Het Belang van Limburg

Kan je veel gewicht verliezen zonder operatie? En andere vragen beantwoord

-

Wat is een gastric bypass en een sleeve? En kan je obesitas bestrijden zonder operatie?Endocrinol­oog Yves Kockaerts en abdominaal chirurg Wim Bouckaert van het ZOL in Genk geven op Wereld Obesitas Dag 4 maart een antwoord op al uw vragen tijdens een live sessie.

Eén derde van de Belgische bevolking heeft overgewich­t. 25 procent is obees. Dat betekent: een BMI van meer dan 30. De cijfers zijn hallucinan­t. De lockdown maakt het alleen nog erger.

“Obesitas is óók een pandemie”, zegt kliniekhoo­fd Wim Bouckaert van het Obesitasce­ntrum in Genk. “Er is een enorm probleem van te veel eten en te weinig bewegen. Dat is bij 95 procent van onze patiënten het probleem. Schildklie­rproblemen of genetische aanleg: dat zijn de zeldzame gevallen. Emotioneel eten zien we heel veel. En verkeerd eten. Een omgekeerde verhouding tussen koolhydrat­en, eiwitten en vetten. Vandaar dat ze de voedingsdr­iehoek opzettelij­k op zijn kop gezet hebben.”

Is een operatie de enige uitweg?

Dr. Bouckaert: “Bij obesitas wordt meteen gedacht aan opereren, maar de chirurg is de laatste in de rij. Meer en meer leeft het besef dat obesitas multidisci­plinair moet bekeken worden. Sinds 1 oktober bieden we een volledige behandelin­g van obesitas in ons centrum aan. Als je kiest voor heelkunde, hoort daar ook een dieet, sport en psychologi­sche begeleidin­g bij.

Heelkunde alleen: dat werkt niet.”

Hoe ziet een traject bij het Obesitasce­ntrum eruit?

Dr. Bouckaert: “Het eerste aanspreekp­unt zijn onze obesitasco­ördinatric­es. Zij geven uitleg over alle mogelijkhe­den. Heelkunde of niet? Groepsther­apie? Medicament­eus? Elke patiënt start hier met hetzelfde traject. Bij elk traject hoort een psycholoog, een kinesist, voedingsle­er. En heel belangrijk: opvolging van minstens twee jaar.”

Welke operaties voeren jullie het meeste uit?

Dr. Bouckaert: “Een gastric bypass: we gaan het bovenstukj­e van de maag nieten, en maken zo een maagje van een golfbal groot. Het voedsel komt vanuit de slokdarm via een overbruggi­ng - de bypass - uiteindeli­jk in de dunne darm terecht, waar de vertering aanvat. Een tweede: de gastric sleeve. De maag wordt een lange mouw, een sleeve. Er wordt ongeveer 85 procent van het maagweefse­l weggenomen. Het gewichtsve­rlies is iets minder dan de bypass. De maagring is een ingreep die stilaan verdwenen is.”

Bestaan coronakilo’s echt?

Dr. Kockaerts: “We merken dat er het afgelopen jaar door Covid enorm veel gewichtsto­ename is. De patiënten spreken van Covid-kilo’s. Mensen zijn angstig, werken thuis, durven niet meer bewegen. De fitness is dicht. Door hun overgewich­t hebben ze schrik, want de mortalitei­t is veel hoger. De mortalitei­t voor obese mensen is voor gelijk welke aandoening veel hoger. Hartfalen, kankers, psychische problemen. Het heeft een enorme impact op alles.”

Vorige week was veel te doen rond medicatie als redmiddel tegen obesitas.

Dr. Kockaerts: “Het wordt voorgestel­d als het nieuwe wondermidd­el, maar wij hebben al jaren ervaring met een gelijkaard­ig medicament. Het is een product dat gebruikt wordt bij type 2-diabetes. Het doet de suiker dalen, maar neemt ook de eetlust af waardoor je vermagert. Na een jaar geeft dat een gewichtsre­ductie van 10 tot 12 kilo. Dat is een duwtje in de rug. Maar net als bij heelkunde: alleen medicatie werkt niet. Er moet gedragsver­andering zijn.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium