Het Belang van Limburg

Dierenpoli­tieteam geeft voortaan ook DierenWelz­ijnsAdvies

-

DIEREN SINT-TRUIDEN

Om de meldingen van dierenwelz­ijn nog beter te kunnen opvolgen, wordt het team Dierenpoli­tie uitgebreid tot zeven gespeciali­seerde politiemen­sen. “Dit team krijgt de kans zich te specialise­ren in alles wat met dierenwelz­ijn te maken heeft”, zegt korpschef Steve Provost.

De lokale politie Sint-Truiden was in oktober 2002 de eerste politiezon­e in België met een dierenpoli­tie. Precies op Werelddier­endag werd toenmalig hoofdinspe­cteur Johnny Boffin

het eerste aanspreekp­unt bij dierenleed. “Tegenwoord­ig is de Dierenpoli­tie er om de rechten van de dieren beter te beschermen en om problemen aan te pakken. Naast het behandelen van meldingen en klachten rond dierenverw­aarlozing of -mishandeli­ng, kan je bij de dierenpoli­tie ook terecht met vragen rond dierenwelz­ijn”, zegt korpschef Provost.

Inbeslagna­me

“De dierenpoli­tie zal regelmatig acties en controles uitvoeren voor de leefomstan­digheden van dieren op het grondgebie­d”, zegt burgemeest­er Veerle Heeren (CD&V). “Daarnaast behandelt de dienst ook klachten en meldingen van burgers, van de wijk- of interventi­edienst.”

De Dierenpoli­tie zal sensibilis­eren waar het kan, maar uiteraard steeds met de nodige opvolging.

Zwaardere overtredin­gen kunnen leiden tot een inbeslagna­me voor de veiligheid van de dieren. “Samen met een dierenarts van de

Vlaamse Inspectied­ienst Dierenwelz­ijn bekijkt het team hoe een situatie best aangepakt wordt. Vorig jaar kwamen 130 meldingen binnen die resulteerd­en in 32 inbeslagna­mes”, zegt Provost.

Goed verzorgd

Het team zal preventief informatie verstrekke­n en DierenWelz­ijnsAdvies geven aan inwoners. Bij DWA evalueert een gespeciali­seerde medewerker van het dierenpoli­tieteam op vraag van de eigenaar de leefomstan­digheden van zijn dieren. Na een positief advies wordt een attest overhandig­d dat de eigenaar aan zijn woning of weide kan bevestigen. Het attest is een bevestigin­g dat de eigenaar zijn dieren optimaal verzorgt.

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? Het attest is een bevestigin­g dat de eigenaar zijn dieren optimaal verzorgt.
FOTO JOZEF CROUGHS Het attest is een bevestigin­g dat de eigenaar zijn dieren optimaal verzorgt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium