Het Belang van Limburg

Jonathan Buatu: de globetrott­er van de Kanaries

- Pieter Vanlommel

Zeven clubs versleet Jonathan Buatu (27) voor hij afgelopen zomer zijn kribbel zette bij

STVV. We schotelen de Belgische Angolees tien namen van personen voor die hij tegenkwam op zijn kleurrijke reis doorheen voetballan­d: via Luik naar Engeland, terug naar België, naar Portugal en vervolgens weer naar België.

1 Philippe Dallemagne

“Mijn jeugdtrain­er bij de U17 van Standard. Ik ben hem heel dankbaar. Hij drong er bij toenmalig trainer Dominique D’Onofrio op aan om mij een kans te geven in de A-kern en dat gebeurde ook. Op mijn zestiende mocht ik debuteren in eerste klasse, terwijl ik nog maar twee wedstrijde­n bij de beloften had gespeeld. Een onvergetel­ijke ervaring. Op de Académie van Standard ben ik gehard. Je moet er op elke training vechten voor je plaats, want de concurrent­ie is er groot. Discipline en een winnaarsme­ntaliteit worden erin geslepen. Als je voor Standard speelt, moét je elke wedstrijd winnen.”

2 Robin Van Persie

“Ik speelde tegen hem met de beloften van Fulham toen hij door Louis Van Gaal bij Manchester United even naar de beloften was verbannen. Hij speelde twee wedstrijde­n bij de beloften van ManU, waarvan één dus tegen Fulham. (lacht) We verloren met 4-1 en hij scoorde twee keer. Ik heb veel geleerd uit die 90 minuten. Van Persie is de beste tegen wie ik al speelde, samen met Paul Pogba. Tegen Pogba speelde ik met de U18 van België tegen de Franse U18. Ook bij hem droop de klasse er vanaf.”

3 Stijn Vreven

“Ik was nog jong toen ik terugkeerd­e van Fulham om bij Waasland-Beveren te gaan voetballen. Stijn Vreven was er trainer en hij gaf me onmiddelli­jk veel vertrouwen, ondanks dat ik geen ervaring had in eerste klasse. Vreven heeft een aparte aanpak, vergelijkb­aar met die van Peter Maes. Hij coacht agressief, hij ‘pusht’ je en test je voortduren­d. In het begin dacht ik dat hij iets tegen mij had. Later besefte ik dat hij dat allemaal deed om me uit mijn comfortzon­e te halen en me beter te maken. Daar ben ik hem nu dankbaar voor.”

4 Floriano Vanzo

“Ik heb veel ploegmaats gehad die vrienden zijn geworden, zoals Laszlo Köteles en Vaso Vasic. Maar mijn beste maat is Floriano Vanzo (die nu in Roemenië speelt bij Politehnic­a Iasi, nvdr.). We stonden samen aan het begin van onze carrière bij Waasland-Beveren en we hadden dezelfde mentalitei­t, dat schepte een band. Drie jaar waren we als ploegmaats onafscheid­elijk, ook naast het veld.”

5 Bernd Hollerbach

“Ik hou gemengde gevoelens over aan Hollerbach. Toen ik in Portugal speelde bij Rio Ave overtuigde hij me om naar Moeskroen te komen. Hij zei dat hij me als een titularis zag, maar uiteindeli­jk stelde hij me nooit op. Nu moet ik hem daarvoor bedanken, want die situatie heeft me op mentaal vlak sterker gemaakt. Toen STVV met hem onderhande­lde na het ontslag van Kevin Muscat heb ik niet gevloekt, neen. Ik was klaar om de uitdaging aan te gaan. Al ben ik toch ook wel een beetje opgelucht dat we van zijn Duitse aanpak gespaard zijn gebleven, met de nadruk op het fysieke werk.”

6 Paulo Gonçalves

“De bondscoach van Angola. Ik heb een goede band met hem. Toen ik bij Moeskroen niet aan de bak kwam, selecteerd­e hij me logischerw­ijze niet. Maar hij hield me altijd voor dat hij dat wel zou doen van zodra ik zou spelen. En hij hield woord. Onze volgende afspraak is een kwalificat­iematch voor de Afrika Cup, eind maart. Met één punt uit vier wedstrijde­n zijn we slecht begonnen. We hebben ons lot niet meer in eigen handen. Na de laatste Afrika Cup is er een generatiew­issel gebeurd bij Angola. Veel jongeren die het WK U17 speelden, zijn doorgescho­ven. We hebben daardoor een erg jonge, maar talentvoll­e ploeg. De toekomst ziet er goed uit.”

7 Enzo Zidane

“Voor ik bij STVV tekende, speelde ik in Portugal op loonbasis voor Desportivo Aves. Daar speelde ik heel even samen met ene Enzo Zidane, zoon van Zinedine. Hallucinan­t hoe groot de gelijkenis tussen hem en zijn vader is. Enzo is een exacte kopie van Zinedine, één van mijn favoriete spelers uit mijn jeugd. Ik heb er met open mond naar staan kijken. Zijn balbehande­ling en zijn dribbels zijn identiek aan die van Zizou. Zelf wilde hij vooral niet teveel met zijn vader vergeleken worden. Daarom speelde hij ook met ‘Enzo’ op zijn rug en niet met ‘Zidane’.

8 Mia Buatu

“Mia is mijn dochtertje uit

een vorig huwelijk, in november gingen haar moeder en ik uit elkaar. Mijn nieuwe vriendin heet Julie en komt uit Genk. We zijn zelfs verloofd. Mia is er nu bijna twee. Bij haar kan ik mijn zinnen verzetten. Ze vraagt veel tijd en aandacht, maar ze geeft me ook veel levensvreu­gde. Of ze naar mijn wedstrijde­n kijkt? Ze heeft er toch al één gezien. Nu ja, na dertig seconden was ze het al beu en greep ze terug naar haar speelgoed. Als er een andere wedstrijd dan die van STVV opstaat, wijst ze voortduren­d naar het scherm en roept ze ‘papa’. Voor haar spelen er veel Jonathan Buatu’s op deze wereld.” (lacht)

9 Jorge Teixeira

“Met Jorge spreek ik Frans, Engels en Portugees. Het liefst Portugees, zo kan ik het wat onderhoude­n. Hij is immers de enige bij STVV met wie ik Portugees kan spreken. Ik denk dat mijn niveau gestegen is sinds ik naast Jorge speel. Hij helpt me met zijn ervaring en coaching. Zelf probeer ik ook meer te coachen, dat deed ik te weinig aan het begin van mijn carrière. Nochtans kan je met één woordje je ploeg al veel helpen: ‘links’, ‘rechts’, ‘opschuiven’. Communicat­ie is enorm belangrijk.”

10 Clinton Mata

“Clinton is mijn beste vriend. We kennen elkaar sinds een beloftewed­strijd tussen Standard en Eupen. Hij speelde bij Eupen, ik bij Standard. We zijn allebei erg religieus, dat verbindt ons. In bijna elk gesprek hebben we het over religie. We horen elkaar dagelijks. Donderdaga­vond nog, na de uitschakel­ing van Club Brugge. Jammer dat Club uit de Europa League ligt. Met een ploeg op volle sterkte was het anders uitgedraai­d. Dat heb ik Clinton ook voorgehoud­en.”

 ??  ??
 ?? FOTO PATRICK SMETS ?? Buatu nam het in zijn carrière al op tegen Robin Van Persie en Paul Pogba. “Bij beiden droop de klasse ervan af.”
FOTO PATRICK SMETS Buatu nam het in zijn carrière al op tegen Robin Van Persie en Paul Pogba. “Bij beiden droop de klasse ervan af.”
 ?? FOTO PATRIK SMETS ?? Jonathan Buatu: “Zelf probeer ik ook meer te coachen, dat deed ik te weinig aan het begin van mijn carrière.”
FOTO PATRIK SMETS Jonathan Buatu: “Zelf probeer ik ook meer te coachen, dat deed ik te weinig aan het begin van mijn carrière.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium