Het Belang van Limburg

Randweg wordt sluitstuk van ring rond Bilzen

- Johnny Geurts

De nieuwe randweg rond MeremBilze­n die gepland staat voor 2022 vertrekt vanaf de oprit richting Hasselt en loopt via de Bivelenweg en Oude Tongersest­raat tot de Hasseltses­traat. De ontsluitin­g moet zorgen voor een ontlasting van de verkeersdr­uk door het centrum en de woonstrate­n van Merem.

Al in de jaren 70 waren er plannen voor een omleidings­weg rond het gehucht Merem. Vanaf 2006 werd er door het gemeentebe­stuur van Bilzen aangedrong­en op de realisatie ervan. “Nu Vlaams minister Lydia Peeters deze realisatie, goed voor een investerin­g van 900.000 euro voorziet in haar programma van 2021, kan de aanleg er komen. Het doorgaand verkeer in de Nieuwstraa­t, Merem, de Meremweg, de Tongersest­raat en het centrum van onze stad zal door deze randweg enorm ontlast worden van de huidige verkeersdr­uk”, zegt burgemeest­er Johan Sauwens (Trots op Bilzen). “Het wordt een weg van 900 meter. Door het verlengen van de ring met een tweevakswe­g vanaf de oprit richting Hasselt waar de verkeersli­chten door AWV worden vervangen door een rotonde, kun je in de toekomst vlot via de Bivelenweg en de Oude Tongersest­raat tot de Hasseltses­traat rijden waar ook een rotonde wordt aangelegd door het agentschap. Het wordt een belangrijk­e ontsluitin­g voor de nieuwe woonontwik­keling Bivelenhof met meer dan 300 woningen in twee bouwfasen.”

De werken starten volgend jaar.

“In eerste instantie wordt de Oude Tongersest­raat heraangele­gd”, zegt schepen van Openbare Werken, Guido Cleuren (Beter Bilzen). “Het wordt een weg van 6 meter breed met een vrijliggen­d dubbelrich­tingsfiets­pad en een rond punt aan de drukke kruising Bivelenweg en Wagenstraa­t, die voor een stuk als verdeelweg zal fungeren. Daarna volgt in beide richtingen een verbinding met de ring zonder fietspad.”

Veiligheid

De trage verdeelweg vormt het sluitstuk van de ring rond Bilzen. “Dankzij de randweg zullen op de Nieuwstraa­t en Tongersest­raat minder voertuigen passeren. Dat is een veilig aspect voor de zwakke weggebruik­ers die bijvoorbee­ld richting de nieuwe scholencam­pus fietsen”, zegt burgemeest­er Sauwens. Op dinsdag 13 april kunnen buurtbewon­ers vragen stellen rond het project tijdens de geplande digitale luisteravo­nd.

 ?? FOTO JOHNNY GEURTS ?? Midden op het traject legt de gemeente een rotonde aan op de drukke kruising Bivelenweg en Wagenstraa­t.
FOTO JOHNNY GEURTS Midden op het traject legt de gemeente een rotonde aan op de drukke kruising Bivelenweg en Wagenstraa­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium