Het Belang van Limburg

“Vooral voor ouders van sterrenkin­djes een mooie herinnerin­g”

Vanaf maandag kunnen mama’s een beeldje van hun ongeboren kindje laten maken bij de Looise Tessa Vermeiren (27).

- Sanne Deferme

3D-ECHO TESSENDERL­O

Ze heeft even moeten wachten tot de contactber­oepen mochten heropenen, maar vanaf maandag kan Tessa eindelijk starten met haar nieuwe concept. In haar winkel Si’ Olala begon de Looise, die verpleegku­ndige is van opleiding, enkele jaren geleden al met de verkoop van baby- en kinderkled­ing. “Een jaar geleden kreeg ik de kans om pretechoto­estellen over te nemen van een zaak die ermee stopte”, vertelt ze. “Op een bepaald moment kwam ik een Amerikaans artikel tegen van een firma die een gipsen beeldje had gemaakt op basis van zo’n 3D-echo, als verrassing voor een mama die haar kindje ging verliezen tijdens de zwangersch­ap. Ik ben zelf ook mama van twee jonge kindjes, en dan raakt zo’n verhaal je wel. Zeker omdat enkele vriendinne­n van mij ook hun ongeboren kindje verloren zijn.”

En dus wilde Tessa het concept ook in haar zaak aanbieden. “Er volgde een maandenlan­ge zoektocht naar de juiste software. Die vonden we een half jaar geleden. Waardoor we het nog net voor de tweede lockdown bij een aantal mama’s konden uittesten.” Elke mama die dat wil, kan een beeldje laten maken. Maar het concept is vooral gericht op ouders van sterrenkin­djes. “We kregen ook al een mama over de vloer bij wie het hartje van haar kindje op 11 weken was gestopt met kloppen”, vertelt Tessa. “We hebben nog een echo van het kindje kunnen maken. Het lijkt in eerste instantie een beetje op een kleine alien, maar als het dan een beeldje wordt, is het toch nog heel mooi.” De beeldjes worden gemaakt met een 3D-printer in polymelkzu­ur (PLA). “Dat is een materiaal van onder meer maiszetmee­l en suikerriet. Het is biologisch afbreekbaa­r. Het ziet eruit als gips maar voelt aan als plastic. En vooral: het kan niet stukvallen. Dat vonden we heel belangrijk. Anders zou het misschien aanvoelen alsof het kindje voor een tweede keer sterft.”

Patent

Tessa is de eerste in België die het concept aanbiedt. Daarom nam ze een patent op het idee. “De software heb ik niet zelf ontwikkeld. Die bestond al, bijvoorbee­ld om protheses te maken. Maar het idee van de beeldjes van pretecho’s komt wel van mij. Dankzij het patent kan niemand in ons land dat idee nog van me afpakken.” Een beeldje inclusief pretecho is verkrijgba­ar vanaf 160 euro. “Daarbij komt dan ook een USBstick met alle beelden van de echo. En drie à vier foto’s worden ook geprint”, legt Tessa uit. “Vervolgens hebben we een week nodig om de juiste beelden te selecteren om tot een mooi 3D-bestand te komen. Het printen zelf duurt acht tot vijftien uur, afhankelij­k van de grootte.”

Roze Doos

Verschille­nde ziekenhuiz­en reageerden al enthousias­t op Tessa’s idee. “Ze gaan flyertjes uitdelen aan ouders die in situaties terechtkom­en waarbij ze hun kindje zullen verliezen. Daarnaast zijn we ook in gesprek met de Roze Doos, voor een samenwerki­ng in de vorm van een kortingsbo­n. Ik heb ongeloofli­jk veel zin om er vanaf maandag in te vliegen.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Vanaf 160 euro kunnen mama’s bij Tessa Vermeiren een echo inclusief beeldje van hun ongeboren kindje laten maken. “We kregen al een mama over de vloer bij wie het hartje van haar kindje op 11 weken was gestopt met kloppen. We hebben nog een echo kunnen maken.”
FOTO RAYMOND LEMMENS Vanaf 160 euro kunnen mama’s bij Tessa Vermeiren een echo inclusief beeldje van hun ongeboren kindje laten maken. “We kregen al een mama over de vloer bij wie het hartje van haar kindje op 11 weken was gestopt met kloppen. We hebben nog een echo kunnen maken.”
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium