Het Belang van Limburg

Maaseik start play-offs met moeilijke uitmatch in Menen

- Rob Kwanten

Na de loodzware verplaatsi­ng naar Sint-Petersburg moet Maaseik zaterdag alweer aan de bak op Belgische bodem. In de eerste wedstrijd van Champions Final Four trekt Greenyard naar Menen. T2 Ivan Janssen, die moest passen voor de trip naar Rusland, geeft zijn kijk op de zaken.

Natuurlijk wilde Ivan Janssen (54) graag aan de zijde van Joel Banks staan in Sint-Petersburg. Maar corona stak daar een stokje voor. “Een buitenland­se verplaatsi­ng resulteert na de terugkeer in een quarantain­e van zeven dagen. Ik ben leraar lichamelij­ke opvoeding in Maaseik. Dan kan ik me natuurlijk niet permittere­n om een hele week thuis te blijven.”

Gemiste kans

Televisie kijken dan maar. De rechterhan­d van Banks zag Greenyard 3-1 verliezen, maar vooral een ijzersterk­e match spelen. “Knappe match van de jongens”, aldus Janssen. “Ze hebben zeer goed weerwerk geboden tegen die Russische hardhitter­s. Ze zijn niet meegegaan in het spel van de tegenstand­er. Het einde van set drie was cruciaal. We maakten daar enkele foutjes en die worden op dat niveau keihard afgestraft. Met een punt huiswaarts keren was beter geweest. Nu moeten we 3-0 of 3-1 winnen én de golden set winnen. Moeilijk, maar zeker niet onmogelijk. Dat hebben we in het verleden al bewezen.”

De sterke prestatie van Maaseik in Sint-Petersburg verbaasde vriend en vijand. De ondermaats­e bekerfinal­e tegen Roeselare temperde immers de verwachtin­gen. “Een echte offday”, zucht Janssen. “Met Javad hebben we een jonge setter. Pas in de slotfase van set twee vond hij in de Lotto Arena zijn ritme. Te laat. We hebben een grote kans op een trofee laten schieten, want Roeselare speelde ook ondermaats. Na de match zeiden sommige mensen dat Roeselare beter was en verdiend had gewonnen. Ik was het daar niet mee eens: wij waren gewoon de meest slechte van de twee. Des te knapper is het natuurlijk dat de jongens op de Europese bühne de knop hebben omgedraaid. Zeker tegen een tegenstand­er met enorme fysieke mogelijkhe­den. Zo’n Kliuka is niet enkel 2m09, maar springt ook nog eens enorm hoog. Die legt de bal eigenlijk waar hij wil.”

Liever T2

De Maaslander­s keerden donderdaga­vond pas terug in België. Veel voorbereid­ingstijd op de match tegen Menen was er dus niet. “In Menen is het nooit gemakkelij­k. Ze spelen op een wolk, nadat ze zich verdiend naar de Champions Final Four (play-offs, nvdr) hebben geknokt. Daar gaan winnen zou een vliegende start van onze race naar de titel betekenen. Want dat is de ambitie. Eén van de drie mogelijke prijzen, de beker, is weg. In Europa zijn onze kansen fors geslonken. Er zit dus druk op de ketel om kampioen te worden. Maar op dit niveau is er natuurlijk altijd druk”, aldus Janssen, die ook nog even de loftrompet steekt over zijn T1. “Het is heerlijk werken onder Joel Banks. Hij is een vakman die heel duidelijk communicee­rt. Zolang hij T1 blijft en hij mij wil als zijn T2, blijf ik aan boord. Ooit T1 worden? Daar pas ik voor. Technisch en tactisch acht ik mezelf wel voldoende geschikt, maar er is meer dan dat. Zo ben ik te weinig geschoold als het op het psychologi­sche aspect aankomt. Laat mij dus maar T2 zijn.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? T2 Ivan Janssen: “Er zit nu druk op de ketel om kampioen te worden.”
FOTO DICK DEMEY T2 Ivan Janssen: “Er zit nu druk op de ketel om kampioen te worden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium