Het Belang van Limburg

Panini te koop: voetbalsti­ckers nog altijd gegeerd

- Gunter Willekens

OVERNAME HASSELT Als kind hebben we vaak Paninistic­kers geruild, maar nu staat het gehele Panini te koop. De Panini Group zal als een warm broodje over de toonbank gaan, het bedrijf is namelijk meer dan ooit veel geld waard.

Ze lijken een anachronis­me in deze digitale tijd, maar de Panini-stickers zijn hun popularite­it nog niet kwijt. De kinderen van nu moeten er misschien niet meer van weten, maar veel kinderen van toen zijn als volwassene nog steeds gefascinee­rd door de zelfkleven­de voetbalhel­den. Hun ruilhandel is wel niet meer zo onschuldig als die van weleer.

Panini werd bedacht door de broers Giuseppe en Benito Panini uit het Italiaanse Modena. Zij begonnen in 1961 met de verkoop van zelfklever­s van Italiaanse voetballer­s in hun krantenwin­kel. Op die manier konden ze ook de albums, waar je de stickers in moest plakken, verkopen.

Zestig jaar later draait de Panini Group een omzet van 1 miljard euro, met 1.200 werknemers in 150 landen. Het bedrijf is nu onderdeel van Fineldo, een Italiaanse holding. Deze week maakte persagents­chap Bloomberg bekend dat Fineldo verkennend­e gesprekken voert met diverse investerin­gsfondsen, met het oog op een overname.

Fineldo wil wellicht cashen met Panini. Merknamen zoals Panini blijven in onzekere tijden immers hun waarde behouden bij investeerd­ers, vanwege hun historisch­e cachet. Er is ook het momentum. De Panini-stickers zullen ongetwijfe­ld weer hypen door het EK voetbal. Zo gingen in ons land bijvoorbee­ld een miljoen albums en ruim 100 miljoen stickers over de toonbank toen de Rode Duivels deelnamen aan het WK in Brazilië. Een album van het WK in 1970, gesigneerd door de Braziliaan­se voetballeg­ende Pelé, leverde bij verkoop 12.038 euro op. En ook de waarde van de stickers blijft oplopen. Voor één sticker van diezelfde Pelé uit 1970, wordt op eBay al meer dan 5.000 euro gevraagd. In de winkel kost één Panini-sticker 15 cent.

“Het zijn vooral Amerikanen die zo veel geld bieden”, zegt Björn Schrooten (37) uit Dilsen, Paniniverz­amelaar van kindsbeen af. “Toen Maradona stierf, zag je de waarde van zijn stickers ook van vijf naar 1.000 euro gaan. Dan gaat het niet meer om verzamelen, maar om investeren.”

Kevin De Bruyne

Ook de prijzen van de Belgische topvoetbal­lers nemen de jongste tijd een hogere vlucht. “Een sticker van Kevin De Bruyne in zijn eerste jaar bij Racing Genk is al gauw dertig euro waard. Jammer. Voor beginnende verzamelaa­rs wordt het met die prijsstijg­ingen onmogelijk om hun album nog vol te krijgen.”

Jonge verzamelaa­rs zie je dan nog weinig. De hobby wordt vooral in stand gehouden door ervaren rotten. “Maar de speelplaat­s is nu de wereld geworden”, zegt Björn. “Onlangs kwam ik op een Paniniforu­m in contact met een Chileen die op zoek was naar spelers uit onze competitie. Ik heb dan in ruil wat spelers van de Copa America gekregen. Daar gaat het om. Ruilen, en elkaar leren kennen.”

 ??  ??
 ?? FOTO DICK DEMEY ?? “De wereld is de speelplaat­s geworden voor grijzende Panini-verzamelaa­rs”, lacht Björn Schrooten uit Dilsen, paninist van kindsbeen af.
FOTO DICK DEMEY “De wereld is de speelplaat­s geworden voor grijzende Panini-verzamelaa­rs”, lacht Björn Schrooten uit Dilsen, paninist van kindsbeen af.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium