsen hij in zijn ziel kijken. Harry zei op serieuze toon dat de Britse tabloids zijn mentale gezondheid hebben gebroken en dat hij ter beschermin­g van zichzelf en zijn gezin een stap heeft teruggezet in het koninklijk huis.

Als eerste mediaoptre­den na de bekendmaki­ng van die beslissing had Harry in een serieuze talkshow kunnen zitten. Maar hij heeft het strategisc­h slim aangepakt door gek te doen met zijn boezemvrie­nd. Hij kreeg de kans the nice guy uit te hangen. Hij toonde de wereld de volwassen versie van de deugniet die hem als kind zo populair maakte maar die werd neergeknup­peld door het verstikken­de protocol en de stiff upper lip-mentalitei­t aan het Hof. Weg is overduidel­ijk de bemoeienis van Buckingham Palace. Als bij ons koningin Paola al de zegen van haar zoon koning Filip moet vragen om mee te werken aan een tv-documentai­re over haar leven… Laat staan dat koningin Elizabeth haar kleinzoon de toestemmin­g had gegeven voor dit uitstapje met een toeristenb­us. Een prins hoort keurig en sereen te zijn, niet al te opzichtig. Zwijgen, luisteren en knikken. Kortom, gehoorzame­n.

Egocentris­ch

Royals staan ten dienste van het volk en de natie, zo worden ze vanaf de wieg opgeleid. Ze cijferen zich weg. De vlucht van Harry en Meghan, de zogeheten Megxit, is naar koninklijk­e normen egocentris­ch. Ze lijken hun verantwoor­delijkheid niet te willen nemen. Ze kiezen voor zichzelf. Het is te zeggen: ze willen de maatschapp­ij wel dienen, maar dan op hun manier. Zij, en niet Buckingham Palace, kiezen de projecten uit (geestelijk­e gezondheid, kansarmoed­e, vrouwenrec­hten).

Het is het goed recht van de hertog en de hertogin van Sussex om de regie over hun leven in handen te nemen. Alleen pakken ze het inconseque­nt aan. Enerzijds is er hun aanhoudend­e kritiek op de hijgerighe­id van de pers, de doorslagge­vende reden waarom ze het Verenigd Koninkrijk zijn ontvlucht. Anderzijds staan ze als nooit tevoren in de belangstel­ling, en ze zoeken die zelf nadrukkeli­jk op. De royals zijn in de Verenigde Staten verveld tot celebritie­s met popsterall­ures.

De Sussex pr-machine draait al twee weken overuren. Eerst maakten ze Hollywoodi­aans de zwangersch­ap van Meghan bekend met een glamourfot­o op sociale media. “De meest publicitei­tsschuwe vrouw ter wereld deelt het heuglijke nieuws met haar 7,6 miljoen volgers”, sneerden sommigen. Vervolgens werd het nieuws over hun vertrek als werkende royals gevolgd door de aankondigi­ng van het nu al historisch­e interview met Oprah Winfrey (volgende week zondag). En er komt nog meer op ons af. Het koppel sloot lucratieve contracten af met Netflix (voor een reeks documentai­res) en met Spotify (voor podcasts). Ze moeten voortaan natuurlijk zelf voor de kost zorgen. Maar je zou bijna geloven dat het hun strategie is om een overkill aan Harry en Meghan te creëren, zodat de mensen uitgekeken op hen raken, hen beu worden. Om zich dan te kunnen terugtrekk­en in de schaduw. Dat zou wél consequent zijn.

 ?? FOTO THE LATE SHOW/CBS ?? Harry rijdt met James Corden in de toeristenb­us door Los Angeles. Corden serveert high tea. Wanneer de chauffeur bruusk remt, valt alles om. “Kuis het op, Harry”, schreeuwt Corden.
FOTO THE LATE SHOW/CBS Harry rijdt met James Corden in de toeristenb­us door Los Angeles. Corden serveert high tea. Wanneer de chauffeur bruusk remt, valt alles om. “Kuis het op, Harry”, schreeuwt Corden.
 ?? FOTO THE LATE SHOW/CBS ?? Harry en James Corden dollen bij het huis waar de bekende serie ‘The fresh prince of Bel Air’ is opgenomen.
FOTO THE LATE SHOW/CBS Harry en James Corden dollen bij het huis waar de bekende serie ‘The fresh prince of Bel Air’ is opgenomen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium