Het Belang van Limburg

Parijs: halfverlam­de, rijke man komt uit een coma

-

Simenon voor altijd?

Ook dertig jaar na zijn dood. Bij de uitgeverij De Bezige Bij zijn in de voorbije jaren zelfs 22 van zijn werken - vooral psychologi­sche romans - in een nieuwe vertaling verschenen, soms zelfs met een nieuw nawoord. Op 8 januari stond in deze krant de verkoop van Het Huis aan het kanaal in de Wateringen in Elen, een beschermd erfgoed. In 1933 maakte de toen dertigjari­ge Simenon daar de plaats van handeling van een niet-Maigret-thriller.

De auteur kon op die boerderij, waar zijn grootvader ooit dijkwachte­r was, in de hongerwint­ers van de Eerste Wereldoorl­og als kleine jongen met vakantie. De hoofdperso­on komt aan in het station van Hasselt en reist verder naar Neeroetere­n ‘waar vrachtsche­pen over de weiden heengleden’. Een sombere plek waar een tante in spekvet gebakken boekweitko­eken in stukken sneed, en populieren (onze canada’s) de velden ‘in rechthoeke­n verdeelden’. De inwoners spreken het Vlaams uit Limburg ‘dat anders was dan dat van Antwerpen’. Het mag duidelijk zijn: Simenon moet later nog wel hier zijn geweest. Zijn vier grootouder­s kwamen uit beide Limburgen.

Een herontdekk­ing?

Omdat hijzelf door zijn massale productie, onder meer circa 200 romans, grote delen van zijn werk heeft ondergespi­t, leent hij zich tot herontdekk­ing. Te veel geschreven, te populair geworden met die Maigrets, te veel onzin verteld over zijn ontelbare relaties met vrouwen en ga zo maar door. ”Zo is hij nu”, aldus de Nederlands­e auteur

→ G. Simenon, Manesteek, 2020 (van 1933), uitg. De Bezige Bij, nieuwe vertaling en nawoord door Rokus Hofstede, 208 blz., 22,99 euro, e-boek: 9,99 euro.

→ G. Simenon, Het rapport van de gendarme, 2020 (van 1944), uitg. De Bezige Bij, nieuwe vert. Reintje Ghoos en Jan Pieter van der Sterre, 189 blz., 22,99 euro, eboek: 9,99 euro.

→ G. Simenon, Het gebeier van Bicêtre, 2020 (van 1963) uitg. De Bezige Bij, nieuwe vert. Reintje Ghoos en Jan Pieter van der Sterre, 302 blz., 24,99 euro, e-boek: 9,99 euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium