Het Belang van Limburg

De tijd dat Standard-Anderlecht een wedstrijd was tussen de twee beste ploegen van België ligt achter ons.

-

loonmassa. Berucht is het exorbitant­e salaris dat Adrien Trebel – dankzij Mogi Bayat - jaarlijks opstrijkt, maar in de hoofdstad zijn er nog sleutelspe­lers die in de buurt komen van zijn vergoeding. Standard probeert de loonlast sinds anderhalf jaar te verlichten door te werken met een systeem van lagere basislonen en hogere premies. De invloed van Bayat op beide clubs is gaandeweg afgenomen. Met Noë Dussenne heeft hij in Luik nog maar één speler in zijn portefeuil­le. Onder meer Nicolas Raskin zocht elders representa­tie.

Daarnaast zetten Standard en Anderlecht allebei vol in op de jeugd. Standard staat momenteel tweede in het klassement van de speelminut­en voor Belgen, Anderlecht is gemiddeld de jongste ploeg van het land (22,7 jaar op laatste speeldag).

Eric Van Meir is behalve exRouche en analist ook assistent-coach van de nationale U19. Hij vindt het een goede ontwikkeli­ng dat de twee topclubs in de eigen keuken kijken. “Die gasten doen het goed. Chapeau, want dat is niet evident. Aan de andere kant weet je ook dat die jongens dat niet het hele seizoen volhouden. Met jongeren betaal je leergeld, presteer je wisselvall­iger. Maar op langere termijn ga je er de vruchten van plukken, zeker ook door hun stijgende waarde op de transferma­rkt. Daarmee kun je de putten vullen. Kijk maar naar Doku. We hadden hem liever nog twee jaar in België gezien, maar je krijgt er 27 miljoen voor”, aldus Van Meir. Het verschil daarbij is dat Standard-jongeren als Siquet, Balikwisha, Raskin en Tapsoba een pak minder matchen op de teller hebben staan dan de Sambi Lokonga’s van Anderlecht, waarvan een aantal al debuteerde bij de Rode Duivels. Op Neerpede is paars-wit ook al iets langer bezig met The Process en deelt de club over het algemeen vaker en sneller contracten uit aan jeugdspele­rs. Standard is daar iets selectieve­r in, toch krijgen spelertjes die de club als toptalent beschouwt ook al op 15-jarige leeftijd een contract. Alleen wordt daar bewust minder over gecommunic­eerd.

VEEL JEUGDSPELE­RS “Wisselvall­ig maar op termijn

pluk je de vruchten”

JONGE COACHES, GROTE PERSOONLIJ­KHEDEN “Niemand is onaantastb­aar”

Op het eerste gezicht hebben Mbaye Leye en Vincent Kompany veel met elkaar gemeen. Het zijn debuterend­e trainers (38 en 34 jaar), ze kenden een succesvoll­e spelersloo­pbaan, zijn van Afrikaanse origine en hebben sterke persoonlij­kheden. Maar daar stopt de vergelijki­ng ongeveer. Ja, ze houden

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium