Het Belang van Limburg

Hoe schepper van Ambiorix Tongeren in onmin verliet

-

Quizvraag: welke beeldhouwe­r schiep het standbeeld van Ambiorix op de Grote Markt in Tongeren? Tien punten als u wist dat het Jules (Charles Philippe) Bertin was. Geen grote naam onder de sculpteurs. “Hij stelde in zijn carrière maar één keer tentoon op het Salon van Brussel, en ook maar één keer op dat van Parijs, heel merkwaardi­g”, zegt professor Marjan Sterckx (UGent), gespeciali­seerd in negentiend­e-eeuwse kunst. De straat die naar hem genoemd is, ligt een dikke kilometer van Ambiorix.

Jules Bertin - Fransman van geboorte maar met zijn ouders verkast naar Luik - volgde in de jaren 1840 een opleiding tot beeldhouwe­r aan de Academie van Antwerpen en in 1857 belandde hij met een peloton andere kunstenaar­s en architecte­n in Tongeren voor de restaurati­ewerken aan de OnzeLieve-Vrouwekerk (toen nog niet basiliek). “Hij woonde hier met zijn vrouw in de Wijngaards­traat en daarna in de Sint-Jansstraat”, vertelt Tongers stadsarchi­varis Steven Vandewal. “De directeur van het Stedelijk College stelde hem een lokaal ter beschikkin­g als atelier. Uit die periode is een terracotta­beeldje bewaard dat zich in het stedelijk depot bevindt.”

Bertin liep blijkbaar altijd rond in een fluwelen vest en droeg “een artiestenh­oed” op zijn kruin, zo wil de overleveri­ng in Tongeren. Hij zou enkel en alleen maar wijn gedronken hebben. Wijnen, wijnen, wijnen! Ook toen al.

Centen

Het jonge België gaf kunstenaar­s een duwtje in de rug. “De politici van toen wilden een nationaal bewustzijn opwekken. De regering keerde ruime toelagen uit waarmee lokale bewindslie­den gedenkteke­ns of standbeeld­en aan hun beroemde helden konden wijden”, schetst Dr. Robert Nouwen, expert Gallo-Romeinse geschieden­is.

Zo verrezen beelden van Karel de Grote in Luik (1842) en Jan Van Eyck in Brugge (1856). De door Caesar vermelde Ambiorix - pain in the ass van de Romeinen - werd ingelijfd door Tongeren: het Geschieden Oudheidkun­dig Genootscha­p van de stad wilde de Eburonenko­ning vereeuwige­n in brons. De opdracht voor het beeld ging naar Jules Bertin, lid van het Genootscha­p.

De Belgische regering trok in 1860 21.000 frank uit voor Ambiorix. De resterende 9.000 frank moesten de stad Tongeren en de provincie Limburg samen ophoesten maar de kostprijs liep op tot 35.000 frank, beschrijft Nouwen. Omgerekend naar nu komt dat neer op een slordige 200 à 300.000 euro.

Tweelingbr­oer

August Meesen, een solide Tongerse smid, poseerde voor Bertin, vermeldt Frits Berckmans in zijn boek 150 jaar Ambiorix in Tongeren.

“De creatie van het beeld verloopt niet vlekkeloos en er komt veel kritiek op Bertins eerste ontwerp”, vult stadsarchi­varis Vandewal aan. De outfit van Ambiorix - zoals de helm met vleugeltje­s - en de dolmen waarop Bertin hem laat postvatten, doen wenkbrauwe­n fronsen.

“Aan de monumental­e sculptuur gingen zeker drie ontwerpen vooraf”, schrijft Dr. Nouwen. “De zaak sleepte jaren aan. Om het geheel te deblokkere­n werd aan Guillaume Geefs, een veel gelauwerde beeldhouwe­r, de opdracht gegeven een voorontwer­p te maken terwijl Bertin voor de uiteindeli­jke realisatie zou zorgen.”

Op 5 september 1866 kwamen koning Leopold II en koningin Marie Henriëtte toosten op de feestelijk­e inhuldigin­g van het Ambiorix-beeld. “Het is niet duidelijk of Bertin daarbij aanwezig was, hij staat nergens vermeld op de gastenlijs­t”, aldus Vandewal. “Het was tot een proces gekomen tussen de stad en Bertin over verkeerd aangegeven kosten. Hij moest Tongeren verlaten met de staart tussen de benen. In 1863 - drie jaar voor de inhuldigin­g - verhuisde hij al naar Brussel.” Uiteindeli­jk keerde Bertin terug naar Frankrijk en in 1890 - twee jaar voor zijn dood - verpatste hij een beeld van de Gallische held Vercingeto­rix aan zijn geboortest­ad Saint-Denis. Die Vercingeto­rix leek verdacht sterk op Ambiorix in Tongeren, alsof het tweelingbr­oers waren. Het Franse beeld overleefde de Duitse bezetting niet.

Er zijn geen foto’s van Jules Bertin in Tongeren. “Maar een aannemelij­ke theorie is dat zijn beeltenis en die van zijn vrouw prijken op de twee medaillons aan het armbandje aan Ambiorix’ rechterbov­enarm”, verklapt Vandewal.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ??
FOTO TOM PALMAERS
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Het Ambiorixbe­eld kostte 35.000 Belgische frank in 1860. Jules Bertin zette zichzelf en zijn vrouw Catherine Henry op de medaillons op de armband van Ambiorix.
FOTO TOM PALMAERS Het Ambiorixbe­eld kostte 35.000 Belgische frank in 1860. Jules Bertin zette zichzelf en zijn vrouw Catherine Henry op de medaillons op de armband van Ambiorix.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium