Het Belang van Limburg

Je bent jong en je wilt een huis kopen. Wat nu?

De Vlaming heeft van oudsher een baksteen in de maag. Probleem is dat die steen vandaag de dag loodzwaar weegt: de immoprijze­n swingen de pan uit en jonge mensen vallen vaak uit de boot. Wat moet je weten als jonge single of koppel eer je iets wil kopen?

-

Hoe bereken ik hoeveel ik kan aflossen?

De hamvraag bij het kopen van een woning: hoeveel kan je maandelijk­s aflossen? Naast je eigen inbreng is dat een belangrijk­e factor om te bepalen hoeveel je kan lenen. “Daar zijn een aantal vuistregel­s voor”, zegt Filip Dewaele, auteur van Een leven lang succesvol in vastgoed, en CEO van Dewaele Vastgoedgr­oep. “Doorgaans hoor je dat je niet meer dan een derde van je inkomen aan huur of hypotheek mag uitgeven. Zit je in een hogere inkomensca­tegorie, dan kan je ervan uitgaan dat je 1.000 euro per maand nodig hebt om te leven. De rest kan naar je hypotheek gaan. Hou wel een beetje reserve voor tegenslage­n.” Wie momenteel huurt, kan nog een andere optelsom maken. “Tel je huur en het bedrag dat je maandelijk­s kan sparen op, vervolgens neem je daar 80 procent van om nog ietwat van marge te hebben”, zegt Yves Evenepoel, vastgoed- en financieel specialist van Test-Aankoop.

Hoeveel geld moet ik zelf op tafel kunnen leggen?

De vuistregel is dat kopers 20 procent van de totale kostprijs zelf moeten kunnen inbrengen. “Dat is een aanbevelin­g van de Nationale Bank die de banken moeten volgen”, zegt Isabel Marchand, de woordvoerd­er van bankenfede­ratie Febelfin. “Die aanbevelin­gen zijn strikt en er zit weinig marge op, al zijn er uitzonderi­ngen mogelijk. Zo mogen banken voor een eerste woning tot 90 procent lenen. In uitzonderl­ijke gevallen kan een bank nog meer lenen, mits ze dit kan verantwoor­den bij de Nationale Bank.” Let wel: het gaat om aanbevelin­gen en de bank is hier niet toe verplicht. Het kan lonen om bij verschille­nde banken langs te gaan.

Is huren altijd weggesmete­n geld?

Huren is weggesmete­n geld, je betaalt andermans hypotheek, luidt de Vlaamse volkswijsh­eid. Maar klopt dat wel? “Niet altijd, er zijn situaties waarin huren voordelige­r kan zijn”, zegt Yves Evenepoel van Test Aankoop. “We berekenden dat al in ons magazine.”

Wat blijkt? Puur financieel is huren op de hele lange termijn (langer dan 25 jaar) soms interessan­ter dan kopen. Wat je uitspaart aan het kopen en aflossen van de woning, kan je beleggen. Deze veronderst­elling gaat uit van een rendement van 6 procent op een gediversif­ieerde beleggings­portefeuil­le. Dat is volgens Test Aankoop meer dan de gemiddelde waardestij­ging van een woning. “Vanuit een historisch perspectie­f zijn er inderdaad periodes waar deze situatie is voorgevall­en”, zegt ING-econoom Steven Trypsteen. “Maar dat is op voorhand moeilijk te weten. Tenzij je een glazen bol hebt, kan je niet met zekerheid voorspelle­n hoe de financiële en vastgoedma­rkten gaan evolueren. Vergeet ook niet de persoonlij­ke voorkeur van mensen: als je liever woont in een huis dat van jou is, dan is er geen discussie mogelijk.”

Mijn droomhuis is te duur. Koop ik een studio en verhuur ik die om mijn spaarpot te spekken?

“Dat lijkt me geen goed idee”, zegt Trypsteen. “Vastgoed is een investerin­g op lange termijn. Al helemaal nu. De prijzen zijn het afgelopen jaar fors gestegen, verwacht wordt dat dit het komende jaar minder zal zijn. Het zal dus langer duren eer die investerin­g gaat renderen.” Dan kan je beter je geld beleggen in een mooi gediversif­ieerde portefeuil­le. “Een woning is ook een belegging, maar je legt best niet al je eieren in één mandje.” Het is ook een pak eenvoudige­r om een aandeel van de hand te doen, dan een woning of appartemen­t.

Mama en papa kunnen bijspringe­n. Hoe pakken ze dat het best aan?

Veel ouders die het kunnen, willen hun kinderen een duwtje in de rug geven. Doorgaans gebeurt dat via een schenking. De eerste stap is om langs de notaris te gaan voor begeleidin­g. “Omdat het zo’n complex gegeven is”, zegt notaris Joni Soutaer. “Maar in mensentaal hebben ouders twee opties. De eerste is een notariële schenking. Daar betalen de ouders drie procent op. De tweede optie is een bankgift. Dat is eigenlijk niet meer dan een overschrij­ving van de ene rekening naar de andere.

Daar betaal je geen belastinge­n op, al is er een voorwaarde. De schenker moet nog drie jaar in leven blijven, anders zal de fiscus dit zien als een poging tot het ontduiken van erfbelasti­ngen. Ook nuttig om weten: het woord ‘schenking’ mag niet in de mededeling van de overschrij­ving staan.”

Ook een bankgift wordt trouwens best bij de notaris vastgelegd, in een zogenaamd pacte adjoint. “Dit om bewijsrede­nen, zeker als er andere kinderen zijn en je later discussies wilt vermijden bij het verdelen van de erfenis. Dat pacte is ook belangrijk voor het geval de schenker ernstig ziek wordt. Dan kan de gift alsnog geregistre­erd worden, betaal je daar ook drie procent op en ben je in orde voor de fiscus.” Ouders kunnen ook een renteloze lening geven. “Ook dat wordt best besproken en vastgelegd bij de notaris”, zegt Soutaer. “Mede om de voorwaarde­n vast te leggen: Wanneer moet de lening terugbetaa­ld worden? En onder welke voorwaarde­n?’”

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ??
FOTO SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium