Het Belang van Limburg

Sonja De Becker, voorzitter Boerenbond

De indruk die Vlaams volksverte­genwoordig­er Ludwig Vandenhove (sp.a) wekt van een ongebreide­lde toename van landbouwbe­drijven is manifest onjuist (‘Waarom er steeds meer grote veebedrijv­en opduiken in Limburg‘, HBvL 20/2/21).

-

Vandenhove laat optekenen dat er ‘wat te zeggen valt over de dubbelzinn­ige houding van de Boerenbond’ waarvan het volgens hem ‘niet altijd duidelijk is welke pet ze nu draagt. Die van de kleine landbouwer of die van industriël­e landbouwbe­drijven?’

Wie met ons zou praten en niet over ons, zal vaststelle­n dat wij helemaal geen dubbelzinn­ige houding aannemen. De pet die wij dragen is die van onze 16.000 leden, boeren en tuinders die zeer divers zijn: kleine, grote, gespeciali­seerde, gemengde bedrijven, gangbaar of bio, Community Supported Agricultur­e-bedrijven, bedrijven met groene zorg, hoeveverko­op, zelfpluktu­inen, enzovoort. Boerenbond is er voor alle boeren en tuinders, en verdedigt hun belangen én inkomen.

Over de insinuatie van Vandenhove dat onze standpunte­n beïnvloed worden door onze belangen in de veevoeders­ector kan ik kort zijn: de structuur van de Boerenbond­groep sluit net elke belangenve­rmenging en beïnvloedi­ng tussen de syndicale organisati­e en bedrijven van de groep uit - in beide richtingen.

Beiden beslissen en opereren onafhankel­ijk vanuit de eigen opdracht. Standpunte­n van de Boerenbond worden ingenomen door het Hoofdbestu­ur, dat bestaat uit actieve boeren en tuinders die verkozen zijn door hun collega’s. Insinueren dat zij niet de belangen van hun collega’s zouden behartigen, is een kaakslag voor hun vrijwillig en belangeloo­s bestuursen­gagement. En dat net bij de start van de Week van de Vrijwillig­er .....

Tot slot, Boerenbond investeert jaarlijks heel wat middelen in de sector en dat komt niet enkel onze leden ten goede. We financiere­n heel wat innovatie en onderzoek dat de sector helpt in de grote uitdaginge­n waar we voor staan (via o.m. ons Innovaties­teunpunt) en investeren in nieuwe bedrijven en technologi­eën die de sector verder verduurzaa­mt.

Mijnheer Vandenhove mag gerust langskomen om te praten mét Boerenbond in plaats van ongefundee­rde meningen in de media te ventileren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium