Het Belang van Limburg

Bormans ziet Union titel pakken in Zwanze Derby

- Roger Cox

Zaterdag maakt Lommel de trip naar Union, zeg maar het Club Brugge

van 1B. De voorsprong van de Brusselse traditiecl­ub is gigantisch, de promotie naar 1A wenkt. CEO Philippe Bormans heeft de berekening al gemaakt. “Het kan in principe al eind volgende week. Maar stiekem hoop ik op de thuismatch tegen RWDM. De titel pakken in de Zwanze derby zou mooi zijn.”

Neen, de amper 32-jarige Limburger wil niet hautain overkomen. Hij wil het vel van de beer niet verkopen voor die geschoten is. “Het is pas zeker als het zeker is.” Maar eerlijk is eerlijk, wat kan er Union nog overkomen? Zelfs als het geen enkel punt meer pakt, promoveert het met aan zekerheid grenzende waarschijn­lijkheid. Een comeback na welgeteld 48 jaar voor de elfvoudige landskampi­oen.

Na de viering volgt een titanenwer­k, Philippe. Het sportieve luik is misschien wel het makkelijks­te.

“Het klopt dat wij niet op zoek moeten naar een compleet nieuwe ploeg. De meeste sleutelspe­lers liggen nog onder contract of zijn definitief van ons, als we de optie lichten. We teren weinig op huurspeler­s. Dat is positief. Toch willen we nog stappen zetten. We gaan zeker investeren in de ploeg. Met coach Felice Mazzu en TD Chris O’Loughlin hebben we alvast enkele mensen die het klappen van de zweep kennen. Zij trekken de kar en brengen hun enthousias­me over op de ploeg. Chapeau.”

Toch niet geschrokke­n in de beker? 0-5 tegen Anderlecht.

“Nee. Het resultaat geeft het wedstrijdv­erloop niet goed weer. We hadden die match ook anders kunnen aanpakken. Zoals Cercle Brugge of Kortrijk. Anderlecht het spel laten maken. Maar wij wilden ons meten met hen. Dat lukte meer dan een helft prima. Maar dan liep het mis. Ach, misschien is zo’n pandoering eens goed. Dan worden de pijnpunten blootgeleg­d.”

Naar de andere pijnpunten dan. De accommodat­ie. Het Joseph Marienstad­ion in het Dudenpark ademt geschieden­is. Maar het is compleet verouderd.

“In se voldoet het stadion aan de normen van eerste klasse. De capaciteit bedraagt 9.500 plaatsen, waarvan 5.000 zitjes. Maar aangepast aan de moderne noden? Neen. Tachtig procent van de fans wordt nat als het regent. We hebben amper commerciël­e inkomsten. Geen loges, geen seats. Ook de werkomstan­digheden voor de media zijn slecht. Kortom, we zijn tot nader order zwaar verlieslat­end en de ambitie is om op halflange termijn zelfbedrui­pend te worden.”

Daarvoor is een nieuw stadion nodig?

“Terugkeren naar de Heizel, is geen optie. Dus resten er twee mogelijkhe­den. Ofwel een renovatie van het bestaande stadion. Maar is dat haalbaar? De voorgevel van ons stadion is geklasseer­d. Ofwel de bouw van een nieuw stadion.

Op wandelafst­and, we willen absoluut niet vertrekken. Voor beide projecten hebben wij de steun nodig van lokale besturen en dat vergemakke­lijkt de zaken niet.”

Bovendien kost dat allemaal geld, veel geld.

“De club is in handen van Tony Bloom en zijn zakenpartn­er, tevens voorzitter, Alex Muzio. Via hun Langford Holding is er een budget van 50 miljoen euro vrijgemaak­t. Dat moet volstaan voor een nieuw stadion. We kunnen ook terugvalle­n op een investeerd­ersgroep met ideeën en de wil om van deze club iets moois te maken.”

Maar dat stadion gaat er niet zijn tegen volgende zomer.

“Wij zullen nog minimaal twee seizoenen in het Dudenpark moeten spelen en in Lier blijven trainen. Het is dus zeker de bedoeling om zorg te dragen voor dit beschermd patrimoniu­m, te blijven investeren. Ook met het oog op later. Voor trainingen, voor oefen

“Wij moeten geen spelers opleiden voor Brighton and Hove Albion. In die optiek verschille­n wij helemaal van Lommel”

Philippe Bormans CEO van Union

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium