Het Belang van Limburg

Nog maar 30 minuten parkeren op helft parkeerpla­atsen in binnenstad

De helft van de 311 parkeerpla­atsen in de Hasseltse binnenstad wordt nog deze legislatuu­r ingericht voor kortparker­en. Dat betekent dat u er nog maximaal 30 minuten mag staan. De Havermarkt in hartje Hasselt is als eerste aan de beurt.

- Dirk Jacobs

“Binnen en op de Groene Boulevard tellen we 311 parkeerpla­atsen, waarvan er 200 dagelijks meer dan 4 uren bezet worden door dezelfde auto’s. Dat hebben we onderzocht”, zegt schepen Marc Schepers (RoodGroen+). Dat betekent dat die mensen het eerste halfuur gratis parkeren, het eerste volledige uur 1 euro betalen, het tweede 2 en vanaf het derde uur 3 euro. Vanaf 1 april, wanneer het nieuwe parkeerreg­lement ingaat, wordt dat meteen 3 euro per uur na het gratis halfuurtje. “We willen meer rotatie in de stad. Op de 111 andere parkeerpla­atsen tellen we dagelijks liefst 800 verschille­nde gebruikers. Wanneer we meer plaatsen voor kortparker­en gaan inrichten, kunnen we zo dus tot 1.400 auto’s per dag extra in de stad laten parkeren. Zo kunnen veel meer mensen een snelle boodschap doen. En wie langer in de stad wil blijven, kan gebruikmak­en van de parkeergar­ages of randparkin­gs.”

Shop&run

“Op korte termijn willen we dan ook minstens de helft van de 311 plaatsen specifiek voor kortparkee­rders bestemmen. Zij nemen een ticket voor 30 minuten, betalen niks, en rijden dan weer weg. Op de Havermarkt passeert een heel gericht publiek. Speciaal voor die mensen gaan we daar kortparker­en invoeren. We zullen daar ook de verkeersci­rculatie herbekijke­n. De smalle Ridderstra­at is echt niet bestemd voor het vele verkeer dat er vandaag doortuft. Die straat vormen we om tot een soort woonerf. Zo moet het verkeer, via het Leopoldple­in en de Cellebroed­erstraat via de Havermarkt de stad weer uit. We bekijken ook of we alsnog deze rijrichtin­g beter omkeren of toch behouden. Maar door meer in te zetten op het kortparker­en, creëren we hier een ‘Shop & run’-zone, waar mensen terechtkun­nen om boodschapp­en te doen en ze kunnen er dan makkelijke­r een parkeerpla­ats vinden. Tegen 2024 moet dit nog duidelijke­r geaccentue­erd worden wanneer de Havermarkt op dezelfde manier als de Grote Markt aangelegd wordt. Dan zullen we ook de rijweg versmallen, zodat er ruimte vrijkomt voor terrasjes en groen.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? De Havermarkt wordt als eerste ingericht voor kortparker­en. “We willen meer rotatie in de stad”, zegt schepen Marc Schepers.
FOTO SERGE MINTEN De Havermarkt wordt als eerste ingericht voor kortparker­en. “We willen meer rotatie in de stad”, zegt schepen Marc Schepers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium