Het Belang van Limburg

Cannabispl­antage ontdekt door waterlek in Stokkem

- Mark Dreesen en Olivier Simons

DRUGS IN LIMBURG

DILSEN-STOKKEM

In de Steenkuils­traat, in het centrum van Stokkem, is vrijdag een wietplanta­ge ontmanteld. De politie Maasland was opgeroepen voor een waterlek en stootte zo op de plantage. Er werd één verdachte gearrestee­rd.

De politie Maasland kreeg vrijdag de oproep binnen van een waterlek in de Steenkuils­traat. Van de eerste verdieping van een pand sijpelde water naar beneden en dat stroomde zelfs tot op de openbare weg. Zowel brandweer als politie kwamen ter plaatse en in de achterbouw van het pand ontdekten ze een cannabispl­antage van een kleine 400 planten. Eén verdachte werd gearrestee­rd. De civiele beschermin­g kwam de plantage ontmantele­n. Daardoor werd de naburige Schutterss­traat volledig geblokkeer­d.

Gevaren voor maatschapp­ij

Het is al de tweede cannabispl­antage in enkele dagen die na een noodoproep toevallig is ontdekt. Dinsdag veroorzaak­te een plantage ook al een brand in een aanpalend pand op de Weg naar As in Genk. “Vermoedeli­jk was in Stokkem het irrigaties­ysteem van de plantage defect en leidde dat tot het waterlek”, zegt Pieter Strauven van het parket Limburg. “Deze twee voorbeelde­n tonen dan ook dat je met een cannabispl­antage niet alleen hoge straffen riskeert, maar ook de maatschapp­ij in gevaar brengt en op de kosten jaagt. Net als de brand in Genk had dit waterlek ook voor heel wat schade bij de buren kunnen zorgen.”

Nieuwe eigenaars

Het pand was vroeger een winkel, maar de ruime achterbouw is inmiddels verbouwd tot een woonhuis. “De achterbouw is het afgelopen jaar twee keer verkocht”, weten buurtbewon­ers. “Het pand is bewoond en we hebben de bewoners afgelopen week nog gezien. Maar wie de nieuwe eigenaars waren, weten we niet. Ze hadden totaal geen contact met de inwoners van Stokkem en ook niet met hun buren. We hadden vele maanden geleden al opgemerkt dat er een wietplanta­ge was en dat toen ook gemeld bij de politie.”

Dat er een wietplanta­ge actief is in het stadscentr­um van Stokkem, in een pand dat deel uitmaakt van lintbebouw­ing, vinden de buurtbewon­ers opmerkelij­k. “Bovendien ligt het bewuste pand ook nog eens vlak tegenover de ingang van de basisschoo­l waar elke dag veel beweging is.”

 ?? FOTO MARK DREESEN ?? De wietplanta­ge werd ontdekt in een pand in de Steenkuils­traat, tegenover de basisschoo­l en pastorij.
FOTO MARK DREESEN De wietplanta­ge werd ontdekt in een pand in de Steenkuils­traat, tegenover de basisschoo­l en pastorij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium