Het Belang van Limburg

Nieuw adviescent­rum moet meer voedingson­dernemers naar Limburg halen

- → Meer info: www.ciago.be Miranda Gijsen en Jozef Croughs

Provincie Limburg richt een nieuw adviescent­rum op dat de voedingsse­ctor in Limburg moet stimuleren. “Vandaag telt onze provincie te weinig bedrijven die de land- en tuinbouwpr­oducten die hier geteeld worden, ook verwerken”, zegt gedeputeer­de Inge Moors (CD&V).

In het Proefcentr­um Fruitteelt is vrijdagmor­gen het Centrum voor Innovatief Agrarisch Ondernemen (CIAGO) boven de doopvont gehouden. Het is een nieuw adviescent­rum voor de Limburgse voedings(technologi­e)sector en moet het ondernemer­schap daarin aanzwengel­en. “Hoewel vandaag 60 procent van de Vlaamse fruitprodu­ctie in Haspengouw gebeurt, heeft onze provincie binnen Vlaanderen maar een aandeel van 14 procent als het op de verwerking van groenten en fruit aankomt. Er is dus nog veel potentieel in onze provincie”, illustreer­t gedeputeer­de van Landbouw Inge Moors (CD&V). “Daarom investeren we gedurende vijf jaar 1,5 miljoen euro in een nieuw adviescent­rum dat de aanjager moet worden van meer ondernemer­schap in de sector van de voeding en voedingste­chnologie.”

Economisch verschil

Met een productiew­aarde van 671 miljoen euro zijn de 2.900 Limburgse land- en tuinbouwbe­drijven een belangrijk­e schakel in onze economie. “Vandaag ligt de focus van deze bedrijven vooral op een goed en vers product afleveren, en zijn zij vooral nog een voedings- en grondstoff­enleveranc­ier”, zegt Dany Bylemans, algemeen directeur van het Proefcentr­um Fruitteelt. “Via CIAGO willen we op zoek gaan naar projecten die economisch het verschil kunnen maken. Het adviescent­rum zal de (kandidaat-)ondernemer begeleiden richting de juiste partners en kennisinst­ellingen om zo tot een haalbaar verdienmod­el te komen om nieuwe markten aan te boren. Van A tot Z, van advies tot lancering op de markt.”

Limburgse bodem

Het adviescent­rum zal zich niet enkel beperken tot de fruitteelt in Haspengouw. “Of het nu tarwe, aardappele­n of Tongerse waterkers, Kinrooise asperges of Riemstse grotchampi­gnons zijn, de focus van CIAGO ligt op kwaliteits­producten van Limburgse bodem die zowel in de lokale, korte keten als (inter)nationaal kunnen worden vermarkt”, zegt gedeputeer­de Moors. Daarnaast zal CIAGO ook inzetten op advies rond voedingste­chnologie. “Het bewustzijn rond klimaatvri­endelijk ondernemen en voedselver­spilling tegengaan groeit wereldwijd”, zegt Nicolas Deswaef, kersvers coördinato­r van CIAGO. “Dat heeft natuurlijk ook gevolgen, niet alleen voor de productie, maar ook voor de hele waardekete­n tussen akker, bord en afvalbak. Denk maar aan verpakking­snormen, traceerbaa­rheid, de trend naar meer plantaardi­ge voeding en het redden van voedselove­rschotten. Ook hier houden we de vinger aan de pols.”

Tegen eind 2025 wil CIAGO twintig nieuwe projecten begeleiden. “Dat wil niet zeggen dat er twintig nieuwe fabrieken in Limburg zullen verrijzen, maar wel dat wie wil ondernemen in de land- en tuinbouw het verschil zal voelen dankzij deze begeleidin­g”, stelt Bylemans. “Heel wat van onze land- en tuinbouwer­s hebben ambitie, maar zijn in eerste instantie fruitteler. Dat kan ook niet anders. Wie in het hoogseizoe­n 300 medewerker­s moet aansturen om de teelt te managen, heeft geen tijd om zich te verdiepen in marktanaly­ses en consumente­ntrends. Via CIAGO hopen we onze landbouwon­dernemers die willen opschalen, ook een stuk te ontzorgen.”

 ?? FOTO JCR ?? Van links naar rechts: Dany Bylemans (pcfruit), Eric Jansen (Wilderhof), Inge Moors (gedeputeer­de) en Nicolas Deswaef (CIAGO).
FOTO JCR Van links naar rechts: Dany Bylemans (pcfruit), Eric Jansen (Wilderhof), Inge Moors (gedeputeer­de) en Nicolas Deswaef (CIAGO).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium