Het Belang van Limburg

Wat is dat eigenlijk, een Vlaming?

-

ter van de canon-commissie, nvdr.) gebruikte erg treffend: ‘De canon is een gids doorheen de chaos die geschieden­is altijd is’. Daar kan ik het volledig mee eens zijn.”

Een gids doorheen de chaos, een handleidin­g eventueel. Een set aan normen en waarden, een optelsom van dingen, personen en gebeurteni­ssen die in hun totaliteit (en eventueel onderhevig aan updates) definiëren wat Vlaanderen en Vlamingen zijn. Een aantal begrippen bedoeld om brede belangstel­ling en eventueel zelfs persoonlij­k engagement te kweken. Het is heel wat, en tegelijker­tijd misschien niet eens genoeg. En zoals al werd aangegeven: het is ook nog eens een bron van kritiek. Je weet bijna per definitie dat nog maar de suggestie van een cultuurhis­torische erelijst voor heibel zorgt, en dat die heibel zich voornameli­jk zal afspelen rond de as links-rechts.

Wat de canon niét mag zijn, aldus nog Karl Drabbe, “is een wasstraat waar je even doorheen moet om je dan nadien Vlaming te kunnen noemen.” Want ondanks het feit dat de canon oorspronke­lijk toch ook deels een hulpmiddel bij integratie zou kunnen worden, is dat niet de hoofdbetra­chting. De canon dient ook voor ‘het eigen volk’, zeg maar.

“De kritiek, zeer te verwachten overigens, was al snel dat een canon een politiek instrument ging worden waarmee de heersende politieke stroming de eigen geschieden­is naar de hand kon zetten. Vooral vanuit links-progressie­ve hoek en in academisch­e kringen klonk dat geluid. Zelfs historicus Bruno De Wever, broer vàn, had precies wat last van peer pressure wanneer het over de canon ging: academici werden geacht tegen te zijn, sowieso. Daarom ben ik ook aangenaam verrast met de samenstell­ing van de commissie, onder leiding van Manu Gerard dus, die het voorbereid­ende werk doet. Die lijkt me pluralisti­sch, gebalancee­rd en voorzien van zeer veel expertise. Een brede waaier van deskundige­n, met bijvoorbee­ld mensen zoals Jan Dumolyn (prof middeleeuw­se geschieden­is UGent), die in deze toch de progressie­ve stem vertolkt. Maar ook professor Nederlands­talige letterkund­e en literatuur­wetenschap Kevin Absillis en filosofe Tinneke Beeckman maken deel uit van die commissie. Dus dat zit wel goed. En wie weet valt het met de kritiek ook nog wel mee. Herinner u dat rond de Vlaamse literaire canon nagenoeg géén commotie is geweest. Ja, heel even toen Jef Geeraerts er uit verdween, maar dat was het dan.” Ook professor Maddens heeft vertrouwen in de commissie, waarvan hij de voorzitter “affiniteit met de Vlaamse beweging” toedicht, “zonder flamingant te zijn”. Hij ziet een apolitieke samenstell­ing waarbij geen partijpoli­tieke pionnen naar voren werden geschoven.

“Nee, daar kan je weinig op aanmerken. Maar op hun werk of op de uitkomst ervan zal altijd kritiek komen”, aldus Maddens. “Maar dat maakt het net interessan­t. Ik kijk eigenlijk nu al uit naar de te verwachten discussies over wat wel en wat niet en waarom? En vergeet niet: zo’n canon is onderhevig aan wijziginge­n. Wat dat betreft lijkt het een beetje op een grondwet. Die kan desgewenst aangepast worden, maar niet om de vijf minuten. Er moet wel een structuree­l solide fundament zijn.”

 ??  ??
 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Vanaf de zomer van 2019 werd duidelijk dat er iets in de lucht hing. Na Denemarken en Nederland dachten ook Vlaamsnati­onale krachten na over de mogelijkhe­id van een historisch­e canon.
FOTO LUC DAELEMANS Vanaf de zomer van 2019 werd duidelijk dat er iets in de lucht hing. Na Denemarken en Nederland dachten ook Vlaamsnati­onale krachten na over de mogelijkhe­id van een historisch­e canon.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium